Geçen yılın son üç ayında gerçekleÅŸen ekonomik büyüme birçok açıdan olumlu yönde çok ÅŸaşırtıcı oldu. Bu dönemde ekonomi bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 5.3 büyüdü. Buna karşılık aynı dönemde iç talep büyümesi aynı bazda yüzde 2.1 ‘de kaldı. Yüzde olarak reel ekonomik büyümenin yarısından fazlası dış talep artışından kaynaklandı. Bu geliÅŸmeye Türkiye’de bir ilkti denebilir.
Geçen yılın tümüne bakıldığında, yüzde olarak ekonomik büyümenin tamamından fazlası iç talep büyümesinden kaynaklandı. Ortalama yüzde 8.6’lık reel büyümenin yüzde 10.1’lik bölümü iç talep büyümesinden kaynaklanırken, dış talep büyümesinin katkısı eksi yüzde 1.4 civarında kaldı. Bu düzeydeki bir reel büyümede negatif dış talep katkısının boyutu oldukça düşüktü. Bu da bir ilk sayılır.
İÇ TALEP VE HİZMETLER
Yatırım ve tüketim harcamalarındaki reel büyüme geçen yılın son üç ayında oldukça hızlı düştü. Kamunun tüketim ve yatırım harcamaları bu dönemde reel olarak azalırken, özel kesimin tüketimi yalnızca yüzde 3.4, yatırımları ise yüzde 5.1 kadar arttı. Halbuki, daha önceki üç aylarda özel kesimin tüketim harcamaları yüzde 8 gibi artarken, yatırım harcamaları yüzde 20’nin üzerinde artıyordu. Türkiye’de yatırım ve tüketim harcamaları çok keskin dönüşler yapabiliyor. Bu açıdan bu geliÅŸmeler bir ilk deÄŸil.
Geçen yılın son üç ayında tarım sektöründeki reel büyüme yüzde 6.7 oldu. Tarihsel olarak bakıldığında, tarım kesiminde oldukça yüksek bir büyüme söz konusu. Ä°malat sanayi, elektrik ve madenciliÄŸin toplamı olan sanayi sektöründeki reel büyüme yüzde 5.8 olurken, hizmetler diye adlandırabileceÄŸimiz diÄŸer sektörlerdeki büyüme yüzde 4.9’da kaldı. İç talep büyümesindeki düşüş göreli olarak daha az dış talep gören hizmetler sektörünün büyümesine en büyük kısıdı oluÅŸturdu. Bu konu tartışmaya deÄŸer.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.