Türkiye Ä°statistik Kurumu tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarının sergilediÄŸi görünüm, bundan sonra yaÅŸanacaklar konusunda yanıltıcı olabilir. Bir yanda tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 11.14’den yüzde 8.26’ya gerilediÄŸi yönünde iyimserlik yaratabilecek bir gerçekleÅŸme var; diÄŸer yanda ise tehlike algalamasını güçlendiren ve yüksek oranlı artış sergileyen çekirdek enflasyon ile maliyet baskısını mevcut tehlikelerin yanında görünüm önemsiz kalıyor.
Tam bir yıl önce, 2011 yılı Mayıs ayında tüketici fiyatları bir aylık dönemde yüzde 2.41 gibi çok yüksek bir oranda artmıştı; Türk Lirası’ndaki birikmiÅŸ deÄŸer kaybının fiyatlara yansıması bu sonuçla etkili olmuÅŸtu. O dönemde görünüm çok olumsuz idi; dış koÅŸullar bugünkü kadar olumsuz deÄŸildi ve çekirdek enflasyon tehlike sinyali vermiyordu. Bu yıl tam aksi bir durum söz konusu 2012 yılı Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0.21 oranında gerilemiÅŸ. son rakam bir yıl öncesinin çok yüksek artısının yerini alınca yıllık enflasyon rakamında baz etkisi nedeniyle sert bir gerileme yaÅŸanmış, gerçek olamayacak kadar olumlu bir görünüm oluÅŸmuÅŸ. Ancak önümüzdeki aylarda bu eÄŸilimin aynı ÅŸekilde devam etmeyeceÄŸi çok iyi biliniyor.
KüreselleÅŸme ile gelen kuralsızlık ve bu sayede oluÅŸup ağırlaÅŸan sorunlar nedeniyle artık talep kökenli bir enflasyon baskısı yaÅŸanmıyor. Fakat maliyet kökenli enflasyon baskılarının artması da önlenemiyor. Hem Türk Lirası’nın istikrarlı bir ÅŸekilde gücünü koruduÄŸu hem de emtia fiyatlarında enflasyonist veya deflasyonist dalgalanmaların yaÅŸanmadağı bir döneme rastlamak mümkün olamıyor. Ya Türk Lirası deÄŸerlenmeye baÅŸladığında emtia fiyatları tehlikeli bir ÅŸekilde yükseliyor ve cari açık sıkıntı yaratıyor; ya da riskten kaçınma eÄŸilimi güçlenip emtia fiyatları geriledikçe Türk Lirası’nın deÄŸer kaybetmesi önlenemiyor, önlemeye çalışmanın yan tesirleri faydasını aşıyor. Durum böyle olunca çekirdek enflasyon giderek artan tehlike sinyalleri üretiyor. KoÅŸullar deÄŸiÅŸince, para politikasının çekirdek enflasyondaki geliÅŸmelere paralel olarak ayarlanmasını sipariÅŸ eden piyasa profesyonelleri “dut yemiÅŸ bülbül”e dünüyor!.. AğırlaÅŸmaya devam eden sorunlar nedeniyle enflasyon baskısının öncelikli sorun olmaktan çıktığı gerçeÄŸi itiraf edilemiyor, durgunluk veya daralmanın daha ciddi bir tehlike haline gelmesine karşı pek bir ÅŸey yapılamıyor… Sadece günü kurtarmak için kullanılabilecek bir teselli aramakla yetiniliyor…
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.