HisarcıklıoÄŸlu’ndan Hedefler

TOBB baÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu, bir yandan 2012 yılında Türkiye’nin önündeki 5 olumsuzluk ve 5 olumluluÄŸu açıklamış. Bir yandan 14 yıl önce yüzde 19’larda olan 35-54 yaÅŸ aile reisi iÅŸsizliÄŸinin son yıllarda yüzde 35’lere yükselmesinin yarnttığı önemli olumsuzluÄŸun altını çizmiÅŸ. Bir yandan da kadın emeÄŸinin 12 milyon artması ve yüzde 40 verim artışı ile bizi 17. Büyük ekonomiden 11.’liÄŸe yükselteceÄŸine baÄŸlı hesabı ortaya koymuÅŸ.
TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi’nin Kartepe Ekonomi zirvesinde “Hedeflerine doÄŸru ilerleyen Türkiye: Nereye odaklanmamız lazım?” baÅŸlıklı sunumunda Türkiye’nin büyümesi, sanayinin Anadolu’ya yayılması öne çıkan bölgeler, özel sektörün büyümeye katkısı, iÅŸsizliÄŸin deÄŸiÅŸen yapısı, 35-54 yaÅŸ aile reisi iÅŸsizliÄŸinin hızlı artışı, bu alandaki iÅŸsizlere UMEM’in hizmet sektöründe çalışacak eÄŸitim vermesinin önemi, kadınların istihdama katılması ve verimlilik artışının yaratacağı ivme konularını içeren görüşlerini ortaya koyuyor.
HisarcıklıoÄŸlu 2012’de Türkiye’yi etkileyecek 10 faktörü sıralarken, bunlardan 5’inin olumlu, 5’inin olumsuz olduÄŸunu vurguluyor. Olumlu faktörler içersinde özel sektörün yatırım ÅŸevkinin devamı, iç piyasanın canlılığını koruması, özel sektörün iç ve dış borç çevirme kabiliyetinin yüksekliÄŸi, kamunun bütçe acığı ve borçlanmasının düşüklüğü ve yatırım teÅŸvik sisteminde olumlu beklentileri sayıyor. Olumsuz faktörleri sıralarken de, fiyatları yükselen enerjiye artan bağımlılık, enflasyondaki katılık, yetersiz yurt içi tasarruf oranı, Avrupa krizinin geleceÄŸi, Ä°ran ve Suriye kaynaklı siyasal gerilim konularının altını çiziyor.
TOBB BaÅŸkanı orta vadede Türkiye’nin gündeminde önemsenmesi gereken konuların, rekabet gücünü artıracak önlemler, iÅŸsizlikle mücadele ve istihdam artışı ile yapısal reformların sürdürülebilirliÄŸi olduÄŸunu belirtiyor.
HisarcıklıoÄŸlu, mücadelenin gerekli olduÄŸu iÅŸsizlik konusuna deÄŸinirken 2001 yılından bu yana iÅŸsizliÄŸi yüzde 10’a oturduÄŸunu ve mutlaka aÅŸağıya çekilmesi uÄŸraşına girilmesini öneriyor. TÜİK verilerine göre iÅŸsizlik içersinde 1996 yılında yüzde 19 oranında olan 35-54 yaÅŸ iÅŸsizlerin oranının yüzde 35’e çıkmasının gelecek açısından çok önemli yapısal problem yarattığını vurgulayan HisarcıklıoÄŸlu, “35-54 yaÅŸ demek ailesi çocuÄŸu olan insanlar iÅŸsiz kalıyor demektir. Onlar iÅŸsiz kalırlarsa evlerine bakacak kimse olmaz.” DeÄŸerlendirmesini yapıyor.
Hisarcıklıoğlu, bu yaştaki insanların Hizmet sektörüne uygun elemanlar haline getirilebilmeleri için,UMEM projesinde bu alana yönelik eğitim çalışmalarını hayata geçirmeyi amaçladıklarını açıklıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir