12:15
Endeks bu sabah 59.500 seviyesinden açıldı. Tahmin ettiÄŸimden çok daha iyi bir reaksiyon verdi. Sabah Paranın Rotası programında bahsettiÄŸim üzere açılışta gördüğü en düşük seviyenin altına gelmediÄŸi sürece sorun yok.  Görülen en düşük seviye 59.504 oldu. Bu seviyeyi gördükten sonra, 59.900 seviyesine kadar yükseldi ve bu seviyelerde direnç olduÄŸunu görüyoruz. Dış piyasalarda genel olarak yukarı yönlü hareketler var ama Avrupa dün yüzde 3’ün üzerinde düşüş yapınca bugün yüzde 0.70-0.80 oranında toparlanması normal olarak kabul edilmeli.  Şu an aslında sinir bozucu olan ÅŸey hem ABD hem de Avrupa borsalarında yükselen trendlerin aÅŸağı kırılmış olmasıdır.  Piyasaları yeniden sert yukarı harekete baÅŸlatacak geliÅŸme sadece paranın ucunun gösterilmesi olabilir. IMF toplantılarından çıkan sonuç zaten beklenen sonuçtu.  AÅŸağıda dow’Un grafiÄŸi görülüyor. Bu grafik iç açıcı deÄŸil
Önümüzdeki 1 ay içinde Dow’da 200 günlük hareketli ortalamaya kadar bir geri çekilme söz konusu olabilir. Benzer trendler Avrupa’da da var.  Bundan dolayı kısa vadede borsa açısından güçlü yükseliÅŸ senaryoları zayıf görünüyor. Dün Avrupa borsalarındaki  satış baskısı yeniden gündeme gelecektir. Bu yüzden yatırımcılar yeni risk almadan hisselerde uygun fiyatları gördükçe nakde geçip beklerlerse bir ay içinde çok daha iyi seviyelerden alım imkanı olacağını düşünüyorum. Özellikle de ÇarÅŸamba günü FED kararı ve yapılacak açıklamalar ile Bernanke’nin konuÅŸması çok önemli olacaktır. Bernanke QE3 konusunda ufacık bir sinyal verse bile piyasalar tekrar coÅŸar ama bundan emin deÄŸilim. Pek öyle sinyal verecek bir konuÅŸma yapacağını zannetmiyorum.  Bugün baÅŸka yorum veremeyeceÄŸim. Bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…
08:30
Avrupa ve Çin PMI Endeksleri
23 Nisan Pazartesi günü Avrupa PMI endeksleri açıklandı. Euro Bölgesi ve Çin’de imalat sanayilerin daralmasıyla Avrupa borsaları 3 ayın en düşük seviyesine indi.
Euro bölgesinde hem hizmetler hem de imalat sanayi sektörlerini birlikte içeren bileÅŸik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan’da beklenenden daha fazla daraldı ve 5 ayın en düşük seviyesine indi.
Markit Economics, Mart ayında 49.1 olan euro bölgesi bileÅŸik PMI endeksinin 47.4’e düştüğünü açıkladı. Verinin 50’nin altında olması daralmayı iÅŸaret ediyor.
FED’in Faiz Toplantısı
Bu hafta Fed FOMC (PPK) toplantısı ve BoJ kararı yanında ABD ve İngiltere 1Ç2012 GSMH verileri de piyasalara yol gösterecek.
Bank of America Merrill Lynch anketine göre fon yöneticileri arasında enflasyon beklentileri 9 ayın zirvesine yükselirken, global büyüme tahmini de IMF’nin 0.2 puan gerisinde, %3.3’de kaldı.
Bu hafta Çarşamba günü, Fed FOMC toplantısında yeni bir faiz kararı veya uzun dönemli politika duruşunun değişmesi beklenmiyor. Ama, Fed yeni büyüme, enflasyon ve istihdam tahminlerini açıklayacak. Bu veriler piyasalar açısından önem taşıyor çünkü FED’in ileriye dönük görüşlerini de açığa çıkaracak. Toplantı sornrasında Bernanke bir konuşma yapacak olup, bu konuşmada ekonomideki büyümenin hala güven verici olmadığını söyleyeceğini ve karamsar bir tablo çizeceğini düşünüyorum. Şu an FED içerisinde yeni bir parasal genişlemeye ilişkin olarak aleyhte sesler yüksek olduğu için hemen yeni tahvil alım programı açıklanmaz. Bunun yapılabilmesi için piyasalarda önemli oranda bozulma olması lazım. Nitekim bu haftaya başlarken sadece birkaç veri bir anda piyasaları bozdu. ABD borsalarında da sert düşüşler olmalı ki FED adım atabilsin. Bu yüzden FED toplantısı sonrasında yapılacak olan açıklamalara ve Bernanke’nin konuşmasına piyasaların olumsuz reaksiyon vermesini bekliyorum.
Bu arada bu hafta yapılacak olan Japon Merkez Bankası (BOJ) toplantısında parasal genişlemeyi sürdürmesi beklenirken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Canada MB ise artık daha fazla niceliksel genişleme yapılmayacağını beyan ettiler. Ekonomistler anketine göre ABD 1Ç2012’de %2.5 büyüyecek. Geçen yılın son çeyreğinde bu oran %3 olmuştu. İngitlere’de ise 1Ç’de büyüme sadece %0.1 olarak tahmin ediliyor.
Geçen hafta içerisinde gelişmekte olan piyasalardaki (GOP) hisse senetlerine yatırım yapan fonlardan 715 milyon dolar çıkış oldu. Geçen hafta en çok kazandıran borsalardan biri Shangay (çin) borsasıydı. Şu an piyasalar Çin merkez bankasının yakında parasal genişlemeye başlaması olasılığını fiyatlıyor olabilirler.
Küresel Senrayo’nun Üç Önemli Konusu
Borsalardaki Düşüş Eğilimine Neden Olabilecek Üç Önemli Makroekonomik Konuyu şu şekilde toparlayabiliriz;
1. Birçok Merkez Bankasının parsal genişlemeyi durdurduğunu ve enflasyona karşı şahin politikalar izlemeye başladığını görüyoruz. Sadece BOJ cephesinde parasal genişleme var ama diğerleri genelde sıkı para politikası duruşuna geçmek üzereler veya geçtiler.
2. Avrupa bölgesinde devam eden bozulma; İspanyol ve İtalyan tahvil faizleri kritik sınıra yakın yerlerde bulunuyorlar. Kasım 2011’de yüzde 7 seviyesini geçen faizler daha sonra yüzde 5 seviyelerine kadar inmişti ama son birkaç haftadr yien yüzde 6 seviyesinin üzerini zorlamaya başladılar. Son dönemlerde LTRO adıyla uygulanan üç yıl vadeli yüzde 1 faizli likidite imkanının da etkisi tükenmek üzere. Bankalar yeniden zor günler yaşamaya başladılar.
3. Çin ekonomisindeki yavaşlama; en son açıklanan verilere göre 2012 birinci çeyrekte Çin’de büyüme yüzde 8.1 oldu. Fakat bu verilere karşı inanılmaz bir güvensizlik var. Patrick Chovanec isimli ekonomist en son Roubini’ninbloğunda yazdığı yazıda, Çin’de enflasyonun yüzde 3.6 seviyesine gerilemediğini enflasyonun bundan çok daha yüksek olduğunu ve Çin otoritelerinin fiyatları düşük göstermek için manpilasyon yaptığını yazdı. Ayrıca Çin’de bırakın büyümeyi firma verilerine göre daralma olduğunu belirtiyor. Eğer durum gerçekten de Chovanec’in anlattığı şekildeyse, bu durum ileride çok fazla problem yaratır.
Haftaya baÅŸlarken
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle dün bizim piyasalarımız kapalıydı.BU vesileyle bütün okuyucularımın 23 Nisan bayramını candan kutluyorum.  Bu yüzden dün uluslararası borslaarda ortaya çıkan olumsuz gelişmeler bizim piyasalar bugün yaznsıyacaktır. Dünkü en önemli ekonomik gelişmeleri yukarıda verdim. Uluslararası piyasaların bozulmasına neden olan diğer iki önemli gelişme daha vardı. Birincisi Fransa’daki başkanlık seçimleri, diğeri de Hollanda’da koalisyonun bozulması ve hükümetin düşmesiydi.
22 Nisan Pazar günü yapılan seçimlerde en yüksek oyu Sarkozy ve hollande aldılar. Hollande yüzde 27.2 ile birinci olurken, Sarkozy de yüzde 25’in üzerinde oy aldı. 6 Mayıs’ta ikinci turda Sarkozy ve hollande yarışacaklar. Hollande bu seçimler öncesinde Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alması gerektiğini söylediği için, eğer kazanırsa Almanya ile ilişkilerin bozulması riskine karşılık piyasaların tedirgin olduğunu söyleyebiliriz.
Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management’ın CEO’su Muhammed El-Erian, bugün yazdığı bir mailde, “Piyasalar, Avrupa’da yaÅŸanan siyasi karmaÅŸanın zaten karışık olan ekonomik ve finansal durumları daha da kötüleÅŸtireceÄŸini düşünüyor” ifadesini kullandı.
Sonuç olarak bu hafta piyaslaar açısından stresli geçemey aday görünüyor. Dolayısıyla riskli varlıklardan uzak durarak likit kalmak akıllıca olabilir.
BORSA
Ä°MKB100 endeksi 58.600 civarında oluÅŸan ve 12 haftadır altına düşmediÄŸi bir destek var. Son üç haftadır Ä°MKB’nin getirisi negatif oldu. Bunun öncesinde de iki defa 63 bin seviyesi görüldü ve hatta 63.200 civarında kapanış da yaptı ama 63 binde oluÅŸan direnci yukarı kıramadı. Ocak ayının ikinci haftasında geliÅŸmekte olan ülkelere global çapta bir para giriÅŸi baÅŸlamıştı. Bundan biz de payımızı aldık ve Ä°MKB100 endeksi 50 bin civarından 63 bine kadar yükseldi. Geçen hafta ABD’den gelen ekonomik veriler zayıftı ve Ä°spanya ile Ä°talyan faizleri yeniden yükseliyordu. Bu da bizim hisselerdeki ve özellikle de endeksi en çok etkileyen banka ve holding hisselerindeki yukarı hareketleri engelledi. Geçen hafta borsaya fren yaptıran temel olay TCMB’nin PPK toplantısı sonrasında faizleri yüksek tutacağı sinyalini vermesiydi. 23 Nisan Pazartesi günü Avrupa borsaları ve ABD borsalarında sert düşüşler oldu. Bunun temel sebebi de Avrupa’dan gelen satınlama yöneticilerinin imalat sanayi sipraiÅŸ endeksleri (PMI) 2009’dan beri açıklanan en sert düşüşünü yapması, Hollanda’da hükümetin düşmesi ve Fransa’da baÅŸkan adayı Hollande’nin birinci olmasıydı. PMI cephesinde En çok güney Avrupa ülkelerinden gelen sipariÅŸerde düşüş olması büyme konusunda ciddi endiÅŸeler yaratırken, Çin’den gelen PMI verisi de üretimin azalmakta olduÄŸunu gösterince borsalar sert düştü. Bu haftaya borsamız da en azından yüzde 1.5 civarında (800-900 puan) arasında bir düşüşle baÅŸlayabilir. Yani 59.000-59.500 aralığından açılış yapabiliriz. Açılışlta sert düşüş olsa da devamının gelmesi dış bıorsalara baÄŸlı olacaktır. Yukarı yönlü hareketlerin  cılız kalmasını bekleyebiliriz. FED’den yeni bir parasal geniÅŸleme veya Avrupa Merkez Bankası’ndan yeni bir tahvil alım programı açıklanıncaya kadar borsalar genel olarak zayıf ve aÅŸağı yönlü trend içinde olabilirler. Bu sabah itibariyle ABD borsa future’ları yüzde 0.18 yukarıda bulunuyor. Asya ise yüzde 1 civarında aÅŸağıda bulunuyor. Dolar, altın ve parite yorumlarımı www.uzmanforex.com sitesinden okuyabilirsiniz. Bir sonraki yorum saat 12:00’de verilecektir. Bol kazançlı bir hafta olması dileÄŸiyle…