Kararsız Piyasalar…

Piyasalar yıl başından bu yana verilen ve verileceği vaad edilen likiditenin meltemini arkasına alarak yükseldiler. Komşu’nun ‘evrak-ı metrukesi’ tamamlayamaması, AB maliye bakanlarının toplanamaması bu meltemin yarattığı ralliyi tersine döndürmeye yetmiyor. Hatta Yunan ana muhalefet lideri Samaras’ın ‘seçimlerden sonra programı gözden geçirebileceklerini’ söylemesi bile olumlu havayı bozmuyor! Nasılsa likidite var, yoksa da sözü var. En son bu kervana Japon Merkez Bankası da önceki gün katıldı. Nasılsa uymayacaklar..! Ne gam… Likidite var ya…

Son günlerde Yunanistan’ın kurtarılma meselesi adeta kördüğüm oldu. Böyle giderse de yakın zamanda “Komşu’daki” problemler kolay kolay çözülecek gibi değil. Troyka, Yunanistan’a “deli gömleği” giydirmek için ısrarlı. Yunan halkı da bu gömleği giymemek konusunda kararlı! Atanmış hükümet, seçilmiş parlementoyla yol alamıyor. Siyasi parti liderleri; Nisan ayındaki seçime kadar ‘nasıl top çevirebiliriz’ kaygısında.

Diğer yandan da bu durum; daha önceleri de değindiğim gibi; adeta Komşu’nun AB’ye şantajı gibi oldu. Komşu’nun iflâsının yaratacağı kabusun farkında olan Yunanlılar istedikçe istemeye devam ediyorlar. Bu şantajda elini kaptıran AB, kolunu kurtaramıyor! Anlaşma imzalansa da Komşu’daki sorunların çözüleceği yok! Korkarım bir nesil kaybedilecek Komşu’da. İşin kötüsü, Yunanistan’daki ‘borç tenzilatı’ oranının artması, diğer sorunlu ülkelerin de iştahını kabartacak, Komşu’nun açtığı yoldan diğerleri de gitmek isteyecek. Bundan korkan AB şantaja direniyor. Bu durum da piyasaların keyfini kaçırmıyor değil.

Diğer yandan ha toparladı, ha toparlayacak diye düşünülen ABD’den gelen son iki veri, pek de piyasaların arzu ettiği gibi değildi. Önceki gün açıklanan perakende satışların yüzde 0.8 artması beklenirken, artış yüzde 0.4 ile sınırlı kaldı. Dün açıklanan Aralık ayı endüstri üretimi verileri de benzer bir tablo ortaya koydu. Yüzde 0.7 artması beklenen endüstri üretimi değişmemiş. Her ne kadar önceki Kasım ayının artışı yüzde 0.4’ten yüzde 1’e revize edilmiş olsa da istikrarlı bir yükseliş trendinin oturmuyor olması piyasalardaki havayı olumsuz etkiliyor.

Bir yandan Yunanistan, diğer yandan ABD; ‘likidite meltemiyle’ yükselen piyasaların kafalarını karıştıryor, kararsızlaştırıyor. Her ne kadar varlık piyasaları yükseliş trendinde gelinen yüksek seviyelerini koruyor olsa da, Çin ve Japonya borsa endeksleri ana düşüş trendlerinin üzerinde kapanışlar yapmış olsalar da hem ABD hem de gelişmekte olan ülke borsalarında bir ‘yorgunluk’ havası hakim olmaya başlamış durumda.

Amerikan Dow Jones Endeksi için 12.750 seviyesi kritik ve son günlerdeki düşüşler bu seviyeye yaklaşsa da ‘likidite meltemi’ seviyeleri her denemede yukarı atmaya yardımcı oluyor. Ancak bu meltemin de bir süre sonra etkisi azalacak mı? Mutlaka gücünü kaybedecektir. Bir süre daha yol aldıktan sonra mı yoksa bugünlerde meltem etkisini kaybeder mi?

Yükseliş için mutlaka yeni alıcılara ihtiyaç var. Peki, herkes ‘meltemin’ etkisiyle yelkenlerini ful arma açmışsa, yarışa katılacak kimse kalmamışsa ne olacak? Mutlaka yeni katılımcılar olacaktır, ancak onlar şimdilik limanda beklemeyi tercih ediyor gibiler.

Peki dikkat edilmesi gereken kritik seviyeler nereleri derseniz… Dow Jones’ta yukarıda da belirttiğim gibi 12.750 seviyesi var! Ama bugün ve yarın için asıl endikatör euro/dolar paritesi olacak. 1.3030 seviyesi kritik. Dün parite 1.3060’lara kadar geriledi. 1.3030’un altına inilmesi paritenin yeniden 1.2650 seviyesine kadar gerilemesine neden olabilir. “Euro yukarı, varlık fiyatları yukarı” olarak özetlenebilecek son iki yılın ‘söyleminde’ henüz bir değişiklik olmamışken, euronun değer kaybediyor olması varlık piyasalarını oldukça tedirgin edecektir.

“Kararsız Piyasalar…” ile ilgili 1 yorum

  1. ALİ BEY ARASIRA ENDEKS İÇİNDE YORUM YAPARSANIZ OKURLARINIZ İÇİN İYİ OLUR..SİZ ENDEKSTE 42,000 LERİ ÖNGÖRÜYORDUNUZ BİR KAÇ AY ÖNCE..DOLAR 2100 OLACAKTI BİDE SANIRIM.MARTA KADAR DEDİNİZ.EĞER MARTA KADAR BÖYLE BİŞEY OLURSA VAY BU MEMLEKETİN HALİNE..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir