Murphy Kanunu çalıştı, AB’ye ABD ve Çin eklendi, piyasaları kasıp kavurdu

Küresel piyasalar son 14 yılın en kötü mayısını yaÅŸadı. Avrupa zaten krizin merkezindeydi. Yunanistan yeniden başının belası kesildi. İkinci seçimin yapılacağı 1 7 Haziran’a kadar da gündemde kalmaya devam edecek.

AVRUPA EN BAÅžTA: İspanya’da konut krizi banka krizine dönüşmek üzere. Mevduat çekiliÅŸleri Yunanistan’dan İspanya’ya sıçradı. Hazine faizi de yüzde 6.63’ü buldu. Kötüye giden İspanya’nın peÅŸinden İtalya’yı ve Fransa’yı da sürükleme potansiyeli var. Çözüm ise henüz ortada yok. Umutlar ancak ay sonundaki AB Zirvesi’ne baÄŸlanabilir.

ÇİN ÇARPTI: Sorun tek bir kıtayla ilgili iken geçen hafta buna ikinci kıta eklendi. Çin’in ekonomisinde yavaÅŸlama hem borsaları hem de emtia fiyatlarını vurdu. Dünyanın en büyük emtia alıcısı durumundaki Çin in beklenenden daha hızlı yavaÅŸlama olasılığı, petrol fiyatlarını da yıl başından önceki düzeyine indirdi. Özellikle İran etkisiyle tırmanan ve yüzde 25 artan petrol fiyatları 128 dolara kadar çıkmıştı. 98 dolara inilmesi de yüzde 25’e varan bir düşüş demek. Petrol fiyatlarının hızla geri çekilmesinde İran olayının yatışmasının etkisi büyük.

ABD SON GÜN VURDU: Bir kıtanın sorunlarına ikincisinin eklenmesi haftanın kötü geçmesine yol açtı. Ancak son gün ABD den gelen istihdam verileri piyasaları kötünün de ötesine, çok kötüye döndürdü. İstihdam verileri de kötünün ötesinde çok kötü geldi. Sonuçta piyasalar yeni bir kara cumayı yaşadı. Çok kötü geçen mayıstan sonra haziranın ilk gününde tam bir deprem yaşandı.

GÜVENLİ LİMAN: Riskli varlıklardan ve ülkelerden çıkan para güvenilir ülke tahvillerine sığındı. Bu nedenle ABD 10 yıllık tahvili yüzde 1.44 ile, Almanya 10 yıllık tahvili yüzde 1.12 ile tarihi en düşük seviyelere indi.
Para bununla da yetinmedi. Hemen hemen bütün emtiaların hızla düştüğü bir zamanda altını yeniden güvenli liman haline getirdi. Cuma günü altının onsu 1.545 dolardan 1.629 dolara kadar yükseldi.
Böylece de haftaya, riskten kaçan paraya iki büyük ülke tahvili dışında altın da eklenmiş olarak giriyoruz.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir