Bu sabah yolda önümde kamyon Tem’de ilerliyorum.Trafiğin durma noktasına geldiği anda kamyona iyice yaklaştım ve plakanın üzerine iliştirilmiş şöyle bir tabela gözüme çarptı. “Dikkat taş düşebilir”
Kamyonun arkasındaki damper deniyor sanırım üzeri açık ve tahminim içinde taş,kum vs gibi bir malzeme var.Üzerini ambalajla kaplamayı düşünmemiş zihniyet uyarı için şık bir tabela yaptırmayı ihmal etmemiş…
Sağıma baktım araç,solumda araç önümdeki kamyonun üzerindeki tabela,bir yandan etrafta trafik polisi arıyorum.Yok…
Velhasıl sağ salim şirkete ulaşabildim..
Yolda arabama düşmeyen taş ekrana oturduğum gibi meğer piyasaların üzerine düşmüş..
İçimden kamyonun tabelası benim için bir mesajmış dedim…
Şaka bir yana para piyasalarının durumu bu sabah benim kaldığım durumdan farksız…
Her an her yerden taş düşebilir.Ancak ortada imdadımıza yetişecek trafik polisi yok…
Ne diyorsun Özavcı?
Diyenler için Avrupa’da resmi resesyona giren ülke sayısına her gün bir yenisi eklenirken,bankacılık sektörünün sermaye yetersizliği nedeniyle yaşadığı sıkıntı sayesinde trafik polisi Draghi(Avrupa Merkez Bankası Başkanı) sahneye çıktı…
Bu işlere belediye(Politikacılar) bakıyor dedi ve geri çekildi..
Belediye ne yapmıştı bu süre içinde…Kemer sıkma,bütçe açığı kapat,kamu borcunu azalt…
Kemer sık daha sık hep sık….
Yunanistan krizi ile başlayan dönemin üzerinden geçen 4 yıl zarfında kemer sıkma politikalarının ekonomileri olumlu bir noktaya taşımadığı gözlemliyoruz.Hükümetlerin baskıları halkın isyanını arttırdı. Bu noktada zaten büyümenin durma noktasına geldiği ekonomileri kemer sıkma ile daha fazla boğmanın faydasının olmayacağı da aşikar. Fransa’da seçim sonrasında Holland’ın büyüme yönlü politikalara güç verilmesinin savunması çok da korkulacak bir şey değil. İlk etapta tedirginlik oluşsa da seçim sonrası dönemde siyasilerin(Merkel-Holland) anlaştığının gözlenmesi piyasalarında hoşuna gidecektir.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının borç sorunlu ülkelere attığı şık goller sayesinde
Avrupa’daki trafiğin kilitlenmesi sonucu önümüzdeki dönem politikacılardan açıkların gsyh’ye oranının aşağı çekilmesinde ki katı tutum yerini bir takım gevşeme sinyallerine bırakabilir.
Özetle Fransa’daki seçimlerden sonra belediyelerden umudumuz var…
Ancak seçim sonrarı tablo netleşmeden bankaların sermaye artırımı zamanı geldiğinde ECB bir çöküş senaryosunun önüne geçmek adına yeniden kolları sıvayabilir.Draghi’nin açıklamaları sonrasında oluşan genel kanı yeni bir ihale veya faiz indiriminin önümüzdeki aylarda gelebileceği yönünde.
Dikkat edilmesi gereken Avrupa’da bankacılık sektörünün sermaye yeterliliği ile ilgili endişelerin yoğunlaşması,belediyelerin geç karar alması ve ECB’nin kısa vade de devreye girmemesi sert satış dalgasını da tetikleyebilir.
Bu hafta gündemin bir diğer yıldızı FED idi.İki günlük FOMC görüşmeleri sonrasında yaptığı toplantıda ekonomik iyileşmenin devamını beklediğini ortaya koydu. İşler yolunda gitmeye başladı algısını oturtmaya çalışırken bir yanda da Avrupa’yı yakından takip eden FED o tarafta işlerin kötüye gitmesi halinde kimsenin sağ çıkamayacağının da farkında. Genel hatlarıyla Bernanke’nin verdiği güvence ile iyimserliğini koruyan ABD piyasaları bilanço döneminin sonuna kadar da bu havayı devam ettirmek isteyecek gibi görünüyor.
Kartal…Şahin…Serçe…
Merkez Bankasının enflasyon raporu sonrasında yaptığı açıklamalardan sonra rapor ve yorumlarda merkez bankasının şahinleştiği,sıkı para politikasının devamını ifade ettiği yazıldı,söylendi…
Benim anladığım ise şu…
Merkez Bankası enflasyonda Nisan ayında zamlardan dolayı bir sıçrama,Mayıs’ta düşüş sonrasında normalleşme bekleniyor.Yalnız bu süre içerisinde petrol fiyatlarında olası bir sıçrama,Avrupa’da krizin derinleşmesi ve Türkiye’ye para girişinin kesilmesi hatta çıkışın başlaması durumunda sıkı para politikası uygulamaktan çekinmeyiz diyor…
Nisan ayında yüksek enflasyon rakamı nedeniyle temkinli duruşun sürmesini zaten bekliyorduk.Sonraki süreçte eğer enflasyonda düşüş bekleniyor ise bu “istisnai şartlar oluşmadıkça sıkılaştırma olmayacak” demektir..
Nitekim bugün Merkez Bankasının düzenlediği repo ihale tutarlarına bakarsanız herhangi bir sıkılaştırma yok…
Ve bence kur 1,80 TL üzerine çıkmadıkça sıkılaştırma olmayacak…
Unutulmaması gereken tek nokta “İstisnai gün” için “istisnai şartların” oluşması gerekli…
Bu konuyu detaylı yazmak istedim.Çünkü bu algı İMKB üzerinde satış baskısı yaratıyor..
Gelelim işin teknik kısmına
İMKB:58,500(pozisyon boşalt)59,400-60,600-61,200-
Dolar:1,74 TL 1,81 TL bant.
Parite:1,29-1,30-1,3174-1,32 destek ve direnç noktaları..
Altın:1630-1650-1686 bant aralığı…
https://twitter.com/#!/