Yunanistan’da yapılan seçimler istikrar programına imza atmış partilerin hezimetiyle sonuçlanınca, Yunanistan Euro’dan ne zaman çıkar diye bahisler oynanmaya baÅŸladı. “En erken gelecek ay” diyenler var. Bazıları önümüzdeki bir yıl içinde Yunanistan’ın Euro’dan çıkma olasılığının yüzde 50-75 olduÄŸunu söylüyor. Herkes kafadan atıyor.
Bu arada, solcu partiler içinde en çok oyu alan parti moratoryum ilan edilmesini istiyor. Daha önce AB/IMF ile beraber yapılmış istikrar programına imza atmış partilerin imzalarını çekmelerini talep ediyor. Bütün bu geliÅŸmelere AB henüz güçlü bir tepki vermedi. Yalnızca istikrar programının üçlü mimarlarının (AB, IMF, Avrupa Merkez Bankası) bu ay Yunanistan’a yapmayı planladıkları ziyaret iptal edildi. O da normal. Çünkü, karşılarında muhatap olabilecekleri siyasi bir otorite henüz oluÅŸabilmiÅŸ deÄŸil.
YUNANÄ°STAN
Moratoryum, “Borcum borç, ama ben vermem, sen de alamazsın” demek oluyor. Yunanistan ekonomisi için bu bir çözüm mü? Hayır. Yunanistan’ın borç yükü zaten geçen mart ayında yapılan borç yeniden yapılandırılmasıyla önümüzdeki birkaç yıl için yok denebilecek bir düzeye gerilemiÅŸti. Ama Yunanistan’ın hâlâ taze paraya ihtiyacı var. O taze para da AB/IMF ikilisinden taksitler halinde gelecekti. Moratoryum o taksitlerin gelmeyeceÄŸi anlamına gelir. Yunanistan, memur maaÅŸlarını bile Euro ile ödeyemez hale düşer. Kısacası, moratoryum Yunanistan’ın Euro’dan çıkma kararı anlamına gelir.
Euro Bölgesi ülkeleri, Yunanistan zorlamadıkça, Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasına izin vermek istemeyecektir. Çünkü, Yunanistan’ın Euro’dan çıkması, eÅŸsiz bir örnek teÅŸkil ederek borç batağındaki ülkeler için kurtuluÅŸ yoluymuÅŸ gibi bir izlenim yaratılmasının önünü açabilir. Korkulan bulaşıcılığın bu yolla önü açılmış olur. Yunanistan büyüklüğü itibarıyla hâlâ Avrupa’nın baÅŸa çıkabileceÄŸi bir çıban başı konumunda.
Yunanistan zorlamadığı sürece Euro Bölgesi’nden bu aÅŸamada çıkış olmaz.
Yunanistan zorlarsa ne olur? Seçim sonuçlarına bakarsak, olabilecekleri hayal etmek dahi bu aÅŸamada zor. Rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi de dahil olmak üzere, her ÅŸey olabilir. Yunanistan’ın, yalnızca Euro üyeliÄŸi deÄŸil, AB üyeliÄŸi de son bulabilir. Yunanistan Euro’dan çıkma kararı alırsa, o süreçte yaÅŸananlar sonucunda AB de Yunanistan’ın AB üyeliÄŸini askıya alabilir.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.