Euro Bölgesi’ndeki mali ve ekonomik sıkıntıları gidermenin yolları konusunda bitmeyen tartışmalara dahil olan ve Avrupa’yı sert bir dille eleÅŸtiren Avrupa Merkez Bankası BaÅŸkanı Mario Draghi, bölgenin geleneksel sosyal anlaÅŸmasının “kullanılmaz” olduÄŸunu savundu ve borç krizindeki ülkelerin kemer sıkma önlemlerinden kaçışlarının olmadığını söyledi.
Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuÅŸan Draghi, Euro Bölgesi’ndeki sancıların Avrupa’yı nasıl birlik olmak durumunda bıraktığını aktardı. Ä°ÅŸ primleri ve sosyal güvenlik programları saÄŸlayan Avrupa’nın “yere göğe sığdırılamayan” sosyal modelinin çoktan gittiÄŸini savunarak, Ä°spanya’da yüzde 50’ye ulaÅŸan genç nüfus iÅŸsizliÄŸini örnek verdi.
Avrupa’daki sorunların “kolay bir çözümünün” olmadığının altını çizen Draghi, nakit zengini Çin’in, Avrupa’yı kurtaracağı beklentilerinin de gerçekçi olmadığını savundu. AMB BaÅŸkanı Draghi, ekonomik ÅŸokların ülkeleri iÅŸgücü piyasalarında ve ekonominin diÄŸer alanlarında yapısal deÄŸiÅŸiklikler yapmak zorunda bırakacağını, bunun da uzun vadeli refah getireceÄŸini belirtti.
Draghi, “Ekonomist Rudi Dornbusch’un Avrupalıların çalışmayan herkese para ödeyebilecek kadar zengin olduÄŸu zamanı hatırlıyor musun? Ä°ÅŸte o dönem artık kapandı” dedi.
Ekonomik düzenlemeler ve mali kemer sıkmalar arasında pazarlık yapılabilecek bir durumun olmadığını savunan Draghi, mali hedeflerde geride kalmanın, piyasanın da ani tepkisiyle karşılaşacağını ve faiz farklarını sıçratacağını ifade etti.
AA