İstanbul Seminerleri 2012

Yunanistan seçimlerinin “artçı” etkileri sürüyor. Yunanistan eurodan çıkması ihtimali her geçen gün güçleniyor. Kendi mi bırakır yoksa mecbur mu kalır, halen bilinmiyor. Yeni seçime bir ay var. Bu tür kaygan zeminlerde siyaset çok hızlı değişir.

Yunanistan’ı İspanya ve İtalya’nın izlemesi korkusu mali piyasaları iyice gerdi. Borsalar haftayı kötü kapattı. Petrol 106 dolara kadar geriledi. İlginç şekilde altın biraz toparlandı. Ama TL’yi fazla etkilemedi. Sepet kur 2.08 TL’den döndü.

İçeride medyanın ilgisini Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı’nın Türkiye İhracatçılar Birliğinde yaptığı konuşma çekti. Başçı yıl sonu için yüzde 6.5’u tahminini yineledi. Mayıs’da tek haneye döneceğini belirtti. Katılıyorum.

Ek olarak TL’ye güvenenlerin geçmişte kazançlı çıktığını hatırlattı. Gelecekte de böyle olur demeye getirdi. Hesap ortada; kurdaki değişimin TL faizlerinin en az beş puan altında kalması gerekir. Doğrusu Merkez Bankasının kur hedefi saptamasını sevmiyorum.

Zor zamanlarda demokrasi

Türkiye ekonomisinin son on yıldaki başarılı performansı yaşamın tüm alanlarına yansıyor. Örneğin İstanbul ünlüleri uğrak yeri oldu. Gökten yıldız yağıyor desek yeridir. Konser programlarında çok iyi görülüyor.

Bizim meslek de İstanbul’un cazibesinden yararlanıyor. Birbiri ardına fevkalade önemli uluslararası akademik toplantılar yapılıyor. Usta düşünürleri evimizde ağırlama, birinci elden dinleme fırsatı doğuyor.

İstanbul Seminerlerini İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İtalyan vakfı ResetDoc (www.resetdoc.org) düzenliyor. Vakfın bir internet dergisi var. Kültürlerarası diyologun zenginleşmesini amaçlıyor.

Beşinci İstanbul Semineri dün Santralistanbul’da başladı. Seminerin genel teması “Zor Zamanlarda Demokrasinin Vaatleri.” Hemen altında şu ifade yer alıyor:

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir