TÜİK, 2012 Ocak ayına ilişkin işsizlik oranını 10.2 olarak açıkladı. Bir önceki aya oranla yüzde 0.4 puan artış var. Bir yıl öncesine kıyasla ise yüzde 1.7 puanlık bir azalış ortaya çıkmış.
Mevsimsellikten arındırılmış veriler ise Ocak 2012’deki yüzde 8.9 oranıyla gerek bir ay, gerekse bir yıl öncesine göre iÅŸsizliÄŸin azalış eÄŸilimine girdiÄŸini gösteriyor.
Rakamlar son bir yılda istihdam piyasasına giren işgücündeki artışın 634 bin kişi olmasına karşın, 1 milyon 14 bin kişiye iş yaratılmış olduğuna işaret ediyor. Böylece işgücü piyasasına girenlerden yaklaşık 380 bin kişiye fazla istihdam olanağı ortaya çıkmış. Bu da işsiz sayısını bir yıl içinde 380 bin kişi azaltmış.
Sektör bazında ise istihdam artışının kaynağını hizmetler sektörü oluşturuyor. Son bir yılda yaratılan 1 milyon kişilik istihdamın 850 bin kişisi hizmetler sektöründen geliyor.
SON ÜÇ YILA BAKTIÄžIMIZDA…
Bu verilere üç yıl geri dönüp baktığımızda ise şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz.
Son üç yılda Türkiye’de 2.6 milyon kiÅŸi iÅŸgücüne katılırken, 3.6 milyon kiÅŸiye iÅŸ olanağı yaratılmış. Bunun sonucu da iÅŸsiz sayısı 1 milyon kiÅŸi azalarak 3.7 milyondan 2.7 milyon kiÅŸiye düşmüş.
Bu gelişmenin sektörel dağılımı ise şöyle:
Yukarıdaki tablodaki veriler bize, “Evet, son üç yılda 3.6 milyon kiÅŸilik istihdam yaratıldı ama bunun 1.1 milyon kiÅŸisi tarım sektöründe ortaya çıktı” mesajını veriyor. Büyümenin motoru sanayi sektörü üç yılda 600 bin kiÅŸilik istihdam olanağı yaratırken tarım sektörü 1.1 milyon kiÅŸiye iÅŸ bulmuÅŸ.
Ayrıca, tarım sektörü bu kadar istihdam olanağını yaratamasaydı işsiz sayısının aynı miktarda azalmayacağı da ortaya çıkıyor.
Bu bana biraz garip geldi. Gönül ister ki, tarım sektörü istihdamın merkezi olsun. Artırılacak verimlilik ile tarım sektörü milli gelire daha fazla katkı yapsın. Köyden kente göç azalsın. Bunlar sevinilecek şeyler.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.