Yunanistan’da Tek Çözüm Eurodan Çıkmak

Küresel finansal krize iliÅŸkin öngörülerinin doÄŸrulanmasıyla ”kahin” olarak adlandırılan Prof. Nouriel Roubini, Yunanistan’ın krizden çıkması için geriye kalan tek çözümün eurodan çıkmak ve drahmiye dönmek olduÄŸunu söyledi.

Yunan düşünce kuruluÅŸu Intelligence Squared (IQ2) ile BBC World News tarafından düzenlenen ve Gazeteci Zeinab Badawi’nin yönettiÄŸi tartışmada “Yunanistan iflas açıklayıp eurodan çıkmalı mı?” sorusuna yanıt arandı.

New York Ãœniversitesi öğretim üyesi Prof. Roubini, yaptığı konuÅŸmada, ekonomik büyüme elde etmesi ve rekabetçiliÄŸini tekrar kazanması gerekirken Yunanistan’a empoze edilen kurtarma paketlerinin ülkeyi daha büyük bir durgunluÄŸa götüreceÄŸini söyledi.

Yunanistan’ın krizden çıkması için AB anlaÅŸmalarında olmadığı halde euroda devalüasyon yapılması ve reformları zamanla hayata geçirmesi gerektiÄŸini ifade eden Roubini, ÅŸimdi geriye kalan tek çözümün eurodan çıkmak ve drahmiye dönmek olduÄŸunu kaydetti. Roubini, böyle bir seçeneÄŸin kolay olmayacağını ancak durumun yönetilebileceÄŸini söyledi.

Londra Üniversitesinden Prof. Kostas Lapavitsas da, ülkenin iflas açıklamasından yana yaptığı konuşmada, böyle bir hareketin başta finansal kuruluşlar ve ticaret bazında kısa dönemde yansımaları olacağını ama uygun bir hazırlıkla bunun aşılabileceğini kaydetti.

-“Devalüasyon çözüm deÄŸil”

Ä°ngiltere’nin eski Avrupa Bakanı Denis MacShane de, iflasa ve ülkenin eurodan çıkmasına karşı olduÄŸunu ifade ettiÄŸi konuÅŸmasında, drahmiye geçiÅŸle yapılacak bir devalüasyonun çözüm olmadığını, son üç yıl içinde Ä°ngiltere’de yapılan devalüasyonu örnek gösterdi.

Krizden çıkmak için para biriminde bir değişiklik değil ekonomik politika değişikliği gerektiğini belirten MacShane, bu konuda bugünün Avrupalı liderlerde vizyon eksikliği olduğunu belirtti.

MacShane, AB’ye zor zamanlarda ihtiyaç olduÄŸunu sözlerine ekleyerek, Yunanca olarak “drahmiye hayır, euroya evet” diye konuÅŸtu.

IMF’nin eski direktör yardımcısı Miranda Xafa da, Yunanistan’ın yeni ekonomik programının daha fazla tasarruf getireceÄŸini ancak “güvenli bir iniÅŸ” saÄŸlayacağını kaydederek, “Yunanistan ekonomisi gibi Sovyet sonrası bir ekonomi nasıl devalüe edilebilir?” sorusunu ortaya attı.

Eurodan çıkışın olumsuz sonuçlar getireceÄŸini ifade eden Xafa, ülkenin ham madde ve yakıtı ithal ettiÄŸine iÅŸaret ederek, “Eurodan çıkılsın çıkılmasın durgunluk kaçınılmaz” diye konuÅŸtu.

Xafa Yunanistan’ın Arjantin ile kıyaslanamayacağını belirterek, Arjantin’in en büyük ihraç ürünlerine sahip olan bir ülke olduÄŸuna iÅŸaret etti.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir