Global ölçekte ezberlerin bozulduğu bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta yaşanan en önemli gelime hisse senedi endekslerinin özellikle de İMKB’nin diğer tüm piyasalardan pozitif yönde ayrışması oldu. Doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması normal şartlarda dolarla fiyatlanan varlıklarda hisse senetleri de dahil değer düşüşlerine neden olurken, geçtiğimiz hafta hisse senetleri bunun tam tersi gerçekleşti. Petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesi ve döviz sepetinde yukarı hareketin bariz bir şekilde görülmesine karşın İMKB’de bu ayrışma daha net oldu ve hisse senetleri son dönemlerin en sert yükselişlerinden birini yaptı. Bu yükselişlerle birlikte İMKB bu yılın en iyi performans sergileyen ikinci borsası oldu. Bu hareket için Euro bölgesinde Avrupa Merkez Bankası’nın sağladığı likiditenin riskli varlıklara giriş yaptığı şeklinde yorumlar üretilse de, bizler şuan için bu yorumu destekleyecek çok fazla bir veri bulamadık. Bu nedenle şu anki harekette şimdilik spekülatif işlemlerin neden olduğu geçici bir durum olarak bakıyoruz.
Temel göstergeler hisse rallisini desteklemiyor
Temel ve teknik dinamiklerin birbirinden ayrıştığı bu gibi dönemlerde kısa vadeli hareketlerde teknik dinamiklerin daha ön plana çıktığını düşünüyoruz. Bu nedenle temel göstergelerde oluşan riskler ağır bassa da bu riskler fiyatlara ve dolayısıyla da grafiklere yansımadığı sürece teknik analizi takip etmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Temelde ise karşımızda üç büyük risk bulunuyor ve bunları da bir yandan takip etmeye devam ediyoruz. Bu riskler petrol fiyatları, kurlar ve siyasi risk oluşturan Suriye meselesi. Kurlardaki artışın devam etmesi, petrolün yeni bir yukarı yönlü hareket yapması ya da Suriye ile fiziki bir gerginliğin ortaya çıkması durumunda şuana kadar fiyatlamaya girmeyen bu unsurlar İMKB’yi baskı altına alabilir. Bu nedenle bu hafta takip edeceğimiz en önemli gelişmeler bunlar olacak. Bu risklerden biri fiyatlamaya girecek olursa geçtiğimiz hafta ortaya çıkan durum bir anomali yani normal düzenden kısa süreli bir sapma olarak kalacak ve oluşan fark hisse senetlerine gelecek bir düzeltme ile kapanacaktır. Aksi takdirde yani petrol, kurlar ve Suriye yeni bir risk doğurmazsa hisse senetlerinde geçtiğimiz hafta ortaya çıkan pozitif ayrışma bir süre daha devam edebilir.
Moody’s negatif izlemede
Moody’s Cuma sabahı yaptığı açıklama ile Türkiye’de bazı finansal kurumun kredi notlarını olası bir indirim için izlemeye aldığını duyurdu. Bu kuruluÅŸların kredi notlarının Türkiye’nin kredi notunun üzerinde olduÄŸunu dile getiren Moody’s ülke ve finansal kuruluÅŸların kredi profili arasındaki baÄŸlantının yeniden deÄŸerlendirilmesi sürecinde olunduÄŸunu açıkladı. Moody’s tarafından notları izlemeye alınan bankalar şöyle; Akbank, Anadolu Bank, Denizbank, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, Ä°ÅŸ Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası. Ä°ncelemenin 90 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Fakat bu haberin banka hisselerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadığını hatta alımların banka hisselerinde yoÄŸunlaÅŸtığını gördük. Bu da bize piyasanın negatif haberleri görmek istemediÄŸini gösterdi. Bu nedenle piyasalarda olumlu haberlere reaksiyon verilemediÄŸi görülene ya da olumsuz bir veri fiyatlamaya girene kadar aÅŸağı yönlü pozisyonların riskinin yüksek olacağını düşünüyoruz.
Bu haftaya dair
Bu hafta içeride açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Dışarıda ise AB tarafında PMI verileri ön plana çıkacak. ABD tarafında ise konut verileri ile Salı ve Perşembe günü Bernanke’nin yapacağı sunumları takip edeceğiz. Bu hafta hisse senedi endeksleri için kritik bir hafta olacak, şuana kadar buradaki hareketleri temel göstergeler ile açıklayamadık. Bu hafta gelen veriler temel göstergelerde de iyimserlik oluşturursa hisse senetlerindeki teknik görünümün desteklediği ralli bir süre daha devam edebilir. Aksi takdirde ayrışmanın çok uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00