BDDK, Finansal Ä°stikrar Raporu’nun içeriÄŸini yeniledi. Ortaya bankaların, reel sektörün, hanehalkının finansal durumunu gözler önüne seren bir yayın çıktı. Yerlilerin finansal varlık ve yükümlülükleri 2003’ten itibaren ilk kez yayımlandı. Bu veriler önemli, çünkü tasarrufu teÅŸvik paketi yeni açıldı.
■Hanehalkının 2011 sonunda 509 milyar lira finansal varlığı ve 206 milyar lira borcu bulunuyor. Finansal varlıklardan borcun çıkarılmasıyla bulunan net varlık 303 milyar lira.
■Aynı rakamlar dolar bazında 268 milyar dolarlık varlık, 109 milyar dolarlık borç ve 160 milyar dolarlık net finansal varlık biçiminde.
â– Rakamların hepsi çok düşük. Finansal varlıklar da, borçlar da, borçların milli gelire oranı da. 2011 sonu itibarıyla borçların milli gelire oranı daha yeni yüzde 16’ya ulaÅŸmış. Halbuki bütün geliÅŸmiÅŸ ülkelerde borçluluk yüzde 50’nin üzerinde. GeliÅŸen ülkelerde ise bizim gibi yüzde 50’nin altında.
■Gelişmiş ülkelerde enflasyon düşük, vade uzun, finansal piyasalar derin, aracılık maliyetleri düşük, paraya ulaşım kolay. Hanehalkı borçlanıyor ve tüketiyor. Böylece büyüyor, milli gelirlerini ve kişi başına milli gelirlerini artırıyor ve zengin ülke oluyorlar.
■Biz ise az borçluyuz ama milli gelir de kişi başına gelir de az.
Üretmek için tüketmek, tüketmek için de finansman gerekli. Bunun için hesaplı kitaplı yapılan borçlanmaların artması lazım. Her şeye peşin parayla yetişmek zor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.