Euro Group’un baÅŸkanı ve Lüksemburg BaÅŸbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’daki bütçe krizinin nedeni olarak Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nu göstermiÅŸ: “Yunan ekonomisinin rekabet anlamında çok vakit kaybettiÄŸini ve altyapısının Fransa ve Almanya’ya göre az geliÅŸtiÄŸini bilmek lazım. Yunanistan’daki durumu bütünlük içerisinde deÄŸerlendirmek gerek. Yunanistan büyük bir ulus ama çok zayıf bir millet. Yunan dostlarımızı gücendirmek istemem ama ortada bir gerçek var. ‘Osmanlı iÅŸgalinin’ uzak bir mirası olarak vergi idaresi iÅŸlemiyor, kadastro ve ticaret kayıtları doÄŸru düzgün tutulmuyor. Bu vazgeçilemez araçların eksikliÄŸini çeken bir ülkede özelleÅŸtirme nasıl yapılabilir? Bu düzeni tutturmak yıllar alır. Portekiz ve Ä°spanya için çok daha az endiÅŸeleniyorum. Bu iki ülke de zorda fakat orada reformları gerçekleÅŸtirmek için ortak bir siyasi rıza var ve idari açıdan devlet çok daha güçlü.”
Herhalde Osmanlı veya Türkiye’ye karşı ancak bu kadar önyargılı olunabilir. Yunanistan’ın bugün yaÅŸadığı krizi 173 yıl önceki Osmanlı dönemine uzatmak baÅŸka nasıl olabilir ki? AB’ye katıldıktan sonra geniÅŸ finansman olanaklarından yararlanıp yan gelip yatan bir ülkenin fatura ödemeye sıra geldiÄŸinde yan çizmesini bir ölçüde anlıyoruz. Pazarlık etmek istiyorlar. Ancak bu olanağı onlara saÄŸlayan ve borcu onlara veren AB’nin yetkililerinden birinin böyle düşünmesi de, ürkütücü bir ırkçılık olsa gerek. Bu demeç Yunanistan’ın aşırı borçlu hale gelmesinde AB tarafının da ciddi payı olduÄŸunu düşündürüyor.
Şok bekleniyorsa zaten gerçekleşmez
Merill Lynch Türkiye, OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Bölgesi BaÅŸekonomisti Türker HamzaoÄŸlu, Yunanistan’ın Euro’dan çıkma ihtimalinin piyasalarda yeni bir ÅŸoka neden olabileceÄŸini belirterek, “Türkiye ikinci bir ÅŸok dalgası karşısında direnç gösterebilir. Tüm dünyada olduÄŸu gibi, Türkiye için de riskler var, fakat çok büyük sistematik sorunlar yaratacak oranlarda deÄŸil” demiÅŸ.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.