Piyasalar Kararsız

Piyasalarda yeni yılın başından şubat sonuna kadar süren yükseliş eğilimi, son günlerde duruldu. Eğilim tersine dönmeye başladı.
BaÅŸlangıçta Avrupa’daki krizi sonlandırabilecek adımları ilgiyle izleyen ve   ‘ gerekli likiditeyi de bulan piyasalar, risk iÅŸtahlarını da artırdılar. ABD, Avrupa ve geliÅŸen ülke piyasalarında yükseliÅŸler piyasa oyuncularına iyi getiriler saÄŸladı.
Biz de bu havadan yararlandık. Geçen yılın son günlerini stres altında geçiren Türk finans piyasaları, döviz girişlerinin artmasıyla sorununu çözdü.
Ne var ki bu yükseliş ivmesi mart ayı başında tersine döndü.
Dünya piyasalarında kısa dönemde Yunanistan borç takasının gerçekleÅŸmeyeceÄŸi ya da Portekiz’in sorunlarının ağırlığı sonucu sıradaki ülke konumuna girdiÄŸi konuları ortaya atıldıysa da gerçek nedenlerin bu olmadığı kanısındayım.
Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) saÄŸladığı 1 trilyon Euro tutarındaki orta dönemli ve yüzde 3 faizli fonun, 827 milyar Euro’luk kısmının AMB’de mevduat ÅŸeklinde tutulmasının baÅŸka saiklere dayandığı kanısındayım.
Bunların başında finans sistemindeki oyuncuların karar vermesi için gerekli ortamın hâlâ oluşmadığını düşünmeleri geliyor. Özetle kararsızlar.
Böyle kararsız ve yönünü saptayamayan piyasalar genelde olumlu hikâye ararlar.
Böyle bir hikâye de şimdilik ortada yok.

BÄ°ZÄ°M PÄ°YASALAR
İMKB, faiz ve döviz piyasalarında da, şiddeti dışarıda olduğundan daha az da olsa aşağı yönlü hareketler var. Kanımca bu üç nedene dayanıyor.
Birincisi, bizim piyasalar da dışarıdan etkileniyor. Dış piyasalardaki oyuncularda son haftalarda gözlenen risk iştahı azalış ve kararsızlık bize de yansıyor.
Åžubat ayında net bazda Ä°MKB’ye giren döviz 280 milyon dolar ÅŸeklinde gerçekleÅŸmiÅŸ. Ancak ÅŸubatın son iki haftasındaki hareketler, ilk iki haftanın tersine çıkışların olduÄŸunu iÅŸaretliyor.
İkincisi, finans kuruluşları dışındaki şirketlerin 2011 yılı dördüncü çeyrek kârları beklenenin altında geldi.
Üçüncüsü, gelişen piyasalara yönelik risk iştahı azalınca biz de nasibimizi aldık.
Dördüncüsü ise faiz oranının hesaplanma güçlükleri bono piyasasındaki derinliğin azalışında önemli rol oynadı. Swap piyasasındaki çıkışlar da dikkat çekici.

DEVAM EDER MÄ°?
Piyasalarda oluşan bu havanın bir düzeltme mi yoksa eğilim mi olduğu konusundaki görüşlerden ben birincisine katılıyorum.
Kanımca piyasaların “düzeltme yapma zamanı” gelmiÅŸti. Ortada hikâye de bulamayınca bu iÅŸe giriÅŸtiler. Yunan tahvil takasının baÅŸarılıp baÅŸarılamayacağını da bu amaca yönelik olarak kullandılar.
Düzeltmenin fazla uzun sürmeyeceğini sanıyorum. Kararsızlık durumunun bu ay içinde geçeceğini tahmin ediyorum.
Tabii jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatları olumsuz sürprizlerle karşımıza çıkmazsa.

“Piyasalar Kararsız” ile ilgili 2 yorum

  1. 15 yıldır borsanın içindeyim. Özellikle Cnbce ve onun bayrağını sallayan ekonomi yorumcuları. Bu ülkenin küçük yatırımcısına ne kazandırdınız. Merak ediyorum. Özellikle Türk yatırımcısının hali belli. Bizim ekonomi kanalları ve kendilerini ekonomist sananlar ne zaman felaket telalığı yapmaya başlasa yabancılar geliyor malını alıyor endeksi yukarı çekiyor, tabi bu arada bizimkilerde malını dibten satıyor. bizim ekonomi kanalları ve ekonomistlerimiz her şey çok güzel v.s. ağızlarında klasik birkaç ekonomi terimiyle yine bizim küçük yatırımcısını yabancıların kucağına veriyorlar… Dipten zararına malını satın bizim halkımız sattığı malı çok yukarıdan alıyor. Hayattda her şey para değil…Ben işletme mezunu bir kişiyim…10 gündür CNBC ye en az 10 kere e-mail attım, yazıklar olsun yabancılar mal çıkıyor siz hala vitrine ve reatinge oynamaya bu arada CNBC-ER bağlı olduğu Garanti bankasına hizmet etmeye devam ediyorsunuz dedim.Türk yatırımcısı bakın yine duman olacak şu boğa piyasasından faydalanmadı, faydalanamadığı gibi yukarıdan mal alacak diye bu ve buna benzer yazılar yazdım.Ancak arada Cnbce seyrediyorum, inanın sinirden mideme ağrılar giriyor…..Daha çok yazılacak şey var ancak….Gerek duymuyorum. Sadece yazık diyorummmmmmmm…Beni esas üzen ne biliyormusunuz, bu ülkede doğan ve bu ülkede okuyup ekmek yiyen ekonomistlerimizin küçük yatırımcıya en büyük kötülüğü yapmalarıdır………Hoşçakalın…..

    1. Kardeşim sana çok teşekkür ederim. Bu fani dünyada her şey gerçektende para deyil ama bazı insanlar tuzlu su içtikçe daha çok susarlar ve susuzlukları hiç bitmez.Ama ölürken 3 metre kefenele toprağa. hırsla yığdıklarınıda başkaları yer kardeşim. bir atasözü vardır: zenginliğini kaybedersen birşey kaybetmiş sayılmassın, sağlığını kaybedersen birşeyler kaybetmiş sayılırsın ama karakterini ve onurunu kaybedersen herşeyini kaybetmiş sayılırsın.yarası olanlar gocunur olmayanlara saygımız sonsuz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir