Art ayı ve ilk çeyrek dış ticaret verileri bir süre öncenin küresel kriz korkuları ve Avrupa’da yaÅŸanan sorunlar nedeniyle yapılan karamsar yorumlar döneminin ülkemiz için aşıldığını gösteriyor. Risklerin yarattığı korkular nedeniyle tüketim malları ithalatını azaltırken, AB ihracatındaki gerilemeyi Avrupa dışındaki pazarlardaki artışla kapatabilmiÅŸiz. Ve aylık ihracatta Mart ayında 13 milyar 250 milyon dolar ile rekor bir seviyeyi yakalamışız.
Mart ayı TÜİK ve Gümrük Bakanlığının oluÅŸturduÄŸu veriler, ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.2 artışla tüm zamanların en büyük aylık artış rakamına 13 milyar 250 milyon dolara ulaşırken, ithalat yüzde 4.8 gerileyerek 20 milyar 596 milyon dolarda olarak gerçekleÅŸti. Bu aylık bazda bir önceki yıla göre 28 aylık dönem içersinde yaÅŸanan ilk gerileme oldu. Ocak-Mart döneminde ilk çeyrekte de ihracat yüzde 12.6 artış gösterirken, ithalatta binde 7 oranında bir azalma yaÅŸandı. Bunun sonucunda aylık bazda ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 64.3’e, ilk çeyrekte de yüzde 61.7 oluyor. Bunların sonucunda bu yılın ilk çeyreÄŸinde dış ticaret açığı da yüzde 17.5 küçülerek 20 milyar 324 milyon dolar olarak gerçekleÅŸiyor.
Peki, bu rakamların altında neler yer ayıyor ve ne anlama geliyor:
-Bu rakamların bize söylediklerinden birisi ana ihraç pazarımız AB ihracatımızın Mart ayında geçen yılın Martına göre yüzde 6.7 azalarak yüzde 41.6 seviyesine düştüğünü, buna karşılık küçük oranlı ihracat yaptığımız bazı pazarlarda önemli artışlar elde edildiÄŸini gösteriyor. Kuzey Afrika’ya ihracat yüzde 75, diÄŸer Afrika ülkelerine ihracat yüzde 69, orta Amerika’ya ihracat yüzde 57, yakın ve orta doÄŸuya ihracat yüzde 41 artış göstermiÅŸ. Bunun sonucunda geleneksel ve büyük AB pazarında önemli gerileme yaÅŸanırken, daha küçük rakamlarda ihracat yaptığımız çoÄŸu milyar doların altındaki pazarlarda yüksek oranlı artışlar saÄŸlanmış. Buna karşın ne son yılların Mart aylarına ne de son yılların bütününe göre ihracatın ithalatı karşılama oranında önemli farklılık ortaya çıkmamış.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.