Dış Piyasalarda Çin Odağı

Uluslararası piyasalar, Çin’de politika yapıcıların ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik adımlar atacağı beklentisinden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri yükseliÅŸini ikinci güne taşırken, petrol deÄŸer kazandı. Asya’da tahvil riski artarken, Avrupa bankalarının saÄŸlığına yönelik endiÅŸeler sonucu euro son 22 ayın en düşük seviyesi yakınlarında kaldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:54’te yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Hong Kong’da iÅŸlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2’lik bir ralli yaptı ve Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı yüzde 0.7’lik bir çıkış gerçekleÅŸtirdi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.2529 dolar seviyesine indi. Malezya para birimi ringgit yüzde 0.5 deÄŸer kaybederek dolar başına 3.1592 seviyesine indi. Ham petrol New York’ta yüzde 0.4 yükselirken, altın yüzde 0.4’lük bir kayıp yaÅŸadı.

Çin’de maliye bakanlığı, yavaÅŸlayan ekonomiyi canlandırmaya yöneik hükümet çabaları dahilinde, enerji tasarruflu ürünlere sübvansiyon uygulanacağını açıklayarak, tüketici talebini artırma yönünde adımlar attı. Moody’s Investors Service,  Avrupa’da 2015 yılının sonunda vadesi dolacak borçlanma kağıdı olan kaldıraçlı satınalma ÅŸirketlerinin en az yüzde 25’inin iflas edebileceÄŸini kaydetti.

Chengdu’da Huaxi Securities Co. analisti Mao Sheng, “Çin’in ekonomiyi desteklemek için daha da teÅŸvik uygulayacağı yolunda beklentiler var ve ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanacağına yönelik iyimserlik var” dedi ve “Avrupa’daki sorunlar halen piyasa için yük oluÅŸturuyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Yunanistan’ın eurodan çıkabileceÄŸi ve Ä°spanyol bankalarının daha fazla desteÄŸe ihtiyacı olabileceÄŸi endiÅŸelerine baÄŸlı olarak, Mayıs ayında yüzde 10’luk bir kayba yöneldi. Bu, Ekim 2008’den bu yana en hızlı düşüşü iÅŸaret ediyor.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir