Eğitim Reformu ve İşgücü Verimliliği

Oğlumu özel okulda okutup en erken yaşta da yurtdışına postalayacak mali güce sahip olduğum için her gün Tanrı’ya dua ediyorum. Bu eğitim sistemi vatandaş değil, ruh hastası yetiştiriyor. AKP’nin “eğitim reformu” diye TBMM’de tekme-tokat yasalaştıracağı tasarı ise kızları erken yaşta çarşafa sokup gelin etmek ve imam hatipleri yaygınlaştırmaktan başka hiç bir amaca hizmet etmez. Yazık, bir nesil daha kaybedeceğiz. Bu eğitim sistemi ile de asla işgücü verimliliği yükselmez. Türkiye ebediyen yavaş büyüyen ve ucuz sanayi malları ile 5 Euro’luk turizm paketi ihraç eden bir ülke olarak kalmaya mahkumdur.

Biraz ekonomi okuyan herkes muhakkak görmüştür, bir ülkenin ne kadar üreteceğini Üretim Fonksiyonu belirler:

Üretim: aS + a2T + a3İ

a= verimlilik katsayısı
S = sermaye, miktar olarak
T = toprak
İ = işgücü

Sizi üretim fonksiyonunun matematik özellikleri ile boğacak değilim. Ama, üretimi artırmanın iki yolu var. Birincisi, daha fazla girdi kullanırsınız. İkincisi verimlilik katsayısını artırırsınız. Bizde her 3 girdi de verimsiz kullanılıyor. Toprak Hun İmparatoru Atilla’dan kalan miras yasaları sayesinde her nesil biraz daha bölünüp ölçek tarımına kapanıyor. Sermayenin yarısını İsviçre’de, ya da yastık altında, ya da Tanrı’nın dahi gitmekten çekineceği tatil köylerinde beton duvarlara gömmüşüz. Üretimi artırmak için en kolay yol, daha fazla işgücü ve daha verimli işgücü kullanmak. İşgücü verimliliğini artırmanın tek yolu da daha düzgün ve çağın şartlarına uygun bir eğitim sistemi kurmaktan geçiyor.

Türkiye orta okuldan terk, hayatı 14 yaşında bitmiş yaşayan ölülerin ülkesi. Onların arasında üniversiteyi bitirip en temel hayat becerilerini dahi öğrenmemiş mutsuz ve psikolojik takıntılı daha küçük bir küme var. En son olarak ise “mutlu azınlık”: Çok iyi eğitim görenler, süper zekalılar, tesadüf ya da yönlendirme ile erken yaşta meslek eden güruh. Bu azınlık çalışıyor ve tüm toplumu besliyor.

AKP’nin eğitim reformunun yararını bana anlatırmısınız? Çocuk 12 ya da 8 sene okumuş, hiç bir şey öğrenmiyor, asıl sorun bu değil mi? Erkenden okuldan kaçan giden çocuğa ne tedbir aldınız? Yüzbinlerce üniversite mezunu asla oluşmayacak iş sahalarında ve branşlarda diploma almış, ömür boyu işşizliğe ya da düşük ücretli işlerde çalışmaya mahkum, sorun bu değil mi? 4+4, ya da 8+4, ne farkedecek? Zaten 12 yıl eğitime göre, ya da ilk ve orta öğretimi yeni sisteme göre barındıracak bina kapasitesi de yok. Öğretmen iş gücü yeni sisteme göre dizayn edilmemiş, bazı derslerde akıl almaz bir öğretmen eksiği çıkacak karşınıza. Eğitim veli ve öğrencilere verilen bir hizmet, hiç birine danışmadan bir gece yarısı darbesi ile komisyonda muhalefeti döverek bir neslin hayatını etkileyecek yasa geçiriyorsunuz, ayıp değil mi?

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir