Bu yıl için uluslararası kuruluÅŸların Türkiye büyüme tahmini düşüktü. Hükümet yüzde 4 büyümeyi öngörürken yapılan tahminlerin tümü bunun altındaydı. IMF önce yüzde 2.2 açıkladı, sonra bunu yüzde 0.5 eksiye çekti, en son yüzde 2.3’e çıkardı. İçlerinde en iyisi OECD idi ve yüzde 3 büyüme öngörüyordu. Yatırım bankalarının tahminleri de yüzde 2-3 civarında yoÄŸunlaşıyordu.
Tahminlerin bu ölçüde düşük kalmasında etkili olan faktör, Avrupa bölgesinin resesyona girmesi gösterilebilir. Bu kuruluÅŸların ellerinde belli bir ÅŸablon var, uzun vadede Avrupa ekonomilerindeki kırılmalar Türkiye’yi etkilemiÅŸ. Åžimdi de aynı varsayımı yapıyorlar.
â– Halbuki Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatı artık yüzde 60 deÄŸil yüzde 46. Bir de dış finansman yönünden alternatif baÅŸka bölgeler ortaya çıktı.
â– Bir de bu tahminler, Avrupa’da gerçekleÅŸecek kötü senaryolara göre yapılmıştı. Hatırlarsak geçen yılın son aylarında beklentiler bayağı negatifti.
â– Yeni yılla birlikte geliÅŸmeler pozitife döndü. Risk iÅŸtahı arttı. Piyasalar düzeldi. Avrupa’nın da resesyonu çok hafif atlatacağı ortaya çıktı. Yunanistan sorunu aşıldı. Beklentiler deÄŸiÅŸti.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.