Bu Yıl İçin İyi Olan Nedir?

Mart ayı sanayi üretimi yüzde 2.4 olarak açıklandı. Bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 2.8 düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamlar bize bazı önemli işaretler veriyor.
■ Bir kere yüzde 2.8 çıkan rakam kriz sonrası yakalanan canlanma döneminin en düşüğü olarak dikkat çekiyor. Geçen yılın aynı çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 14.4 düzeyinde artmıştı. Üretim artışında çok ciddi bir azalma söz konusu. Eğer sanayi üretimi ekonomik canlanmanın çekirdeğiyse bu durum net bir soğumaya işaret ediyor.
â–  2.8’lik sanayi üretimi yılın ilk çeyreÄŸinde büyümeyi de beraberinde getirebilir. Son yıllarda büyüme hızı ile sanayi üretimi paralel seyrediyor. Dolayısıyla yılın ilk çeyreÄŸindeki büyüme oranının da yüzde 2.8 civarında çıkma ihtimali yüksek.
â–  Bu çeyrekteki rakam aynı zamanda son yılların en düşük büyümesinin geride bırakılması anlamına geliyor. EÄŸer önümüzdeki dönemde çok negatif geliÅŸmeler gündeme gelmez ve büyümeyi vurmazsa. Normalde böyle bir beklenti de yok. Yılın ikinci çeyreÄŸinde hem yurtiçi talepte canlanmanın iÅŸaretleri geliyor hem de büyümede baz etkisi zayıflamaya baÅŸlıyor. Ä°lk çeyrekteki yüzde 11.9’luk büyüme yılın ikinci çeyreÄŸinde yüzde 9.1 ‘e inmiÅŸti.

YÃœZDE 4 RAHAT YAKALANIR: Üçüncü çeyrek yaz aylarını kapsayacak. Bu dönemde tarımın ağırlığı daha fazla. Bu yıl da mevsim koÅŸullarının çok iyi gitmesinden dolayı tarımsal üretimde patlama yaÅŸanabilir. Bu da büyümeyi hızlandırabilir. Baz etkisi üçüncü çeyrekte daha kuvvetli bir ÅŸekilde devreye girebilir. Çünkü geçen yılki üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 8.4 düzeyine inmiÅŸti. Yılın son çeyreÄŸinde büyüme hızı yüzde 5.2’ye indiÄŸinden dolayı daha yüksek büyümenin saÄŸlanması kolaylaÅŸacak. Dolayısıyla ekonominin momentumunu korunması halinde dahi, çeyrekler itibarıyla giderek yükselen bir büyüme hızıyla karşılaÅŸmamız matematiksel bir sonuç.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir