Kısa Vadeli Bakış Açısının Yanılgıları…

Finansal piyasalarımızda yaÅŸanan eÄŸilimler ve beklentileri yönlendirme amaçlı tek seslilik geleceÄŸe yönelik belirsizliÄŸi azaltmıyor; tam aksine güvensizlik yaratıyor. Türk Lirası’nın sınırlı bir ÅŸekilde de olsa fonlama maliyetlerindeki artışa baÄŸlı olarak deÄŸerlenmesi kimseyi rahatlatmıyor, risk alma iÅŸtahı yaratamıyor. Bu aÅŸamada sormak gerekiyor: Bu tuhaflık küresel koÅŸullardan mı, yoksa Merkez Bankası’nın para politikası uygulamalarından mı kaynaklanıyor? Enflasyonda yaÅŸanan olumsuzlukların sebebi küresel kökenli ise Merkez Bankası ne yapmaya çalışıyor? Parasal sıkılaÅŸma iddia edildiÄŸi gibi orta-uzun vadeli faizleri etkilemez mi?
Ãœlkemizde enflasyonda yaÅŸanan olumsuzluklara baktığımızda sıkıntının küresel kaynaklı olduÄŸunu görüyoruz. Risk alma isteÄŸinin dalgalı bir ÅŸekilde gerilemesi sermaye hareketlerini ve buna baÄŸlı olarak Türk Lirası’nın deÄŸerini etkiliyor. DiÄŸer taraftan geliÅŸmiÅŸ ekonomilerin merkez bankaları, durgunluÄŸun derinleÅŸmesini önlemek üzere parasal geniÅŸlemeye gidiyor ve emtia fiyatları yolu ile küresel düzeyde enflasyon baskısı oluÅŸumuna katkı yapmaktan kaçınamıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise Türk Lirası’nın deÄŸer kaybını önlemede kısmen deÄŸerlenmesini saÄŸlamak peÅŸinde koÅŸuyor; bu yolla enflasyonda yaÅŸanacak artışı sınırlamak ve geriletmek istiyor. Bu aÅŸamada ortaya çıkacak yan tesirlerin etkisi beklentilerin yönlendirilmesi yolu ile kontrol altında tutulmaya çalışılıyor… EÄŸer küresel koÅŸullar olumsuzlaÅŸmaya devam eder ise kısa vadeli faizlerin daha da yükselmesi, yan tesirlerin beklentiler yolu ile kontrolünün imkansızlaÅŸması gündeme gelebilir, tehlikeli bir riskten kaçınma dalgası yaÅŸanabilir.
Yukarıda özetlemeye çalıştığımız belirsizlik nedeniyle yatırımcılar için en tutarlı tercih likit kalmak oluyor: Hem en düşük risklerden birini taşıyor hem de en yüksek getiriyi alıyorsunuz. Bu aÅŸamada sormak gerekiyor; herkes likit kalmaya çalışır ve riskten kaçınır ise kimsenin almak istemediÄŸi riskleri kimler alacak, yıkıcı dalgalanmalar yaÅŸanması nasıl önlenecek? Mevut para politikası uygulaması Türk Lirası cinsinden nakitte kalmayı teÅŸvik ediyor, bu yolla Türk Lirası’nı bir miktar deÄŸerlendirmeyi ve enflasyon baskısını kontrol altına almayı hedefliyor; fakat menkul ve gayrimenkul ÅŸeklindeki varlık deÄŸerleri yüksek risk ve düşük getiri nedeniyle boÅŸlukta kalıyor. EÄŸer küresel koÅŸullar düzelmez ise riskli varlıklarda büyük kayıplar söz konusu olabilir. Hem Türk Lirası’nın deÄŸer kaybetmesi hem de kısa vadeli faizlerin daha da yükseltilmesi zorunluluÄŸu gündeme gelebilir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir