Antep’in Ä°yi Bir Hikâyesi Var

23 Nisan vesilesiyle kısa bir Gaziantep gezimiz oldu. Antep’i 1980’lerden tanıyorum, bir yıl öncede gitmiÅŸtim. Bir yılda bile kayda deÄŸer geliÅŸmeyi gördüm. BaÅŸta mozaik müzesi olmak üzere. Antep Kalesi’nin etrafı temizlenmiÅŸ, ayıklanmış. Daha fazla sayıda tarihi han faaliyete geçmiÅŸ. Tarih ve Kültür Yolu üzerinde 21 tarihi han artık faal. Ticaret yapılıyor, el sanatları, yöresel ürünler ve turistik eÅŸyalar satılıyor. Hanlardan biri Zeytin Han. İçinde tarihi zeytinyağı üretimi yapılmış. Bu kuyular ışıklandırılarak ziyarete açılmış. Zeytinyağı ve zeytinin yanı sıra yöresel ürünler de satılıyor.
■ Bir başka handa eski evlerin mağaraları birleştirilmiş. Geniş bir yeraltı mağarası ortaya çıkmış. Kahve olarak işletiliyor. Kazancılar çarşısı, yemeniciler derken tarihi Tahmis Kahvesi de onarım sonrası yeniden hizmete açılmış. Tespihçilerin sayısı çoğalmış.
■ Yemek, kebap, baklavacı istemediğin kadar var zaten. Bu açıdan Antep başlı başına bir gurme turizmi şehri. Bu özelliği ziyaretçi sayısında çok belirleyici olabiliyor. Gelen ziyaretçilerden bunu anlıyorsunuz.
■ Anteplilerin turiste yaklaşımı saygılı, taksicisinden garsonuna ve sokaktaki dilencisine kadar, davet var, ısrar yok. Fiyatlar makul.
■ Konaklama olanakları da geniş. Tarihi evlerin butik konaklama tesisi haline getirilmesi devam ediyor. İyi örnekler ortaya çıkmış. Üç adet beş yıldızlı, altı adet dört yıldızlı otel faaliyette.
â–  Tarihi geçmiÅŸi zengin, en son KurtuluÅŸ Savaşı’nda iyi bir öykü yaratılmış. Bunu müzeleÅŸtirme ve anıtlaÅŸtırmada baÅŸarı saÄŸlamışlar.
â–  Eski dönem binalarını ortaya çıkarmada belli bir mesafe alınmış ama turizm potansiyelini ortaya koymak için bu konuda alınacak daha çok mesafe var. Eski han ve binaların, tarihi eserlerin onarılması ve iÅŸlevine kavuÅŸturulması halinde Gaziantep, önümüzdeki 10-15 yılda rahatlıkla Anadolu’nun en çok turist çeken birkaç ilinden biri olabilir. Çünkü tarih, konaklama, yemek, ticaret, insan faktörü buna çok uygun. Maya iyi tutmuÅŸ. Kentini sevmek ve birlikte hareket etmek, bütün bu faktörleri bir araya getirmiÅŸ ve ortaya iyi bir hikâye çıkmış.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir