Daha ne kadar olduğunu bilmiyoruz, ama önceki dokuz ay ile karşılaştırıldığında, geçen yılın son üç ayında ekonomik büyüme küçümsenmeyecek oranda düştü. Geçen yılın ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 artan milli gelir, yılın son üç ayında bir önceki yılın aynı üç ayına göre büyük bir olasılıkla yüzde 2-4 arasında arttı.
Buna karşılık, istihdam geçen yılın ilk dokuz ayında ortalama yüzde 6.7 artarken, son üç ayda yüzde 5.8 arttı. İstihdam artışında yılın son üç ayında ekonomik büyüme kadar keskin bir yavaşlanma gözlenmedi.
Ä°STÄ°HDAM ARTIÅžI HIZLANIYOR
İstihdam artışı yüzde olarak daha az ama kentlerde ekonomik büyümedeki yavaşlamanın istihdam artışına etkisi de daha az. Kentlerde geçen yılın ilk dokuz ayında toplam istihdam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.6 artarken, yılın son üç ayındaki aynı bazdaki artış yüzde 5.4 oldu.
Kadın erkek ayırımı yapıldığında, daha da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Ekonominin hızla büyüdüğü yılın ilk dokuz ayında kentlerdeki erkeklerin istihdamı yüzde 4.6 artarken, yılın son üç ayındaki artış yüzde 4.4 oluyor. Buna karşılık, hızlı büyüme ile kentlerdeki kadın istihdamı yüzde 8.6 artarken, büyümenin yavaÅŸladığı yılın son üç ayında kentlerdeki kadınların istihdamındaki artış hızlanıp yüzde 8.7’ye çıkıyor.
Kentlerdeki genel eğilim şöyle: Grafikte de görüldüğü gibi, ekonominin yüksek büyüme ve düşük büyüme dönemlerinde de kadın istihdamındaki yüzde artış erkeklerin neredeyse iki katı. Ekonomik büyüme yavaşladığı halde, erkek istihdamındaki artış çok az hız keserken, kadın istihdamındaki artış hızlanıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.