Soykırım Yasası İptal

Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeniiddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti.

Anayasa Konseyi, bir grup milletvekili ve senatörün yasanın iptali için yaptıkları başvuruyu karara bağladı.

Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi bir kriz yaratmıştı.

Türk yetkililer, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ikili ilişkilerde tamiri imkansız yaralar açacağı uyarısında bulunmuştu.

Sözkonusu yasa, CumhurbaÅŸkanı Nicolas Sarkozy’nin de desteÄŸiyle aralık ayında mecliste ve ocak ayında senatoda oylandıktan sonra kabul edilmiÅŸti.

Yasanın kabulünün ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu BaÅŸkanı Jacques Mezard;ın öncülüğüyle baÅŸlayan giriÅŸim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi BirliÄŸi (UMP) üyesi Michel Diefenbacher’ın giriÅŸiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyine itiraz edilmiÅŸti.

Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaÅŸan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası’nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduÄŸu gerekçesiyle yasanın iptalini istemiÅŸti.

Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Fransa’daki medya kuruluÅŸları, tarihçiler ve tarihçilerin de sert tepkisine yol açmıştı.

Bozulan yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkar edenlerin 1 yıl ile 45 bin avroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu.

Yasanın parlamento tarafından kabul edilmesi ikili ilişkilerin tamamen durma noktasına getirmişti.

DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, yasanın iptal edilmesine iliÅŸkin olarak, ”Fransa Anayasa Konseyi, Fransa anayasasının evrensel insan hakları kavramına ve hepimizin savunduÄŸu Avrupa deÄŸerlerine uygun bir karar vermiÅŸtir. Bu açıdan Anayasa Konseyi’ni tebrik ediyoruz” dedi.

AA

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir