İspanya geçen Cuma günü yine tahvillerinde faiz artışıyla karşı karşıya kaldı. Geçen hafta piyasalar Çin’den faizlerde düşüş bekliyordu fakat bu yönde bir karar çıkmadı. Ayrıca Çin MB munzam karşılıklarda bir indirim yapmadı.
Hafta içinde TCMB’nin para politikası kurulu (PPK) var. Piyasalar bu toplantıdan önemli bir faiz değişikliği beklemiyor. Haftalk politika faizi aynı kalacaktır fakat en önemli vurgular cari açıktaki gelişmelere olacaktır. Ayrıca enflasyonda Mayıs ayında önemli bir düşüş olacağı vurgusu yeniden yapılacak ve Merkez Bankası’nın gerektiğinde faiz koridorunu kullanarak istisnai gün ilan etme politikasına devam edeceğini söyleyecektir.
Hafta sonunda ise IMF Bahar Toplantıları var. Bu toplantılar büyük önem arz ediyor. Çünkü IMF ve G-20’den Avrupa istikrar fonuna kaynak miktarı belirlenecektir. Büyük olasılıkla bir kaynak aktarılmasına izin verilecektir fakat piyasalar bu kaynağın miktarını merak ediyorlar. Eğer bu toplantılarda Avrupa’nın kendini kurtarmak için şu ana kadar yaptıkları yetersiz görülür ve Almanya “elini biraz daha cebine atsın” mesajı çıkacak olursa piyasalarda önemli bozulmalar olabilir. Toplantıda IMF’nin G-20 üyelerinden 400-500 milyar dolar arası yeni kaynak temin etmesi mümkün. Ancak, bu kaynakların doğrudan EFSF-ESM’ye aktarılması konusunda ABD direncinin haffletilmesi gerekiyor.
Suriye konusundaki gelişmeler hala büyük bir risk olarak karşımızda duruyor. Esad’ın hiç bir sözünü tutmadığını artık en derin savunucuları olan Rusya ve Çin de gördü. Dolayısıyla, bu hafta içinde eğer bir müdahale söz konusu olacak olursa, Türkiye buna çok taraf görünüyor ve çok tehlikeli bir ateşe doğru kendimizi atıyoruz. Eğer bir müdahale olacaksa bu sadece Birleşmiş Milletler’in gücünün müdahalesi olmalıdır. Aksi halde bugünkü şartlar altında her halükarda kazanacak olan Amerikalılar olacaktır.
Bu haftanın diğer bir önemli olayı da İspanya’nın 2 ve 10 yıllık tahvil ihalesidir (19 Nisan). Geçen Cuma günü İspanyol tahvil faizi yüzde 5.85 seviyesinden kapandı. Perşembe günü yapılacak bu ihale öncesinde piyasalar risk almak istemeyebilirler. Çünkü önceki hafta bu konuda sütten ağızları yandı. Piyasalar tarafından çok fazla önem verildiği için, İspanya veya AB bunu şansa bırakmak istemeyebilir. Eğer işlerin kötü olacağı anlaşılırsa Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenmedik bir şekilde tahvil alımına ilişkin açıklamalar gelebilir.
22 Nisan’da Fransa’da başkanlık seçimlerinin ilk turu yapılacak. Bu seçim sonuçları da sonraki haftaki gelişmeleri etkileyebilir.
Bu hafta Wall Street’de Verizon, Microsoft ve Morgan Stanley’in kar açıklamaları var. Alcoa ve JP Morgan’ın tahminleri aşan karları makro-belirsizlikler arasında bir türlü yankı bulamadı. Eğer küresel risk iştahı artarsa, iyimser kar açıklamaları satın alınabilir.
Sonuç olarak belirsizliğin bol olduğu bir haftaya giriyoruz. Dolayısıyla piyasalar beklediğimizden daha dalgalı bir seyir izleyebilir.
Borsa özelinde baktığımızda ise, ABD’den gelen kâr açıklamalarının bir miktar beklentilerin altında kalması, diğer taraftan Çin’in büyüme hızının belirgin bir şekilde düşmesi ve yeniden İspanyol kağıtlarındaki faizin artışa geçmesi, özellikle Avrupa borsalarında ve daha sonra da Amerikan borsasında satışlara neden oldu. Bu durum bizim borsayı etkilese de, Cuma günü İMKB100 endeksi sadece %.050 değer yitirdi. İMKB100 için teknik olarak en önemli destek 59 bin seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında bir kapanış olması, daha sonra çok daha sert düşüşleri de beraberinde getirebilir. Fakat 59 bin seviyesinin aşağı kırılmasını beklemiyorum. Tabi ki dış borsalarda yeniden Avrupa borç krizi stresine yönelik endişeler hakim olursa, kırılma gerçekleşebilir ama 59 bin altında kapanış olana kadar net bir ayı piyasası (düşüş trendi) başladığını söyleyemeyeceğiz. Bu hafta içinde 59 bin seviyesi destek olmak üzere, endeksin genel olarak 59.70 ile 61.500 aralığında kalmasını ve bu aralıkta hareketler yapmasını bekliyorum. Biraz daha orta vadeli baktığımızda ise resmi pek iyi görmüyorum. Çünkü Avrupa’da sorunlar azalmak bir yana daha da artacaktır. Daha kısa avdeli bir değerlendirme yapmak gerekirse, bugün Mart ayı tüketici güven endeksi, Mart ayı işsizlik oranları ve Mart ayı bütçe dengesi rakamları açıklanacaktır. Bu veriler beklentilerden çok farklı gelirse borsa üzerinde ani hareketler yaratabilir ama daha ziyade dış borsalara odaklanacağız. Bu sabah itibariyle Asya satıcılı bulunuyor ve Nikkei endeksi %1.36 aşağıda bulunurken Çin borsası %0.26 aşağıda bulunuyor. Amerikan borsası vadelileri ise yüzde 0.16 civarında aşağıda bulunuyorlar. Bu arada Brent petrol 120 doların altına geriledi. Bu durum bizim borsaya yarayacaktır. Her ne kadar dış piyasalara endeksli seyrediyor olsak da, dışarıdaki olumsuzluklara rağmen dış piyasalardan yine pozitif ayrışma yapabiliriz. Daha önce verdiğim alım önerileri ile ilgili olarak stop seviyelerine düşüş olmadığı sürece beklemede kalınabilir.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.