Çin idaresi geçen hafta sonu yuanın günlük dalgalanma bandını artı/eksi yüzde 0.5’ten yüzde 1’e çıkardı. Yuanın deÄŸerlenmesi gerektiÄŸini savunan kesimler yeni kararı memnuniyetle karşıladı. Dalgalanma bandının geniÅŸletilmesi, yuanın konvertibiliteye geçmesi yönünde olumlu bir adım olarak nitelendirildi.
Konunun bir tarafı tamamen siyaset olsa da, genelde insanlar duyduğunu değil, duymak istediklerini algılıyor. Yuan konusunda Çin idaresinin aldığı kararlara çeşitli çevrelerin tepkileri de bu çerçevede değerlendirilmeli.
Yuanın değerinin, yalnızca dolara karşı değil, diğer belli başlı para birimlerinden oluşan bir sepete göre tespit edileceği haberi de 5-6 yıl önce aynı iyimserlikle karşılanmıştı. Daha sonra yuanın değerinin o sepete göre günlük artı/eksi yüzde 0.5 kadar dalgalanmasına izin verileceği de benzer tepkiler çekmişti. Son beş yıldır ne sepetin ne olduğunu öğrenebildik ne de yuanın söylenen bant içinde dalgalandığını gördük. Yuanın değeri Çin idaresi ne isterse o oldu. Açıklama ile uygulama birbirlerinden çok farklı oldu.
MANÄ°PÃœLASYON ZORUNLULUÄžU
Bundan sonra Çin idaresinin tutumu neden farklı olsun? Bu sorunun yanıtı yok. Bir ülkenin parasının değeri ekonomik dengeleri belirleyen en önemli ekonomik parametrelerden biri. Çin ekonomisi için yuanın değeri çok daha önemli. Çünkü, birçok ülkede iç talep ile dış talep arasında ekonomik dengeleri o denli bozmayabilecek geçişler yaşanırken, Çin ekonomisinde bu geçiş ya çok sınırlı ya da henüz hiç yok. Dolayısıyla, Çin dış talep destekli yüksek büyüme performansını kesintisiz sürdürebilmesi için yuanın değerini manipüle etmek zorunda. En azından kendileri böyle düşünüyor.
Dış talep büyümesinin düştüğü ya da kesintiye uÄŸradığı dönemlerde Çin’in yüksek ekonomik büyümesi tehdit altındaysa yuan dolara göre de, bir sepete göre de deÄŸer kaybedecek. Buna karşılık, büyümenin daha da hızlandığı, enflasyonun daha büyük tehdit olduÄŸu dönemlerde yuanın deÄŸer kazanmasına izin verilebilecek. Åžimdiye kadar bu hep böyle oldu. Bundan sonra da farklı olması için inandırıcı bir neden bulmak zor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.