Piyasalar Hızlanıyor

Mart ayında beklentileri aşan üretim verisi ISM ile birlikte global risk iştahı yönünü kuzeye çevirdi. Gün içinde Avrupa’da görülen kar satışları ilk çeyrek makyajı sonrası fazlalıklardan arınma olarak kayda geçti. Gün içinde Alman Merkez Bankası Bundesbank’ın sorunlu ülke tahvillerini teminat olarak kabul etmemeye başladığı dedikodusuyla ani dönüşler yaşayan Avrupa borsaları, bankadan gelen ani yalanlamayla da tatmin olmadı ve kırmızıda işlem görmeye devam etti. Günü kurtarmaya gelen ise ABD oldu. 32 aydır üst üste artan üretim verisinin istihdam ve inşaat harcamaları gibi alt kalemleri iyimerliği sınırlasa da yatırımcılar alımlarına devam ettiler. Diğer yandan tipik olarak kuvvetli ekonomik verinin ardından satılan ve güvenli liman özelliğiyle talep görmeyen ABD faizlerine ilgi sürüyor. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 2.1838 olurken bugün FED’in toplantı tutanakalrında yeni tur varlık alımı için ipucu aranacak. S&P 500 Endeksi günü % 0.75 artışla 2012 yılının ve son 4 yılın zirvesinden tammalarken gelinen nokta da 1.419 oldu. Endekste altyapı ve madencilik hisseleri öne çıktılar. Vadeli işlemlerde ise endeks kontratları % 0.03 düşüşte.

ASYA’DA SAKİN GÜN

Çin’den gelen üretim PMI verisi beklentileri aşarken resmi tatil sebebiyle kapalı olan Çin piyasaları tepki veremedi. Bugün de hizmet PMI verisi tahminlerin çok üzerinde gerçekleşti ve bölgeye moral vermeye devam etti. Çin’de piyasalar yarın da kapalı kalacak. Diğer yandan işlemlerin devam ettiği ülkelerde de heyecan sınırlı kaldı. Çin PMI verisinin fazlaca mevsimsellik barındırması sebebiyle kuşkulanan işlemciler alımlarını sınırlıyorlar. MSCI Asya Endeksi % 0.2 primli. Japonya’da Mart ayında M2 kodlu parasal tabanın % 0.2 gerilemesi zaten güçlenen Yen’e değer katıyor. Parasal gevşemenin istendiği kadar olmadığını speküle eden yatırımcıların alımlarıyla Dolar/Yen 82 seviyesinin etrafında dalgalanıyor, gün içinde 81.56 noktasına kadar geri çekilme yaşandı. Yen’deki oynak seyir Nikkei 225 Endeksi’ni baskı altına alırken son değişim % 0.6 düşüşe işaret ediyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.15 primli. Bölgede günün haberi politika faizini 3. Ay da değştirmeyerek % 4.25’te bırakan Avustralya MB’den geldi. 2 ylık peş peşe indirimin ardından bekleme moduna geçen ülkede ekonomik büyüme Çin’e de bağlı olarak zayıflarken banka da TÜFE verisini görmenin faizi indirmeden en doğru yol olacağını açıkladı. Karar öncesinde % 0.2 primli olan Avustralya Doları, dolara karşı % 0.19 aşağıda.

EMTÄ°ADA SERT ALIMLAR

Dün açıklanan verilerin ardından toparlanan ekonomiler ve zayıflayan Dolar ikilisinin desteğiyle risk satın alanlar kendilerini olabilecek en iyi bileşimde buldular. Böylece alım iştahı canlanırken, 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.7 yükseldi. ABD stoklarının 7 ayın zirvesine çıktığı tahmin edilen petrolde buna rağmen sert alımlar görüldü. Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 105 Dolar’I geçerken sabah saatlerinde kar satışlarıyla beraber 104.87 görülüyor. Brent petrol ise 104.96’da. Değerli metaller ise Dolar Endeksi’nin 79’un altına gelmesi ile alıcılı seyretti. Spot altın ons başına 1.680 Dolar’I da aşarken şu an 1.678 düzeyinde. Paladyum ve platinde % 1’e yakın yükseliş görülürken nakit gümüşte fiyat ons başına 33.02 Dolar’da. Mısırda bu yıl, 4 yıl sonra ilk kez arz fazlası olacağı ABD Tarım Bakanlığı tarafından tahmin edilirken, rekor seviyede ürün ekileceği düşünülüyor. Mısırda iki günlük % 8.4’lük kazancın ardından realziasyon yaşanırken soya ve buğdayda da geri çekilmeler hakim, düşüşler sırasıyla % 0.11 ve % 0.46. Baz metallerde ise sınırlı geri çekilmeler hakim. 7 haftanın zirvesine çıkan bakır % 0.10 gerilemesine rağmen yıl başından bu yana vadeli işlemlerde % 13.63 primli.

YURT İÇİNDE GÜNDEM YOĞUN 

2011’in 4. Çeyrek büyümesinin % 5.2 gerçekleşmesiyle yılın tamamında GSYH % 8.5 büyüdü ve ikinci yıl da tahminleri aşmış oldu. Son çeyrekte gelen yavaşlama sinyalleri ekonomi adına dengelenme sürecinin devam ettiği mesajını kuvvetlendirirken Merkez Bankası toplantı tutanakalrında cari açıktaki kademeli iyileşmenin süreceğini ve büyümenin de dengelenmeye devam edeceğini belirtti. Diğer yandan yapılan son zamların etkisinin Nisan ayında görüleceği hesap edilirken birçok ekonomiste göre bu ayın manşet enflasyonu % 11’I geçecek. Mayıs ayında başlayan iyileşme ise TCMB’ye göre % 6.5’e vararak TÜFE cephesi rahatlayacak. Günü hafif satışlarla tamamlayan gösterge faiz % 9.38’den kapanış yaparken, Dolar / TL 1.7778’de. Euro / TL 2.3715’te ve Sepet Kur 2.0746’da. İMKB 100 Endeksi 2012 yılının zirvesinden kapanış yaparken global iyimserlik yurt içindeki olumlu hava ile birleşti ve kapanış 62.969’dan yapıldı. Banka hisseleri % 2’ye yakın artış kaydederken sanayi hisselerindeki yükseliş % 0.18 ile sınırlı kaldı. Diğer yandan Bloomberg HT tarafından yürütülen II. Merkez Bankası Algı Anketi’ne göre piyasanın banka için görüşlerinin kutuplaşmaya başladığı görülüyor. Önümüzdeki süreçte ise bankanın faiz koridorunu indirmesi ancak politika faizi olan 1 haftalık repo faizini % 5.75’te sabit bırakması bekleniyor.

AA

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir