Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi çerçevesindeki uygulamalar kapsamında yatırımcılara; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği ve KDV iadesi destekleri verileceğini belirtti.
ÇaÄŸlayan, ”Yeni getirilen, asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi DesteÄŸi ve Gelir Vergisi Stopajı DesteÄŸi sadece 6. bölgedeki bölgesel, büyük ve stratejik yatırımlar için geçerli olacak” dedi.
Bakan ÇaÄŸlayan, ”Yeni TeÅŸvikler, Yeni Fırsatlar” konulu basın toplantısıyla, BaÅŸbakan Recep Tayyip Tayyip ErdoÄŸan tarafından dün açıklanan Yeni TeÅŸvik Sistemi’nin ayrıntılarını paylaÅŸtı.
ÇaÄŸlayan, yeni teÅŸvik sisteminin, çeÅŸitli sektörlerden 800’e yakın talep dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.
Mevcut teÅŸvik sisteminin bölgesel ve sektörel ayrıma dayandığını, genel, bölgesel ve büyük ölçekli yatırımların teÅŸviki uygulamalarından oluÅŸtuÄŸunu hatırlatan ÇaÄŸlayan, Türkiye’nin yeni hedeflerine ulaÅŸmak için 3 temel ihtiyaç bulunduÄŸunu kaydetti.
ÇaÄŸlayan, bu ihtiyaçları, ”Yatırım-Ãœretim-Ä°stihdam-Ä°hracat politikaları arasında bütünlüğün saÄŸlanması, ithalata bağımlı olduÄŸumuz ara mallarının ve hammaddelerinin Türkiye’de üretiminin saÄŸlanması, ihracatta, emek-yoÄŸun teknolojiden bilgi-yoÄŸun teknolojiye doÄŸru geçiÅŸin saÄŸlanması” ÅŸeklinde sıraladı.
Türkiye’de üretimi hiç olmayan veya çok az olan mallar ile Türkiye’de üretilen ancak talebi tam olarak karşılayamayan malların ithalatının, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 84’ünü, yani mal ithalatının yaklaşık 202 milyar dolarını oluÅŸturduÄŸunu anımsatan ÇaÄŸlayan, 2011 yılı sonu itibariyle Türk sanayinin ithalata bağımlılık oranının yüzde 43 olduÄŸuna iÅŸaret etti.
Türk sanayisinin 6 sektördeki temel ithalat bağımlılık oranlarına deÄŸinen ÇaÄŸlayan, bir taraftan bu oranları düşürecek bir taraftan da Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracak bir üretim sistemine geçilmesi gerekliliÄŸinin altını çizdi.
-Sistem 4 ana bileÅŸenden oluÅŸuyor-
Yeni teşvik sistemini, Ekonomi Bakanlığının kurulması, kamu ve özel sektördeki paydaşların görüş ve taleplerinin alınması ve bu taleplerin değerlendirilmesi şeklinde 3 aşamada hazırladıklarını vurgulayan Çağlayan, bu çalışmalar doğrultusunda oluşturulan yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluştuğuna dikkati çekti.
Bu aÅŸamaları, ”Genel, bölgesel, büyük ölçekli yatırımların teÅŸviki ve stratejik yatırımların teÅŸviki” ÅŸeklinde sıralayan ÇaÄŸlayan, ”Bu uygulamalar kapsamında yatırımcılara; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve iÅŸveren hissesi desteÄŸi, faiz desteÄŸi, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteÄŸi ve KDV Ä°adesi destekleri verilecek. Söz konusu desteklerin tamamından veya bir bölümünden yatırımın büyüklüğüne, bölgesine ve konusuna göre deÄŸiÅŸen oran ve sürelerde yararlanma imkanı getirildi” diye konuÅŸtu.
-Sigorta Primi İşçi Hissesi ile Gelir Vergisi Stopajı DesteÄŸi sadece 6. bölgede”
Yeni getirilen, asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi DesteÄŸi ve Gelir Vergisi Stopajı DesteÄŸi’nin sadece 6. bölgedeki bölgesel, büyük ve stratejik yatırımlar için geçerli olacağına dikkati çeken ÇaÄŸlayan, ÅŸunları kaydetti:
”Genel teÅŸvik uygulamaları kapsamında, ülke genelinde teÅŸvik edilmeyecek yatırım konuları ile diÄŸer teÅŸvik uygulamaları dışında kalan ve asgari sabit yatırım tutarı ve kapasiteleri üzerindeki bütün yatırımlar, KDV Ä°stisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destekleri ile desteklenmeye devam edilecek.
Bu yatırımların 6. bölgede yapılması halinde ayrıca, yatırımcıya yeni sistem ile getirilen asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği sağlanacaktır.
Bölgesel teşvik uygulamalarının temel amacı, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, yatırım havzalarının oluşturulması, sektörel işbirliklerinin ve kümelenmenin teşvik edilmesidir.
Bu çerçevede, yeni bir bölgesel harita oluÅŸturduk, desteklerin sürelerinde ve oranlarında deÄŸiÅŸiklik yaptık, bölgesel sistem kapsamında desteklenecek sektörleri gözden geçirdik. 6. Bölgede yapılacak yatırımlar için yeni ve cazip destekler saÄŸladık. Öncelik verdiÄŸimiz bazı yatırım konularına daha yoÄŸun destekler saÄŸladık.”
-Amaç, emek yoğun sektörleri 6. bölgeye çekmek-
Bölgesel TeÅŸvik Uygulaması kapsamında yatırımcıların, KDV Ä°stisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi Ä°ndirimi, Sigorta Primi Ä°ÅŸveren Hissesi DesteÄŸi, Faiz DesteÄŸi (1. ve 2. Bölgeler hariç) ve Yatırım Yeri Tahsisi desteklerinden yararlanacaklarını anlatan ÇaÄŸlayan, ”Yatırımın 6. bölgede yapılması halinde ise, bu desteklere ilave olarak yatırımcımıza çalışanların asgari ücretleri üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi DesteÄŸi ve Gelir Vergisi Stopajı DesteÄŸi de saÄŸlanacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Bakan Çağlayan, bu sistemle amaçlarının emek yoğun sektörlerin bu bölgedeki yatırımlarını artırmak olduğunu, Bölgesel Teşvik kapsamında getirilen en önemli yeniliğin ise, yeni bir bölgesel haritanın oluşturulması olduğunu da sözlerine ekledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, il bazlı yeni bölgesel ayrımda 1. bölgenin, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi itibariyle ilk sıralarda olan Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla illerinden oluştuğunu belirtti.
ÇaÄŸlayan, ”6. bölge ise, ekonomik ve sosyal olarak görece az geliÅŸmiÅŸ 15 ilimizi kapsıyor. Bu bölgede AÄŸrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, IÄŸdır, Kars, Mardin, MuÅŸ, Siirt, Åžanlıurfa, Şırnak ve Van illeri yer alıyor” dedi.
ÇaÄŸlayan, ”Yeni TeÅŸvikler, Yeni Fırsatlar” konulu basın toplantısıyla, BaÅŸbakan Recep Tayyip Tayyip ErdoÄŸan tarafından dün açıklanan Yeni TeÅŸvik Sistemi’nin ayrıntılarını paylaÅŸtı.
ÇaÄŸlayan, yeni bir bölgesel haritanın oluÅŸturulması sorunun yeni teÅŸvik sisteminde ortadan kaldırılması için, Kalkınma Bakanlığının ekonomik ve sosyal geliÅŸmiÅŸlik düzeyine iliÅŸkin 61 deÄŸiÅŸken kullanarak, 2011 yılında, ”Ä°llerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik GeliÅŸmiÅŸlik Sıralaması AraÅŸtırması” çalışmasını yenilediÄŸini kaydetti.
-Bölgesel ayrım-
Bu çalışma ile illerin 6 bölgeye ayrıldığını anımsatan ÇaÄŸlayan, ”Yeni bölgesel ayrım, mevcut sistemdeki il gruplarını ve onların sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik düzeylerini dikkate almak yerine, bizzat illerin sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik düzeylerini esas almak suretiyle oluÅŸturuldu. Ä°llerin bölgesel dağılımdaki yerlerinin, Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılacak periyodik çalışmalar sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde yeniden deÄŸerlendirilmesi de mümkün” diye konuÅŸtu.
Bakan Çağlayan, yeni bölgesel ayrıma ilişkin şu bilgileri verdi:
”Ä°l bazlı yeni bölgesel ayrımda 1. bölge, sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik düzeyi itibariyle ilk sıralarda olan Ankara, Antalya, Bursa, EskiÅŸehir, Ä°stanbul, Ä°zmir, Kocaeli ve MuÄŸla illerinden oluÅŸuyor. 6. bölge ise, ekonomik ve sosyal olarak görece az geliÅŸmiÅŸ 15 ilimizi kapsıyor. Bu bölgede AÄŸrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, IÄŸdır, Kars, Mardin, MuÅŸ, Siirt, Åžanlıurfa, Şırnak ve Van illeri yer alıyor.
Bölgesel TeÅŸvik Uygulamaları kapsamında ayrıca, mevcut destek unsurlarının etkinliÄŸini artıran ve uygulama kolaylığı saÄŸlayan deÄŸiÅŸiklikler de yaptık. Bu kapsamda yeni sistemde; vergi indiriminin, sigorta primi iÅŸveren hissesi desteÄŸinin ve faiz desteÄŸinin sürelerinde ve oranlarında yatırımcılar lehine önemli deÄŸiÅŸiklikler yaptık.”
-”BabayiÄŸitlerin er meydanına çıkacağı gün bugün”-
Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında yatırıma katkı oranının yüzde 15 ila yüzde 50 arasında; Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Uygulamaları kapsamında ise yüzde 25 ila yüzde 60 arasında kademelendirildiğini anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
”Yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde yatırımcılar, yatırımın bulunduÄŸu bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan oranlardan yararlanacaklar. 6. bölgede ise yatırıma katkı oranı, 5 puan artırımlı olarak (Bölgesel TeÅŸvik Uygulamaları için yüzde 55, Büyük Ölçekli Yatırımların TeÅŸviki için ise yüzde 65) uygulanacak.
Amacımız yatırımlara bir an önce baÅŸlanılması. 31 Aralık 2013 tarihine kadar baÅŸlayacak olan yatırımlara uygulanacak yatırıma katkı oranlarını, bu nedenle sonraki dönemlere kıyasla daha yüksek olarak belirledik. Åžimdi sıra yatırımcılarda. BabayiÄŸitlerin er meydanına çıkacağı gün bugün.”
Yeni sistemde vergi indirimi desteğinin yatırım döneminde ve yatırımcıların diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da uygulanacağına dikkati çeken Çağlayan, bu uygulamanın, 1. bölge dışındaki tüm bölgelerde geçerli olacağını dile getirdi.
Çağlayan, şöyle konuştu:
”’Yeni sistemde vergi indirimi, sadece iÅŸletme döneminde ve sadece teÅŸvik belgesi kapsamındaki yatırımdan elde edilen kazanca uygulanmayacak. Ödenmesi gereken vergi hesaplanırken, yatırımcının yatırım dönemindeki tüm faaliyetlerinden elde ettiÄŸi kazanç dikkate alınacak.
Söz konusu oranı, bölgelere göre kademelendirdik. Bu çerçevede yatırımcılar, yatırım döneminde yatırıma katkı tutarının 2. bölgede yüzde 10’unu, 3. bölgede yüzde 20’sini, 4. bölgede yüzde 30’unu, 5. bölgede yüzde 50’sini ve 6. bölgede ise yüzde 80’ini, diÄŸer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da uygulayabilecekler.
Bu uygulama, büyük ölçekli yatırımların teÅŸviki kapsamında da aynı esaslar çerçevesinde geçerli olacak. Buna göre vergi indirimi, toplam yatırıma katkı tutarına mahsuben, firmaların yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiÄŸi kazançlarına, bölgelere göre az önce saydığım oranlarda kademelendirilerek uygulanacak.”
-Bölgelere göre vergi indirimi oranları-
Bakan Çağlayan, bölgelere göre uygulanacak vergi indirimi oranlarını bir örnekle şöyle açıkladı:
”Varsayalım ki; 3. bölgede 5 milyon lira büyüklüğünde bir yatırım gerçekleÅŸtiriyoruz. Yatırım tutarının yüzde 25’i olan 1,250 milyon lirayı, ödeyeceÄŸimiz kurumlar veya gelir vergisinden indirebiliyoruz.
Yeni sisteme göre hak etmiÅŸ olduÄŸumuz 1,250 Milyon liranın yüzde 20’sini yani 250 bin lirasını yatırım döneminde tüm kazançlarımızdan, kalan yüzde 80’ini yani 1 Milyon lirasını ise iÅŸletme döneminde belge konusu yatırımdan doÄŸan kazançlarımızdan indirebileceÄŸiz.”
Bir diÄŸer destek unsuru olan Sigorta Primi Ä°ÅŸveren Hissesi desteÄŸinin bölgelere göre kademeli olarak 2 ila 12 yıl arasında deÄŸiÅŸen sürelerde uygulanacağını ifade eden ÇaÄŸlayan, ”Yeni sistemde, bu desteÄŸin süresi tüm bölgelerde artıyor. 6. Bölgede yapılacak yatırımlarda yatırımcılarımızın ödemeleri gereken sigorta primi iÅŸveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl süreyle, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
ÇaÄŸlayan, 6. bölgede uygulanacak ve asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi DesteÄŸi ve Gelir Vergisi Stopajı DesteÄŸi ile yatırımcıların üzerindeki iÅŸgücü maliyetini minimum düzeye düşürdüklerini belirten ÇaÄŸlayan, ”Bu desteklerle 6. bölgemizi iÅŸgücü maliyetleri bakımından ülkemizin en avantajlı havzasına dönüştürmeyi ve bölgedeki istihdam arttırmayı planlıyoruz” dedi.
-6. bölge, faiz desteÄŸi ile en avantajlı bölgemiz olacak”-
Yatırımcıların 6. Bölgede yatırım yapmamaları için artık hiçbir bahanelerinin kalmadığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
”DoÄŸu ve GüneydoÄŸu illerimizde devletin, hükümetlerin, kurumların, sivil toplumun, sanayicinin, yatırımcının on yılların ihmali var. Bir taraftan biz bunu deÄŸiÅŸtirmeye çalışırken, terör örgütünün de sorunların çözülmemesi için çalıştığını biliyorsunuz. Yeni teÅŸvik sistemi ÅŸimdiye kadarki en kapsamlı adımları atarak az geliÅŸmiÅŸ bu illerimize özel sektör yatırımlarını çekmek için yenilikler getiriyor.
Özellikle bölge insanlarının, gelip kendi memleketlerine yatırım yapmalarını bekliyoruz. Ayın 21’inden sonra Ä°nÅŸallah burada yaptığımıza benzer bir tanıtım toplantısını da yakında 6. bölgedeki bir ilimizde yapacağız.
Yeni sistem kapsamında, faiz desteği tutarları da artırılıyor. Bu destek, 3., 4., 5., 6. bölgelerde yatırım yapacak yatırımcılarımızın kullandıkları TL cinsi kredilerin yıllık faiz oranının 3 ila 7 puanı, döviz cinsi kredilerin ise 1 veya 2 puanı, 500 bin lira ila 900 bin lira arasında değişen tutarlara kadar bakanlığımız bütçesinden karşılanacak.
Görüldüğü üzere 6. bölge, faiz desteÄŸi ile saÄŸlanacak finansman katkısı açısından da en avantajlı bölgemiz olacak.”
BloombergHT