AB Krizin’de Kritik Dönemeç

Değerli ve kanıma susayan okurlarım niye piyasalar hakkında görüş vermediğimi sorup duruyor. Hatta sormakla kalmıyor, yakında evimi basıp beni gebertmeyi de planlıyor.  Ahh, böylesine öldüresiye sevilmek her faniye nasip olmaz.  Ama ben zaten fani değilim. Aslında ben her makalemde size piyasalarla ilgili yorumlarımı da sunuyorum ama galiba bazıları bütün şehirde billboard kiralayıp afiş asmadıkça anlamıyor.

 

Ayrıca, benden sık sık yorum isteyen okurlarıma da benim yorumlarım yaramaz. Ben yıllar sonrasını gören, tarihe geçecek kehanet gücümle uzun vadede servetine servet katmak isteyen çok elit bir müşteri kitlesine hitap ediyorum. Günde 3-5 kuruş için alıp-satanlara söyleyecek hiç bir şeyim yok.  Bu makaleyi dikkatle okuyun.  İçinde altından Euro’ya ve İMKB’ye kadar her konuda son derece nüanslı ve zengin yorumlar yer alıyor. Anlamıyorsanız, bir daha okumayı deneyin. Ya da anlamadığınız kelimeleri bilen birine sorun.

 

Küresel ekonominin zayıf karnı hala AB.  Yunan borç yeniden yapılandırması ile kriz bitti denemez.  Artık IMF bile Yunanistan’ın kamu borcunun ikinci krediyle bile sürdürülemez olduğunu kabul etti.  Nisan seçimlerinden  sonra iktidara gelecek hükümet kredinin çok ağır koşullarından yan çizdiği anda, Atina’ya daha fazla mali destek verilmeyecek.  Bu gelişme AB krizinin yeniden patlak vermesi için önemli bir tarihtir.   Ama, İspanya’nın bütçe istikrarından yan çizmesi, Fransız seçimlerinde Hollande’nin galip çıkması veya kıtada resesyonun genel beklentinin aksine yılın 3-4 çeyreğine yayılması da krizi yeniden tetikler. Ayrıca Portekiz’in gelecek sene ikinci bir krediye ihtiyacı olacağı da nerdeyse kesin. İrlanda yeniden resesyonda, orda da yakında caddelerde linç partileri öngörüyorum.

 

AB krizini küresel bir risk olmaktan çıkartacak  çözüm var.  EFSF-ESM Kurtarma Fonları’nı birleştirerek toplam sermayeyi 750 milyar Euro’ya çıkartmak.  IMF ve G-20 bu adımın ardından 1 trilyon dolar da kendileri kaynak koyacaklarını beyan ettiler. Takribi sermayesi 2 trilyon dolar, kaldıraçı ile daha da yüksek miktarlara erişecek bir Fon’a karşı kimse PIIGS DİBS şortlayacak kadar keriz değildir.

 

Eğer İtalya ve İspanya’nın 10 yıllıkları yeniden %7-8’e yükselmezse, hem ekonomik reformlarla borcu büyüyerek azaltma yönünde zaman kazanırlar, hem de finansman giderleri düşük kalacağı için  batma eşiğine daha geç varırlar. Fon ayrıca bu 2 trilyon veya üstünde kaynak ile zayıf ülkelerin batık banakalarını da yeniden sermayelendirebilir.

 

Maalesef Merkel Teyze bu çözüme itiraz ediyor.  Muhtemelen Cuma günü bakanlar zirvesinde benimsenecek ara çözüm EFSF ve ESM’nin 2013 yılı ortalarına kadar birlikte faaliyet göstermesi.  Bu süre zarfında ortak sermaye takriben 700 milyar Euro olacak.  Eğer IMF ve G-20 bu çözümden tatmin olup 1 trilyonu cepten çıkartırlarsa, ne ala.  Küresel ekonomi için son derece iyimser olurum.  Ama, bence IMF ve G-20 bunu yapmaz. Muhasebe oyunları ile EFSF-ESM’nin sermayesini yüksek gösterip, elinde dilenci çanağıyla  sadaka toplamak racona aykırı. Bakın, size riskli varlıklar ve Euro hakkında görüşümü verdim bile.  Nisan-Mayıs ayları her ikisi için de çok tehlikeli, çünkü AB krizi yeniden hortlayabilir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir