Ãœnlü spekülatör George Soros’un eski ortağı, emtia gurusu Jim Rogers, geçen hafta sonunda Garanti Bankasının davetlisi olarak Ä°stanbul’daydı. “Mevcut piyasa koÅŸullarında nasıl para kazanılır?” baÅŸlıklı konferansında Jim Rogers’ın altını çizdiÄŸi konuları veya yatırım tüyolarını şöyle özetlemek mümkün:
â– “Çin muazzam bir deÄŸiÅŸim geçirdi ve bu deÄŸiÅŸim sürüyor. 19. yüzyıl Ä°ngiltere’nin, 20. yüzyıl ABD’nin dönemiydi. 21. yüzyıl ise Çin’in yüzyılı olacak. Çin ile iÅŸiniz olmadıysa iÅŸ yapmaya baÅŸlayın. Bugün Çin dünyada son 32-33 yılda en hızlı büyüyen ülke, 1.000 yıl daha büyümeye ve dünyayı deÄŸiÅŸtirmeye devam edecek. Çocuklarınıza, torunlarınıza Çince öğretin. Bugünlerde yaptığım en iyi yatırım iki küçük kızıma Mandarince öğretmek oldu.
■Maden, altın, gümüş ve tarım büyük getiriler sağlayacak alanlar olacak. Emtia piyasaları, önümüzdeki 10-15 yıl yükselmeye devam edecek. Yatırımları çeşitlendirmeyle iflas etmezsiniz ama hiçbir zaman da çok para kazanamazsınız. Bir çöküş karşısında borsaya göre emtiada daha az para kaybedersiniz.
â– Tarım kaynakları giderek azalıyor. Gelecekte gıda ürünlerinin fiyatlarında aşırı düzeyde artış gözlemleyeceÄŸiz. Amerika’da çiftçi yaşının 58, Japonya’da ise 66 olduÄŸunu görüyoruz. Kimse okula çiftçi olmak için gitmiyor. Tarımın önem kazanmasıyla, gelecekte borsacılar deÄŸil, çiftçiler Lamborghini’ye binecek.
■Altın en yüksek değerine oranla yüzde 30-40 değer yitirmiş. Aynı şekilde gümüş de bugün en yüksek değerinin yüzde 40 altında. Şu an ne altın ne gümüş alıyorum. Nasıl devam edeceğine bakıyorum. Ancak hükümetler yığınla para basıyor. Bu durum değişmezse altın ve gümüşün fiyatı çok daha yükseklere çıkacaktır. Altının onsu 10 yılda 2.400 dolara çıkar.
■Dolar şu anda hâlâ tercih edilen bir yatırım aracı olmasına rağmen, geleceğe yönelik güven vermiyor. Amerika şu anda dünyanın en borçlu ülkesi. O nedenle ABD doları yerine İsviçre Frangı, Çin para birimi Renminbi ve Japon Yeni gibi para birimlerine yatırım yapılmasını öneriyorum.
■Yatırımcılara, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Malezya, Norveç gibi doğal kaynaklar açısından zengin ülkelerin para birimlerine ve gelişmekte olan Tayvan, Güney Kore, Myanmar gibi piyasalara yönelmelerini tavsiye ediyorum.
â– Türkiye doÄŸru yerde ve doÄŸru zamanda diyebiliriz, ancak dış ticaret dengesinde sorun yaratacak ciddi bir açık var. Bu sorun para birimi ya da borsayla ilgili sıkıntılara neden olabilir. Cari açık sorununun çözülmesi durumunda Türkiye’de yatırım yapmak isteyebilirim.”
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.