Dün gün içinde Yunanistan endiÅŸesi yeniden ön plana çıkarken, gün içinde bu konuda atılan adımlar düşüşleri sınırladı. Ardından Çin Merkez Bankası BaÅŸkanı’nın Çin’in AB krizi çözümüne katkı saÄŸlamak için EFSF tahvili alacağını açıklaması Asya piyasalarından baÅŸlayan yeni bir alım dalgası baÅŸlattı. Â
Yunanistan’da taahhütler bugün veriliyor
Dün, bugün yapılacak olan Eurogroup Maliye Bakanları toplantısının iptal edildiğinin açıklanması Yunanistan endişelerini yeniden gündeme getirdi. Toplantı 20 Şubat tarihine ertelenirken, bugün Yunan liderler, senatodan çıkan önlem paketlerinin nisan seçiminden sonra da uygulanacağını taahhüt edecekleri mektuplarını Brüksel’e gönderecekler. Dün AB’den gelen sert uyarıların ardından Samaras ve Papandreu bu taahhütleri bugün yollayacaklarını açıkladılar. Böylece 130 milyar euroluk kredi dilimi için şart koşulan adımlardan biri daha gerçekleşmiş olacak. Geriye Papadimos’tan istenen 300 milyon euro civarındaki ek kesintinin sağlanması kaldı. Bu kesintinin sağlanmasının diğer şartlara göre daha kolay olacağını ve Yunanistan’ın ilk ödevlerini tamamlayacağını düşünüyoruz. Fakat yeni ödevlerin verilmesi de bizleri şaşırtmayacaktır. Dün Yunanistan’a 130 milyar euroluk kredinin de yetemeyeceği görüşü daha açık bir şekilde dillendirilmeye başlandı. Tutardaki her bir birimlik artış Yunanistan’a yeni yaptırımlar olarak dönecektir. Daha önceki bültenlerde de vurguladığımız üzere, Yunanistan’da borç kesintileri yapılabilir ama alacakları tıraşlanan ülkeler ve kurumlar bunun karşılığında Yunanistan’a ağır bedeller ödetirler. Ayrıca Yunanistan önlemlerinin sertliği,  AB yardımı için sırada bekleyen ülkelerin biran önce kendilerine çeki düzen vermelerini ve iflas ya da kurtarma seçeneğini kolay kolay gündeme getirmemelerini sağlayacaktır. Bu nedenle Yunanistan yaptırımlarının dozu olması gerekenden daha fazla olabilir.
Çin’de AB’ye suni teneffüs
Krizi kendi kaynaklarıyla aşamayacağı belli olan AB’nin beklendiği en önemli desteklerden biri geldi. Çin Merkez Bankası Başkanı yaptığı bir açıklamada Çin’in AB krizinin çözümüne EFSF tahvilleri alarak katkı sağlayacağını açıkladı. Tutar açıklanmazken, bu alımların nasıl yapılacağı da netlik kazanmadı. Daha önce Çin’de dahil olmak üzere kaynak sağlayacak ülkelerin IMF üzerinden AB krizinin çözümüne katkı sağlaması yönünde açıklamalar vardı. Çin’in bu alımları IMF üzerinden mi yapacağından yoksa doğrudan kendisinin mi piyasaya gireceğinden ziyade tutar ön plana çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde tutarın açıklanması ile piyasaların reaksiyonu daha da netleşebilir ve sertleşebilir.
Bugün öne çıkanlar
Bugün ABD tarafında NY FED Empire State İmalat Endeksi ve Sanayi üretimi, Euro Bölgesi’nde dördüncü çeyrek büyüme rakamı ile AB Maliye Bakanları’nın telekonferansı, içeride ise kasım ayı işsizlik oranları açıklanacak önemli veriler. Haftalık bültende ve dün de vurguladığımız üzere bu hafta piyasaların bir kanal içinde dalgalanmasını beklemek daha doğru gibi görünüyor. Bu nedenle de zaman zaman kar alımları yapılarak oluşan bu kanal değerlendirilmeye çalışılmalı.