Borsaları ABD ve Çin’den gelen veriler destekliyor. AB tarafında ise durum hala çok vahim, dün açıklanan imalat verilerinde de bunu gördük. Almanya dahil PMI imalat verilerinde 50’nin altında rakamlar açıklandı. Euro bölgesi PMI imalat endeksi ise 47,7 ile yine 50’nin çok altında. İşsizlik oranı ise mart ayında %10,7’den %10,8’e çıkarak yeni bir zirve yaptı. Özetle AB tarafında ekonomik göstergeler hala çok zayıf, buna karşın AB borsalarını da yukarıya taşıyan veriler ABD ve Çin’den geldi. ABD’de ISM endeksinin mart ayında 52,4’ten 53,4’e çıktığı açıklandı. Çin’de ise resmi imalar verisinin 53’e yükseldiği açıklandı. Bu Çin büyümesinde hızlı yavaşlama olacağı beklentilerini törpülerken, Çin Merkez Bankası PBoC’nın parasal gevşeme yapması için oluşan baskıları da hafifletti. Özetle Çin’in büyümesi konusunda endişeleri abartmak için bir neden yok ama Çin’den parasal genişleme beklemek için de henüz erken.
Büyüme güçlü seyrediyor
Geçtiğimiz yılın büyüme rakamları dün açıklandı. %8,5 büyüme ile Türkiye 2011’de Çin’den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke. Büyümenin yüksek rakamlarda seyretmesi her zaman olumlu olmayabiliyor. Büyüme sağlanırken başka makroekonomik göstergelerde bozulma yaşanıyorsa bu durum sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Geçtiğimiz yıl sağlanan bu büyüme de Türkiye’ye cari açık olarak dönmüştü. Bu sene cari açıkla mücadele daha sağlıklı bir yapıya dönüşü getirecektir. Bu da büyüme oranını yarı yarıya düşürecek gibi görünüyor. Açıklanan dış ticaret ve cari açık verileri yumuşak iniş senaryosunu teyit eder nitelikte. Bu da yurtiçi piyasaları destekleyen en önemli etken. Bu verilerin yanında takip ediyor olduğumuz önemli bir veri de bugün açıklanacak olan enflasyon rakamları. Açıklanacak rakamlarda manşetlerden ziyade çekirdek verilere odaklanılacağını düşünüyoruz. Çekirdek verilerde bir artış yaşanacak olursa TCMB ilerleyen günlerde yeniden parasal sıkılaştırmaya gidebilir. Fakat enflasyonda bu aydan ziyade mayıs başında açıklanacak nisan enflasyonuna odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Doğalgaz, benzin ve elektrik zamlarının etkilerini o rakamlarda göreceğiz. Petrol fiyatlarında önemli bir geri çekilme olmazsa ilerleyen günlerde yeni zamların gelmesi de kaçınılmaz gibi duruyor. Bu nedenle uzun süredir dile getirdiğimiz gibi Türkiye’nin cari açık ve enflasyon gibi iki hayati verisinin kaderi petrol fiyatlarına bağlı. Brent petrolün fiyatı 120 doların altına kalışı olarak inmediği sürece bu bacak Türkiye ekonomisi için sürekli olarak risk oluşturacaktır.
İMKB 100 teknik görünüm
Ä°MKB 100 endeksi dün kritik olarak gördüğümüz 63,000 direncinde kapanış yaptı. Bugün açılışta bu seviyenin bir miktar üzerinde güne baÅŸlanabilir. Gün içinde bu seviyenin üzerinde tutunulup tutunulamayacağı takip edilmelidir. EÄŸer endeks bugün bu seviyenin üzerinde tutunabilir ise 64,400 ve ardından 67,000 hedefli yeni bir yükseliÅŸ denemesi gelebilir. Aksi halde burada oluÅŸacak bir boÄŸa tuzağı beraberinde sert satışları getirebilir. Bu nedenle 63,000 üzerinde açılacak yukarı yönlü pozisyonlar için 62,500/62,750 aralığında mutlaka bir stop loss seviyesi belirlenmesi gerektiÄŸini düşünüyoruz. Â
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00