Alan Elden Veren Ele

Bugüne kadar 19 stand-by anlaşması imzalayan ve sürekli IMF’ten yardım dilenen Türkiye artık alan değil veren ülke konumunda. Küresel krize karşı oluşturulan IMF havuzuna Türkiye 5 milyar dolar şırınga edecek.

DÜN Meksika’da başlayan G20 zirvesinin birinci oturumunda küresel kriz ele alınırken Avrupa’daki krizin yayılma olasılığına karşı oluşturulmak istenen IMF havuzuna ülkelerin ne kadar katkı yapacağı tartışıldı.

Oturumda ülke liderleri kriz için IMF yönetiminde oluşturulacak havuza ne kadar katkı vereceklerini açıkladılar. Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, bu çerçevede oluşturulacak havuza Türkiye’nin 5 milyar dolar yatıracağını açıkladı. Türkiye’nin yatıracağı

5 milyar doların Merkez Bankası döviz rezervinden IMF nezdinde oluşturulacak havuza iletileceği öğrenilirken, konuya ilişkin teknik ayrıntıların Merkez Bankası’nca açıklanacağı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu anda bu parayı havuzdan çekebileceği de kaydedildi.

Öte yandan, G20 Zirvesi’nde Türkiye’nin yanı sıra havuza Brezilya’nın 10 milyar dolar, Rusya’nın 10 milyar dolar,

Hindistan’ın 10 milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 2 milyar dolar, Meksika’nın

10 milyar dolar ve Kolombiya’nın 1.5 milyar dolar yatıracağı bildirildi. Havuza en büyük desteği ise 60 milyar dolar ile Japonya verecek.

19 stand-by’la 47 milyar $ alındı

Türkiye, IMF ile son yarım yüzyıla damgasına vuran stand-by anlaşmaları sürecinde 46 milyar 617 milyon dolarlık kredi kullandı. İlk anlaşma

1 Ocak 1961 yılında yapıldı ve o günden bugüne 19 ayrı stand-by anlaşması imzalandı. Türkiye, kullandığı kredilerin karşılığında IMF’ye 52 milyar 67 milyon dolar ödeme yaptı. Bu ödemenin 45.3 milyar dolarını ana para, 6 milyar 767 milyon dolarını ise faizler oluşturdu. Son verilere göre Türkiye’nin IMF’ye olan borcu 2 milyar 322 milyon dolara geriledi. Başbakan Erdoğan geçen hafta içinde, kalan 2.3 milyar dolarlık borçla ilgili olarak “İstesek onu da hemen öderiz ama faizi çok uygun vadesini beklemeyi tercih ediyoruz” demişti.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir