IMF’ nin Son Tahminleri

Bugün kapitalizm sohbetine ara veriyorum. Ama lafım bitmedi. Okuyucu desteği de aldım. İzleyici istekleri bile geliyor. Yani devam edeceğim. Arada çok haber birikti. Bazılarına göz atalım.

Mali piyasalarda yüksek oynaklık sürüyor. Tipik “manik-depresif” vakasıdır. Bir olumsuz rivayet, piyasalar çöküyor. Gerçek çıkmayınca ertesi gün zıplıyor. Neyse ki Merkez Bankası döviz kurunda oynaklığı engelledi. Dün sepet 2.07 TL’nin altına indi.

Ocak istihdam ve işsizlik sonuçları TÜİK tarafından yayınlandı. Aralık-şubat dönemini kapsıyor. Geçen yıla göre istihdam 1 milyon artarken işsiz sayısı 400 bin azaldı. Takvim ve mevsim etkisi arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,9’la yeni bir rekor kırdı.

Hükümet bireysel emeklilik sistemine bütçeden destek başlattı. İlk kez anlamlı bir teşvik görüyoruz. Hanehalkı tasarruflarının artmasına mutlaka ciddi katkı yapar. Çok olumlu bir gelişmedir. Destekliyorum.

İlk çeyrek bütçe sonuçları açıklandı. Faiz-dışı denge 11 milyar TL fazla, bütçe 6 milyar TL açık verdi. Gelir ve faiz-dışı harcama artışı birbirine çok yakın; yani bütçe disiplini gevşemiyor.

Merkez Bankası’nın vergi öncesi kârı 2011’de tarihi rekor kırdı: 10 milyar TL. Çoğu vergi ve temettü olarak Hazine’ye gidiyor. Nisan bütçesine yansır. Dün toplanan Para Politikası Kurulu faizleri değiştirmedi. Makul duruyor.

IMF daha az karamsar
2012’nin ilk Dünya Ekonomisine Bakış raporu IMF tarafından yayınlandı. Büyüme, enflasyon vs. temel makro tahminleri kapsıyor. Kriz altı ayı uzun döneme çevirdi. Arada bir tahmin seti daha yayınlıyor. Ocak 2012’yi değerlendirmiştim.

250 sayfalık raporun tümünü henüz okuyamadım. İçinde ayrıntılı analizler yer alıyor. Bir bölüm özellikle ABD’yi hırpalayan hanehalkı borçlarını ele alıyor. Diğeri hammadde fiyatlarına ve hammadde ihracatçısı ekonomilere bakıyor.

Raporun bir “kutusu” dikkatimi çekti: “Küresel Toparlanmanın Neresindeyiz?” Son elli yılda resesyondan çıkışları karşılaştırıyor. Yazarlar arasında iki Türk iktisatçı var: Ayhan Köse ve Ezgi Öztürk. Hoşuma gitti.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir