16:10
Endeks ikinci seansa 62.500 civarından baÅŸladı ve 62.760 seviyeleri görüldü. Åžu an 62.580 civarında bulunuyor. Dış piyasalarda ise çok belirgin bir hareket yok. Dow ve DAx yüzde 0.15 ve yüzde 0.05 aÅŸağıda bulunuyorlar. Bunun da çok fazla bir anlamı yok. Bekleme ile geçen ve sıkışık seyreden bir borsa seansı izliyoruz. Ä°ÅŸlem miktarları da düşük seviyelerde gerçekleÅŸiyor. Dolayısıyla endeksler net bir yön belirtmiyorlar. Bizim endeks düne göre yüzde 0.30 ile dış piyasalardan yine pozitif bir ayrışma yaşıyor. Dolat tekrar yukarı döndü ve faizlerde de yukarı yönlü bir hareket var. Bu ÅŸartlar altında Ä°MKB100’ün 63 bini geçmesi olasılığı düşük görünüyor ama ilk seansta belirttiÄŸim gibi 62.200 civarına da bir gerileme olmadı. Yani endeks ne çok ciddi bir yükseliÅŸ ne de çok ciddi bir düşüş yapmak niyetinde deÄŸil. ABD Merkez Bankası FED üyelerinden Fisher ÅŸu anki ekonomik duruma iliÅŸkin açıklamalar yaptı ve yeni bir parasal geniÅŸleme sinyali vermezken, parasal sıkılaÅŸtırmanın da erken olduÄŸunu vurguladı. Sonuç olarak piyasalar yönsüz bir seyir içinde… SaÄŸlıcakla kalınız…
12:10
Dış piyasalar ve bizim endeks haftaya olumlu baÅŸladı. fazla bir sorun yok gibi görünüyor. Yaklaşık 20 dakika önce DAX endeksinde gelen satış dalgası biraz bizi de etkiledi. Endeks ÅŸu an 62.500 civarında bulunuyor ve bugün en yüksek 62.780 seviyesini gördü. Dow ve S&P future’Ları sabah saatlerinde iyiydi ama ÅŸu an yüzde 0.15 civarında aÅŸağıda bulunuyorlar. Yine Avrupa ayağında sorun var ve CDS’lerde yükseliÅŸ görülünce tedirginlik yeniden artıyor. Sabah da dediÄŸim üzere, bu aÅŸamadan sonra borsada yeni ralliler beklemek zor. Biraz daha izlemede kalmak lazım. Endeksin 62.200 seviyelerine gerileyerek o seviyelerde destek bulmasını bekliyorum. kağıt bazında güzel hareketler olabiliyor. Bu aÅŸamadan sonra kağıt bazında seçici olmak lazım. Özellikle bedelsiz bölünme olabilecek hisselerde hareketler olabilir. Bir sonraki yorum saat 16:00’da…
08:30
Geçen hafta endeks 62.417 seviyesinden kapandı. Kapanış seansında genelde alım vardı. Bu sabah itibariyle Asya genel olarak olumlu. Çin’den dğün gelen PMI verileri beklentilerden iyi çıktı. Bu verilerin resmi veriler olduÄŸunu belirtelim. Bu konuda daha önce HSBC’nin yayınladığı veriler olumsuzdu. Åžu an ulsularaarası ekonomi yazınında Çin’den açıklanan resmi verilere şüphe ile bakıldığını da belirtelim. Fakat piyasalar bu verilere beklenen reaksiyonu vermiÅŸ durumda. Åžu an Çin borsası cuma gününe göre yüzde 0.47 yukarıda bulunurken, japonya yüzde 0.63 yukarıda bulunuyor ve Dow future’ları yüzde 0.22 yukarıda. Bu arada S&P future’ları da yorumun yazıldığı saat itibariyle yüzde 0.27 yukarıda bulunuyor. FX piyasalarında dolar/TL kuru ise 1.7815 civarından iÅŸlem görüyor.
Bu geliÅŸmeler ışığında endeksin 62.800-63.000 civarından açılış yaparak yeniden 63 bin direncini test ettiÄŸini görebiliriz. Daha önce de belirttiÄŸim üzere, özellikle merkez Bankası’nın istisnai günler ilan ederek fonlama faizini yüzde 10’un üzerine çıkarması borsa’da aÅŸağı yönlü hareket getirmiÅŸti. Fakat cuma günü nihayet normal günlere döndük ve TCMB 5.75’ten fonlama yaptı. Cuma günkü toplam fonlama maliyeti ise yüzde 9.50 civarında oldu. Haftaya baÅŸlarken MB’nın nasıl bir tutum izleyeceÄŸi önemli olacaktır ama tahminen normal gün olacaktır. Yarın da Mart ayı enflasyonu açıklanacak. Büyük olasılıkla Mart ayı enflasyonu biraz yüksek gelecek. Aksi halde MB bu kadar agresif ve kısa vadede fonlama maliyetlerini bu kadar sert artırmayabilirdi. Son gelen doÄŸal zamaları da enflasyon beklentilerini deÄŸiÅŸtirecektir. Ama Merkez bankası bunu bir arz ÅŸoku ÅŸeklinde düşünerek, faizleri yeniden artırmayabilir.
Bu aÅŸamadan sonra endeksin nasıl bir yön çizeceÄŸi önemlidir. BildiÄŸiniz üzere 59 bin seviyelerinden baÅŸlayıp 63 binde sonlanan bir ralli hareketi olmuÅŸtu. Bunun sonrasında endeks tekrar 61 bine kadar geriledi ve geçen haftanın başında tekrar 63 bin seviyesinin üzerini gördükten sonra aÅŸağı döndü ve geçen hafta üç gün boyunca düşüş kaydettikten sonra,  61.400 seviyesini destek yaparak cuma günü 62.417’den kapanış yaptı. Åžimdi en önemli soru ÅŸudur. Endeks yeniden ralli tipi bir harekete baÅŸlayacak mı? Son bir iki haftadaki hareketlere ve geliÅŸmelere baktığımızda yeni bir ralli olasılığı azaldığı için 61.500-62.000 civarında bir miktar nakde geçilip beklenmilmesini önermiÅŸtim. Aslında geçen hafta salı gününe kadar 63 binin rahatlıkla yukarı kırılıp endeksin 64.500-65.000’e kadar yükselmesini bekliyordum. Fakat hem yabancılardan gelen satış haberleri hem de yabancıların Türkiye’yi azalt haberleri nedeniyle bu ralli olasılığının zayıfladığını düşündüm. Åžimdi de yeni sert ralliler yerine daha çok kanal içi dalgalanma göreceÄŸimizi düşünüyorum. Endeks güne artışla baÅŸlayacaktır ama devamı gelecek mi? sorusuna ÅŸu an cevabım yok. Bu nedenle günlük ve saatlik iÅŸlem miktarını ve yabancı takas oranlarını da izlememiz gerekiyor. EÄŸer orada saÄŸlıklı bir trend oluÅŸtuÄŸunu veya daha önceki rallilerdeki hareketlere benzer hareketler olduÄŸunu görürsem yeniden pozisyon alınmasını önermek mümkün fakat kısa vadeli pozisyonlar için ÅŸu aÅŸamada izlemede kalmak gerektiÄŸini düşünüyorum. Biraz daha orta vadeye baktığımızda ise, uluslararası borsalara para giriÅŸinin devam edip etmemesi ve ABD faizleri önemli olacaktır. Bu hafta ABD’den tarım dışı istihdam ve isÅŸizlik verileri açıklanacak olup, cuma günü bunları göreceÄŸiz. Ayrıca bugün Avrupa imalat sanayi PMI endeksleri açıklanacaktır. Buradaki düzelme piyasalar üzerinde olumlu etki yapar.
Biraz daha uzun avdeye baktığımda ise, sorunlu ve bu sorunlarını çözmekte çok zorlanacak ve zaman zaman borç kriznin yeniden hortlayacağı bir Avrupa görüyorum. DOlayısıyla borsanın ileride çok daha iyi yerlerden alım imkanı vereceğini de düşünüyorum. Özellikle de haziran itibariyle birçok sorun yeniden su yüzüne çıkacaktır. Ama şu anki ortamda Bernanke hala ekonomik toparlanmayı beğenmiyor. Dolayısıyla gevşek para politikasının devam edeceği beklentileri de borsalara şu an için destek oluyor. ABD fonları daha riskli varlıklara yatırım yapmaya başladılar.
Sonuç olarak, geliÅŸmekte olan piyasalar (GOP) borsaları son 20 yılın en güçlü 3 aylık yükseliÅŸini yaÅŸadılar. Ayrıca benzer geliÅŸmeler ABD borsaları için de geçerli. Bu nedenle haberleri ve piyasa reakisyonunu izlemek gerekiyor. Bugünkü ÅŸartlar altında borsalarda bir kâr realizasyonu, ciddi bir düşüş trendinin baÅŸlkangıcından ziyade ucuza alım fırsatı yaratabilir. izleyelim görelim. herkese bol kazançlı bir hafat olmasını diliyorum. Bir sonraki yorumumu saat 12:00’de vereceÄŸim.
Endeksin 1. direnci 62.811 – 2. direnci 63.398 ‘dir.
Bugün 2. direnci kıramayacaktır.Yani bugünün en büyük çıkışı endeks bazında % 1,5 dur.
Bu seviyenin bu hafta kırılması önce 64.430 daha sonra 65.617 seviyesine gitmesi demektir.
65.617 seviyesinin kırılması şimdilik mümkün değildir.
Bence ekim kasım aylarında 70 bin lerdeki zirve bu günün 65.650 seviyelerindeki zirvedir ve kırılması pek mümkün değildir.
Günün destek noktaları 61.720 ve 61.060 seviyeleridir ve özellikle 61.060 seviyesinin altında günü kapatmamıza imkan ihtimal vermiyorum.
ANCAK
Bu hafta sonu yaptığım incelemelerde bir şey farkettim.
Ekim kasım aylarında yapılan zirve sonrası hareketlerle şubat ayında sonlanan ralli tipi hareketin sonrasında oluşan hareketler buyuk benzerlik gösteriyor.
ikili zirve ardından ikili dip sonrasında ciddi bir artış ve çıkışın başladığı yere düşüş.Biz şuan ciddi çıkış ardından düşüş evresindeyiz geçmişe göre.ve bu benzerlik gerçekleşirse ki ben ciddi ciddi düşünür oldum fiyat hedefi 58.000-60.000 puana kadar gerilemek demektir.
Dolar için ise 1.80 lere tekrar hareket yapsada 1.75 i göreceğine hala kesin gözüyle bakıyorum.
Euro ise tmcbb fiyatı 2.36 altına inmedikçe hedefi 2.41 dir.
Parite 1,36 ları görecek inancındayım hepinize sağlıklı kazançlar dilerim.
Teşekkürler sayın hocam iyi haftalar
Hocam Özellikle bedelsiz bölünme olabilecek hisseler demişsiniz. bu hisseler hangileridir.
tÅŸk
hocam merhaba ben sizden goodyear hissesi ile ilgili yorum yapmanızı istiyorum.,
mevduat faizlerinin yüzde 10 olduÄŸu ortamda ,elektiÄŸe yüzde 8, doÄŸalgaza yüzde 18 zam ,sonuç enflasyon altında getiri -faizde. Zamanla paranın akacağı yer varlık piyasaları emtia-borsa-ev -arsa….
sanmıyorum kardeÅŸ.bizim halkın ekonomik bilgisinin oldugunu düşünmüyorum.dolayısıyla genelde tüketime,birazda belki gayri menkule gider.borsa emtia bunları zaten hiç saymıyorum.büyük çogunluga bu kelimeleri sor alacagın cevap eminimki HIIIIIIIIIIIIIII….. OLACAKTIR.HAYATINDA DUYMAMIÅžTIR BU KELÄ°MELERÄ°.oy verme durumundanda bellidir bu.dolayısıyla borsayı emtiayı hayatta bekleme.zaten öyle bir ÅŸey oldumu ben hemen ince ince tüyerim borsadan.iyi haftalar kardeÅŸim.saglıcakla.
aslında dünyada da reel faiz yok,enflasyon artmakta.. hatta türkiyeden daha vahimdir durum.ve dünyadaki sorunlara tek çözüm parasal genişleme-para basma .sonuç:varlık fiyatlarında balon.tabiki o zaman kaçıcaksın.ama şimdi değil.daha insanlar çıldırmadı
teşekkürler sayın hocam.
KIYMETLÄ° HOCAM EREGL DÜŞÜŞÜ ALIM FIRSATIMIDIR YOKSA DAHA DA DÜŞÜNCEMÄ° ALALIM…
30 mart 2012 saat14:58 de verdiğim hedef geçerlidir .bundan sonra trend takib edilicek.
‘takip edilecek.’doÄŸrusu. Cuma bahsettiÄŸim sindirim bugün gerçekleÅŸti.SÄ°NDÄ°RÄ°LMEYÄ°N.
hocam halil reçber bu seferde imkb de %20 lik bir sert düşüş bekliyorum kısa zamanda diyor acaba bu olabilirmi. daha önceleri imkb 85 000 olacak der iken neden bu acımlama geldi sizce dersiniz.
halil recberin zaten bir dedigi bir dedigine tutmuyorki gecende 61000 seviyelerini görürsek hedef 120000 demisti…ortam bukadar karisikken televizyona cikipta bu kadar kesin konusabiliyorlarki …
Özellikle bedelsiz bölünme olabilecek hisselerde hareketler olabilir..
Hocam bir kaç örnek verseydiniz.
saygılar..