İş dünyası memnun ve isteklerini sıralıyor

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından dün TOBB ve TÃœSÄ°AD dahil birçok iÅŸadamı kuruluÅŸu ve Anadolu’daki oda baÅŸkanları seçim sonuçlarını deÄŸerlendiren açıklamalar yaptılar. Ortak görüşleri “tek parti iktidarı ile istikrarın süreceÄŸi”, bundan memnun olduklarını belirtiyorlar. Ardından baÅŸta yeni Anayasa hazırlanması olmak üzere isteklerini sıralıyorlar. Anayasa’nın öncelikle ele alınmasını önerirlerken,  beraber, uzlaÅŸmacı, katılımcı bir model ile hazırlanmasının seçimde halkın ortaya koyduÄŸu görev olduÄŸunu söylüyorlar. Ayrıca ekonomik ağırlıklı yeni bir gündemin gerekli olduÄŸunu belirtip, o alandaki önerilerini dile getiriyorlar.

Hem ajanslara demeç veren iÅŸ dünyası temsilcileri, hem yurdun çeÅŸitli bölgelerinden Yurt haberleri servisimizin derlediÄŸi yerel iÅŸ dünyası temsilcilerinin görüşleri aynı noktada buluÅŸuyor. Bir yandan seçim sonuçlarının tek parti iktidarının ve istikrarın sürmesine yol açacağına inandıklarını belirtiyorlar, bir yandan da seçim dönemindeki  “gerginliÄŸin terk edilmesini” ve baÅŸta yeni Anayasa olmak üzere her konuda diyalog içersinde ortak çözüm arayışına öncelik verilmesini istiyorlar. Ayrıca, ekonomi ağırlıklı bir yeni dönem gündemine dönülmesi konusunun gerektiÄŸinin altını çiziyorlar. Bu gündem içersinde öncelikle yer almasını istedikleri konuları sıralıyorlar.

Ä°lk sırada ele alınmasını istedikleri konu olarak yeni Anayasa konusu üzerinde birleÅŸirlerken, Anayasa’nın çok yönlü diyalog içersinde katılımcı bir ÅŸekilde hazırlanması önerisini dile getiriyorlar. Seçim sonuçlarının “istikrar” için AK partiye tek başına iktidar önerirken, Anayasa ve önemli konularda  “uzlaÅŸma” isteÄŸini de ortaya koyduÄŸunu belirtiyorlar. Yeni Anayasa’nın bireysel haklar ve demokrasinin kökleÅŸmesine katkı saÄŸlayacak bir metin olması gerektiÄŸine inançlarını ortaya koyuyorlar. Önceki dönemde de tartışma gündeminde yer alan Seçim ve siyasi partiler yasalarının ele alınmasını öneriyorlar.

İş dünyası temsilcilerini ekonomi ağırlıklı bir gündemin hakim olmasından söz ederken, bu alanda öncelikle ele alınmasını istedikleri konularda da mutabakat içersinde olduklarını ortaya koyuyorlar.

Hemen bütüne yakını dün de, son verileri açıklanan ve yıllık 63.4 milyar dolara yükselen cari açık konusunda önlem için hemen harekete geçilmesini istiyorlar. Cari açıkta dış ticaret açığının önemini belirtirlerken, üretimde girdi tedarik zinciri stratejisinde yerli girdiÄŸi artırıcı kararlara ihtiyaç olduÄŸunu belirtiyorlar. Bu açıdan reformist politikalara baÅŸlanmasını öneriyorlar. Ayrıca, iÅŸsizliÄŸe karşı yerli üretim ve istihdam politikalarının geliÅŸtirilmesi için de çalışmalar yapılmasının gerekliliÄŸini belirtiyorlar. Ãœlkemizin 2023’te ilk 10 ekonomi arasında yer alabilmesinin ekonominin ihtiyaç duyduÄŸu reformları birbiri ardında vakit kaybetmeden süreklilik içinde hayata geçirilmesine baÄŸlı olabileceÄŸini ifade ediyorlar. Tarımsal üretimin ve gıda sektörünün unutulmaması gerektiÄŸinin de altını çiziyorlar.

İş dünyası temsilcileri açıklamalarıyla seçim sonuçlarından memnuniyetlerini dile getirirken, hiç vakit kaybetmeden uzlaşma içersinde katılımcı bir modelle bir yandan Anayasa çalışmasının başlatılmasını istiyorlar. Bir yandan da ekonomi ağırlıklı bir gündemin içersinde cari açıktan işsizliğe, üretim ağırlıklı bir model hakimiyetinden reformlara, kayıt dışılığın azaltılmasına kadar birçok alanda isteklerini ortaya koyuyorlar. Ayrıca, iktidar ve muhalefetin seçim meydanlarındaki ekonomiyle ilgili vaatlerinin hayata geçmesinin takipçisi olacaklarının da altını çiziyorlar.

Osman AROLAT

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir