Hiç kasmayın, tipitiplerim benim. Bu riskli varlıklar rallisi bu hafta olmasa da yakında yine başlar ve Haziran sonuna geldiğimizde Cuma kapanışına göre tüm dünyada borsalar bir %10 daha yukarda olabilir. Üç günlüğüne şehir dışında olacağım için, Pazartesi günümü siz çok sevdiğim ve kanıma susamış okurlarımı ayırarak bu hafta boyunca yaşanacak sert oynaklık öncesi içlerini rahatlatmak istedim.
Niye bu kadar emin konuşuyorum? Öncelikle, F/K bazında kıtasal ve global indeksleri hala bir hayli ucuz. 20 yıllık tarihi ortalamasına göre S&P500’ün %25 civarında bir iskonto ile işlem gördüğünü hesaplıyorum. Bizim de dahil olduğumuz MSCI GOP ise son 10 yılın ortalamasına göre hayli düşük bir F/K (%15 civarında), ve gelişmiş ülkelerin yer aldığı MSCI World’a en yüksek iskonto oranlarından biri ile işlem görüyor.
Nerdeyse bütün fonların makro-verilere göre işlem yaptığı bir dünyada yaşıyoruz. Ucuz F/K alım getirmez, ama eğer güven unsuru yüksek olursa, ucuz F/K’lar alım bahanesi olarak kullanılır. Güven unsurunun önünde 2 önemli engel var. Biri İran-Batı silahlı çatışması ve bu vakadan petrol pazarına yayılacak deprem. İkincisi ise bu kez İspanya’da vücut bulan AB’nin PIIGS krizi. Birincisi hafta sonunda İstanbul’da yapılan görüşmelerden sonra şimdilik gündemden düşmeye aday.
Anlaşılan, o görüşmede İran ve ABD karşılıklı bazı tavizler verdi. ABD İran’ın tüm nükleer zenginleştirme programını kapatması israrından vazgeçti. İran ise bomba yapımında kullanılabilecek %20 zenginleştirilmiş uranyum stoğunu artırmaktan. İran ve Batı arasındaki sorunların giderildiğine dair iyimser olmak için çok erken, ama Bağdat’ta Mayıs sonunda yapılacak ikinci zirveye kadar petrol pazarında fiyatların aşağı doğru hareket edeceğini blogumda yazdım.
AB krizi ise çok ciddi. PIIGS bu göreceli sıkı para politikası, gereksiz yere güçlü Euro ve bütçede kemer sıkma israrı ile kurtulamaz. Ama, artık AB liderlerinin bu tip krizlere verdiği tepkiyi biliyoruz. Önce inkar edecekler. Ardından piyasalara ders vermeye, hatta tehdit etmeye geçecekler. Sonra bir dizi zirve yapılacak ve en sonunda İspanya batmadan önce rahatlatıcı tedbirler açıklanacak. Nedir bu tedbirler? Bence en güzeli EFSF/ESM’in sermayesinin yükseltilerek G-20’den 1 trilyon dolar ek kaynak sağlayacak düzeye getirilmesi. Toplam 2 trilyon dolar civarında bir imkana sahip yeni Yangın Duvarı AB’ye krizi kendi içinde çözmek için zaman tanır.
Eğer AB liderleri siyasi gerekçelerden dolayı komatoz kalırsa, bu sefer de AMB devreye girecek, ya ikincil piyasadan DİBS alacak, ya da LTRO yapacak. İddiaya girerim bu kez DİBS alacak. Keşke bu hafta İspanya batıyor diye Stoxx50 ve bizim İMKB bir %5 daha düşse de mala şöyle bir yapışsam. Beni midye bıçağıyla bile kazıyamazlar.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
Atilla bey güzel bir yazı. TeÅŸekkürler….
Beklenti oranı çok düşük değilmi ? Suriye olayı ve İspanya beklentileri gerçekleşirse İmlkb %25 düşse beni de
midye den kazıyamazlar. ..
Ãœstak sahki imana gelmiÅŸ gözüküyorsunuz.Ben sizi 2008 den beri ilk kez borsaların yükseleceÄŸine dair bir olumlu yazınıza rastladım. Acama borsalar OUT mu olacak………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ä°lk defe ben imkb den sanki korkmaya baÅŸladım gibi…………….