Cari açık beklendiÄŸi gibi 4.9 milyar olarak açıklandı. 5 milyar düzeyindeki aylık cari açık da yüksek ama geçen yılın aynı aylarında ortalama 7.5 milyar dolarlık rakamlar olduÄŸundan son bir yıllık cari açıkta hızlı gerilemeler gerçekleÅŸiyor. Nisan ayı rakamları ile birlikte yıllık cari açık da 70 milyar doların altına geriledi. 69 milyar dolara düşen cari açık Ekim 2011’deki 78.6 milyar dolarlık rekor düzeyine göre 10 milyar dolar azaldı. Dört aylık cari açık da 29.2 milyar dolardan 21.2 milyar dolara inerek 8 milyar dolar iyileÅŸme gösterdi.
DÜŞÜŞ HIZ KESECEK: Bu iyileşme sürmesine sürecek ama dozu azalacak gibi.
■Çünkü ekonomide en durgun aylar geride kaldı. Giderek canlanma ithalat artışını da beraberinde getirecek.
â– Ayrıca Avrupa ekonomilerinin durgunluk içine girmesi de cari açıktaki iyileÅŸmeyi önleyen bir geliÅŸme. Türkiye bu bölgeye ihracatını artırmakta zorlanacak. Gerçi toplam ihracattaki payını yüzde 41’e kadar düşürdü, bağımlılığını bir yerde azalttı.
■Ancak son gelişmeler durgunluğun küresel baza yayılmaya başladığına işaret ediyor. Bunun gerçekleşmesi halinde AB dışına ihracat artışında da zorlanmaya başlayabiliriz.
EKÄ°ME KADAR Ä°Åž KOLAY: Yurtiçi talepten dolayı ithalattaki azalma sınırlı kalırsa dış ticaret açığındaki iyileÅŸme durabilir. Bu durumu ancak petrol ve emtia fiyatlarının gevÅŸemesinden dolayı Türkiye’nin elde edeceÄŸi avantaj telafi edebilir. Ä°lk dört aydaki ortalama aylık 5.2 milyar dolarlık cari açığın gelecek aylarda sürdüğünü varsayarsak yıl sonunda 64 milyar dolarlık düzeye ulaşırız. Bu civarda bir gerçekleÅŸme de hükümet programıyla uyumlu. Nisan sonu itibarıyla geldiÄŸimiz 69 milyar doların 5 milyar dolar daha altında bir rakam. Beklenen milli gelire oranı da yüzde 7.5 dolayına inebilir. Böyle bir konjonktürde ekime kadar cari açığı geriletmek kolay, hatta bunu yıl sonuna kadar uzatmak mümkün.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.