Seans Öncesi – 4 Haziran 2012 – 08:30

Geçen hafta cuma günü piyasalarda çok garip hareketler olduÄŸunu biliyorsunuz. Avrupa ve ABD borsaları sert düşüşler yaparken bizim borsa cuma gününü yüzde 0.85 yukarıda kapatmıştı. Ben de kapanıştan sonra “herhalde Moodys veya FITCH Türkiye’nin notunu artıracak” diye düşündüm ama bu sabaha kadar herhangi bir not artışı haberi yok. Bizim piyasanın coÅŸkulu artışına karşılık, ben yine de hem Dow ve S&P500 endeksinin o anki durumları hem de AVrupa’daki stresi göz önünde bulundurarak 55.100 civarında nakde geçilmesini çünkü ABD borsalarının ters bayrak formasyonu yaptığını, bu formasyonun aÅŸağı kırılması durumunda borsaların daha da fazla düşebileceÄŸi uyarısında bulundum. Tabi ki bu zor bir karardı, fakat bizim endeks için gelen alışların çok çok güçlü olmaması da bunda etken oldu.

Peki bizim piyasa neden çok bariz bir pozitif ayrışma yaÅŸadı? BildiÄŸiniz üzere, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’Ye çok yarayacağı beklentisiyle bu alımların yapıldığını belirtenler var ama geliÅŸmekte olan piyasaların hepsine satış gelirken, bu derece aykırı bir ayrışma yaratacak kadar güçlü bir argüman deÄŸil. Belki de bunun sebebi, bugün açıklanacak enflasyon rakamının  beklentilerden de düşük gelebileceÄŸini haber alan veya düşünenlerin yaptığı alımlar olabilir.  Mayıs ayı enflasyonu yüzde 0.32 bekleniyor. EÄŸer eksi bir rakam çıkarsa, sebebin enflasyon olduÄŸunu düşünebiliriz fakat bu etki uzun sürmeyebilir ve tekrar dış piyasalara paralel seyir izleyebiliriz.

Bu sabah itibariyle Dow ve S&P vadelileri yüzde 0.65 civarında ekside bulunuyorlar. Asya borsalarında yüzde 2’Ye varan geri çekilmeler var. İhracat sipariÅŸlerindeki azalma ve emlak sektöründeki zayıflamanın, perakende ve leasing sektörlerindeki güçlenmeyi gölgelemesiyle, dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin’de imalat dışı sektörler son 1 yılın en düşük hızında büyüdü. Çin’in resmi istatistik kurumunun rakamlarına göre imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi Nisan’da 56.1’den Mayıs’ta 55.2’ye geriledi. Bu rakam Mart 2011’den bu yana en düşük seviyeye iÅŸaret ediyor. İmalat dışı PMI verileri, Avrupa’daki borç krizinin denizaşırı talepleri zayıflatması ve hükümetin emlak kontrollelerinin, Çin ekonomisini soÄŸuttuÄŸuna yönelik sinyallere bir yenisini daha ekledi. DOlayısıyla Asya’nın da haftaya negatif baÅŸlaması doÄŸaldır.

Bu hafta 6 haziran’da (çarÅŸamba) Avrupa Merkez Bankası’nın faiz toplantısı var. Faiz indirimi ve yeni bir LTRO beklenmiyor. 7 Haziran perÅŸembe günü Bernanke kongre’de konuÅŸma yapacak ve tüm dünya bu konuÅŸmayı izleyecek. EÄŸer QE3 sinyali gelirse ki piyasaların beklentisi bu yöndedir, her ÅŸey bir anda deÄŸiÅŸir. Fakat bu perÅŸembe’den ziyade 19-20 Haziran’da yapılacak FED toplantısında bu konunun daha fazla vurgulanacağı beleniyor. Benim tahminimce Bernankle kongre’de QE3 sinyali vermeyecek ve iÅŸi FED toplantısına bırakacaktır. AMa belki “çok çok gerekli görülürse ekonomi için gerekenler yapılır” türünden bir mesaj verebilir.

Bu ara önemle vurgulanmalı ki, Ä°spanya’nın problemi bizim tahmin ettiÄŸimizden daha büyük olabilir. Åžu an, Merkel ve diÄŸer AB liderleri tarafından Ä°spanya’ya “Git kardeÅŸim IMF ve EFSF’ye baÅŸvur” baskıları geldiÄŸi haberleri de var. Yani ortam çok karışık. Bu karışık ortamda durup izlemekte fayda var.

Bizim borsaya gelince, cuma günkü güçlü duruş bugün de sergilenebilir mi?

Cuma günü alımlar vardı ama, trend deÄŸiÅŸtirebilecek güçte deÄŸildi. Bu sabah dış piyasalar yine olumsuz ve ABD borsalarında önemli destekler aÅŸağı geçildi. Cuma günü de söylediÄŸim üzere 56.500 çok iyi bir hacimle geçilmeli. Aksi halde tekrar stresli seanslar yaÅŸanabilir. Sizlere 56.500-57.000 civarında alım önermiÅŸtim. Daha sonra Citigroup’un akbank satışı stresiyle 54 bine kadar gerilemiÅŸtik ama o sırada satış önermedim. Cuma günü ise dış piyasalarda destekler aÅŸağı kırıldığı için, güvenlik sübobu olarak 55.000 civarında nakde geçilip beklenilmesi gereÄŸini vurguladım. Belki de endeksimiz daha fazla gerileme yapmayarak 55 bini destek yapabilir. Fakat yorum verirken bizler de birçok ÅŸeyi bilmiyoruz. Ama o an piyasalardaki hareketlere bakarak, kendim o durumda nasıl bir strateji izlerdim diye kendime sorarım ve sizlerle kafamdaki düşünceleri paylaşırım. Aslında birçok kiÅŸinin de 55 bin civarında satış yapmak istemediÄŸini biliyorum ve onlar haklı da olabilirler. Yorumlar bizden ama karar almak sizden. Åžu an geçmiÅŸ haftaya baktığımda Türkiye’nin pozitif ayrıştığını görüyorum ve cuma günkü alışlar 60 dakikalık grafiklerde bana yeterince güven vermedi. Bundan sonra nasıl bir seyir izleriz çok net bir fikrim yok. Ama Dow endeksi 11.500-11.700 aralığına gerilerse biz de 54 binin altına düşebiliriz. BUgün açılışın ilk yarım saatini çok dikkate almayın. Çünkü açılışları acemiler, kapanışları ustalar yapar. Acaba bu ustalar Cuma günkü kapanışları neden öyle yüksekten yaptılar? sorusuna az önce de belirttiÄŸim üzere net bir cevap üretemiyorum ama bu haftaki hareketler bundan sonraki süreçte önemli ve belirleyici bir hafta olacaktır. Bu aÅŸamada herkes içindeki sesi dinlesin. Benim içimdeki ses, borsalarda (dış dünyada) net bir dip oluÅŸumunu gördükten sonra karar ver diyor. Aslında Dow endeksi 12.350 seviyelerinde destek yaptığında dip oluÅŸumunun baÅŸladığını düşünmüştüm ama daha sonra ters bayraÄŸa dönüşmüştü. Ama bu destek kırılınca ki, kırılacağını cuma günü belirtmiÅŸtim,  senaryo deÄŸiÅŸmiÅŸ görünüyor. Ekonomilerdeki büyüme trendleri ve Avrupa’da Ä°spanya’dan kaynaklanan stres kesinlikle beklediÄŸimizden daha kötü bir görünüm arz ediyor. Yunanistan konusu unutulmuÅŸ olsa da piyasalar oradaki seçim sonuçlarını da görmeyi bekleyebilir.

Sizlere bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum. Bugün bir sonraki yorumumu ancak 16:00’dan sonra verebileceÄŸim. Dolar, altın ve parite yorumlarımı www.uzmanforex.com sitesinde okuyabilirsiniz.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.