Bireysel emeklilik sistemine (BES) vatandaş 100 lira koyarsa devlet de 25 lira koyacak. Asgari ödeme süresi 10 yıl ve asgari emekli olma yaşı 56. Bu durum 10 yıl sonra sanki 12.5 yıl ödeme yapılmış gibi bir fark yaratır.
GEÇMÄ°Åž PARLAK DEĞİL: Devletin katkısı çok iyi de, BES’in geçmiÅŸ yıllar performansı iyi deÄŸil. BitiÅŸikte bununla ilgili Sefer Yüksek’in haberi yer alıyor.
■Bireysel emeklilik sisteminde yer alan 8 ana fon grubunun 9 yıllık toplam getirişi ana yatırım araçlarını yakalamaktan uzak. Hatta reel getiri bakımından ana yatırım araçlarının tam yarısında kalınmış.
■Hazine bonosunun 9 yıl içindeki reel getirisi yüzde 102 ama kamu iç borçlanma senedine dayalı bireysel emeklilik fonlarının ortalama reel getirisi yüzde 48.
â– Aynı dönem için hisse senetlerinin reel getirisi yüzde 117’ye geliyor. Hisse senetli bireysel emeklilik fonlarının getirisi ise yüzde 51’de kalmış. En yüksek getiri de buradan saÄŸlanmış zaten.
ŞİMDİ DEĞİŞEN NE: Getirilerde bu düşüklüğe karşılık şimdi değişen ne?
■Birincisi, sisteme katılımlar arttığı oranda sigorta şirketlerinin yönetim masrafları düşecek. Bu da getirileri artırabilir.
■İkincisi, devlet bu kadar teşvik verdikten sonra herhalde bu piyasa da bir çekidüzen verme, yüksek enflasyon döneminden kalan yüksek yönetim giderlerini düşürme gereği duyacaktır.
â– Daha da önemlisi, geçmiÅŸteki bu getiriler üzerine devletin katkı payının eklenecek olmasıdır. GeçmiÅŸte bordrolu çalışanlara yüzde 25 oranında vergi iadesi yapılıyordu. Devletin bu katkısı sistemin içine girmiyor, katılımcıya kalıyordu. Åžimdi katılımcının BES’teki tasarrufuna eklenecek. Bu nedenle yeni dönem getirilerine, geçmiÅŸteki getirilere devletin katkısı kadar otomatik bir artış eklenmesi beklenmeli.
■Bir de sistemden çıkarken yapılan tüm ödemelerden yüzde 3.5 vergi kesintisi yeni dönemde sadece getiriden yapılacak, ana paradan yapılmayacak. Bu da önemli bir hak iadesi ve reel getiriyi artıracak bir unsur.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
Sayın Abdurrahman Bey;
BES te devlet katkısı bırakın % 25 i % 75 bile olsa BES e yatırım yapmam.
Nedenine gelince;
sizinde de dedğiniz gibi Sistemin maliyetleri çok yüksek vergi kesintileri var vs vs
Ama borsaya hiseseye yatırım yapılsa çok daha iyi olur.
Örneğin 1994 yılında mardin çimentoya yatırım yapılsaydı. her ay 150 tl gibi bir para ile hisse alınsaydı
Şu anda bedelli, bedelsiz ve temettülerle ile de hisse alınsa idi 20 milyon TL (Yirmi trilyon ) paranız olurdu
Varmı bundan daha iyisi
Kalın sağlıcakla