Borsa Finans servisimiz elemanlarıyla yaptığı sohbette Hamdi Akın, 2002-2008 arasındaki altı yılı bol imkanlı, bol likiditeli “Rüya dönem” olarak tanımlıyor. 2008 krizi sonrası birçok algını deÄŸiÅŸtiÄŸini ve 2 yıl süreceÄŸi söylendiÄŸinde bile “nasıl dayanırız” diyen iÅŸ dünyasının bir ara canlanmanın dışında dört yıldır bu olumsuz ortamda olduÄŸunu, ÅŸirketlerin deÄŸil ülkelerin iflas riski taşıdığını öne sürüyor.
Bu olumsuzlukta “Nakit kraldır” düşüncesi önemsediÄŸini açıklıyor.
Bir işe girmenin ve satıp çıkmanın zamanının en iyi bilen işadamlarından biri olarak gördüğüm Hamdi Akın, arkadaşımız Ece Ceyhun ve Yakup Sayar ile sohbetinde 2002-2008 güçlü küresel finansman dönemini, 2008 krizini ve bugünkü ortamı değerlendirirken ilginç gözlemler ortaya koymuş.
Hamdi Akın 2002-2008 yılları arasındaki altı yılı “Rüya dönem” olarak nitelendiriyor. O dönemi ve imkanlarını tanımlarken, “Küresel rüzgarla yelkenlerin hızla ÅŸiÅŸtiÄŸi müthiÅŸ dönemdi. Yabancılar Türkiye’de ÅŸirket avına çıkarken, yerli iÅŸadamları düşen enflasyonla hızla büyüme rakamları yakaladı” diye nitelendiriyor.
Hamdi Akın, o altı yılda uluslararası sermayenin “En korkusuz dönemini yaÅŸadığını”, hep öyle olacağının sanıldığı dönemin ardından 2008 krizinin yaÅŸanmasıyla “Paranın asıl özelliÄŸi korkak ve ürkekliÄŸinin gündeme geldiÄŸini, yeniden seçici olmaya ve en güvenilir yeri aramaya baÅŸladığını” söylüyor. 2008’de “Kriz 2 yıl sürebilir tahmini karşısında” birçok iÅŸadamının “Ä°ki yıl nasıl dayanılır?” düşüncesinde olduÄŸunu, ama 2010-11’deki birazcık düzelir gibi olmasına raÄŸmen kriz ortamının 4 yıldır sürdüğünü belirterek “Ben bu dönemde nakit kraldır diyorum. Nakit ve öz kaynağın en deÄŸerli olduÄŸu zamandayız” düşüncesini ortaya koyuyor.
Hamdi Akın içinde bulunduÄŸumuz dönemde krizin birçok algıyı deÄŸiÅŸtirdiÄŸini belirterek, “Artık sadece ÅŸirketler deÄŸil, ülkelerin iflas riski ile karşı karşıya gelebileceÄŸi hayatın gerçeÄŸi haline gelebiliyor” dedikten sonra, “Merkez Bankalarının piyasaya para saçmasına raÄŸmen ‘güvensizlik’ likidite vermenin bile tek çare olmadığını gösteriyor” diyerek iÅŸin temelinin borsadaki gibi beklentiyi ve geleceÄŸi satın almak olduÄŸunu açıklıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.