İstihdamda Yol Haritası Sahibi Olmak

İşçi-işveren ve kamu temsilcilerinin aynı masa etrafında yaptıkları Ulusal İstihdam Stratejisi çalışması, hem sektörlerin çalışmalarını doğru temellere oturtmaları, hem de yüzde 10’lar seviyesine oturmuş olan işsizliğin aşağıya çekilmesi açısından çok önemlidir. Bu çalışma ile çizilecek istihdamın yol haritası ve buna bağlı hayata geçirilecek projeler, çok önemli bir sorunla ilgili önemli iyileştirici adımların emek sektörünün taraflarının ortak kararı  içersinde atılmasını sağlayacaktır.
İşsizlik ve istihdam sorunları ülkemizin en önemli sorunlarından birisi. O nedenle bu alanda konunun taraflarının kamu-işçi ve işverenlerin bir araya gelerek çözüm arayışına girmeleri ve projeler geliştirmeleri, zamana bağlı hedeflerle yol haritaları çizmeleri büyük önem taşıyor.
Çalışma yaşamının içersinde yer alan işçi ve işveren temsilcilerinin kamuda Çalışma Bakanlığı temsilcileriyle birlikte birlikte üzerinde çalıştıkları “Ulusal İstihdam Staratejisi” istihdamımızın sorunları ve işsizliğin azaltılmasına yardım edebilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Üzerinde çalışılan Ulusal İstihdam Stratejisi haberinde bilişim, finans, inşaat, tarım, tekstil ve turizm sektörlerin öne çıktığı belirtilerek, bu sektörlerde 2015, 2017 ve 2023 yılları istihdam hedefleriyle ilgili çalışmalarla ilgili bilgiler veriliyor. Atılması düşünülen adımlardan bazıları sıralanıyor. Ancak, çalışmalarda önemli adımlar atılmasına, bazı sonuçlara ulaşılmasına karşın henüz tamamlanmadığı ve sektörlere göre programların tam olarak hazırlanmasının önümüzdeki aylarda tamamlanacağı belirtiliyor.
Ulusal İstihdam Stratejisi çalışmalarında çalışma dünyasının sorunlarından tümünü esnek çalışmadan, yarı zamanlı çalışmaya, ev hizmetleri yapan kadınların sigorta priminin kamu tarafından ödenmesine , özürlü istihdamına, işsizlik parasının tahsiline kadar birçok konu yanında tek tek sektörlere özel sorunlarına birçok konu ele alınıyor. Sektörlerin eğitim, iletişim ve teknolojik çalışmalarına desteklerin neler olabileceği araştırılıyor.
Edinilen bilgiye göre, tartışmaların en çok yoğunlaştığı alan Kıdem Tazminatı Fonu olacak. İşverenler bunun yük olarak kendi üzerlerinde olmasına karşı çıkarlarken, işçi sendikaları ise bu alanda kazanılmış hakların kaybedilmeyeceği bir formülün hayata geçirilebilmesini talep ediyorlar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir