Söz sırası Draghi’de

Dün içeride açıklanan ve beklentileri aşan sanayi üretimi verisi haricinde önemi bir veri ve haber akışı yoktu. Bu durum dün piyasalarda genel olarak sakin bir görünüm oluşmasını sağladı. Yunanistan konusu ise hala belirsiz. Önceki gün bir araya gelmesi beklenen siyasi liderler dün nihayet bir araya geldiler fakat bu sefer de emekli maaşlarında kesinti başta olmak üzere yeni kemer sıkma önlemleri konusunda tam bir anlaşma sağlayamadıklarını açıkladılar. Görüşmelerin bugün de sürmesi bekleniyor. Nisan ayında yapılacak seçim öncesi, liderler bütçede yapacakları her bir kesintinin kendilerine oy kesintisi olarak döneceğinin farkındalar. Bu nedenle görüşmelerde mümkün olduğunca direnç göstermeye çalışmaları normal.

Tüm dünya Euro Bölgesi’ni izliyor  

Son günlerde bültenlerimizde Yunanistan konusu büyük bir yer alıyor. Bu konunun kabak tadı vermeye başladığının farkındayız ama özellikle önemli bir veri gündeminin olmadığı bu hafta tüm dünyada piyasaların gözü kulağı burada. Bugün de Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin yapacağı basın toplantısında ve Merkel’in yapması beklenen konuşmada hep Yunanistan sorununun çözümüne dair mesajlar arayacağız. Bu açıklamalardan en önemlisi hiç şüphesiz ki Avrupa’da para musluklarının başında oturan Draghi’ninkiler olacak. ECB’nin bugün sonuçlanacak toplantısında faizlerde değişime gidilmesi beklenmiyor. Faiz kararından ziyade Draghi’nin konuşma metninde şu dört soruya cevap arayacağız. 

1.  Dün gündeme gelen Yunan tahvillerinin alındığı fiyattan Yunanistan’a satılacağı haberi gerçek mi? Bu sayede Yunanistan’ın borçlarında ne kadar azalma olacak?

2.  Önümüzdeki birkaç ay içinde yapılacak bir faiz indirimi sinyali verilecek mi?

3. Ay sonunda yapılacak likidite ihalesinde bankalara konuşulduğu gibi talep gelmesi durumunda 1 trilyon euroyu bulacak miktarda likidite sağlanması planlanıyor mu?

4. Yeni parasal genişleme seçenekleri düşünülüyor mu?

Draghi’nin bu sorulara vereceği cevaplarla 15:30’da başlayacak konuşma piyasalarda sert hareketlere neden olabilir. Bu dört sorunun en azından birkaçına verilecek olumlu cevap piyasalarda yeni bir olumlu dalga başlamasını sağlayabilir. Aksi durumda bir miktar düzeltme yaşanması kaçınılmaz görünüyor. Özellikle FX işlemlerinde Euro’nun taraf olduğu enstrümanlarda sert hareketlenmeler yaşanabilir. Yüksek kaldıraçlı işlem yapanların kaldıraçlarını azaltması ya da pozisyon alımı için açıklamaların bitmesini beklemeleri daha doğru olacaktır.

Son olarak…

Piyasaların, Yunanistan’daki tüm gecikmeye rağmen çözümün sağlayacağına inancı devam ediyor. Bu konuda endişe yaratacak bir gelişme olmadığı sürece anlaşma sağlanana kadar piyasalardaki iyimserlik devam edebilir. Bizce piyasalarda asıl sorun bu anlaşmanın ortaya çıkmasından sonra ya da hemen öncesinde başlayacak. Şuan  için piyasalarda izlediğimiz bir çok enstrüman boğa piyasasına geçiş eşiğinde ya da bu dönüşü teyit edecek önemli dirençlerin hemen üzerinden işlemler geçiyor. Bu geçişin kesin olarak geçildiğine ve uzun soluklu bir yükselen trend başladığına açıkça söylemek gerekirse bizler inanabilmiş değiliz. Fakat bir süredir söylediğimiz gibi piyasalarla inatlaşmanın da bir manası yok. Özellikle kritik dirençlerinin hemen üzerinde seyreden enstrümanlarda bu dirençler önemli destekler haline geldi. Bu seviyelerin altına sarkılıp bu seviyeler yeniden direnç haline dönüşene kadar aşağı yönlü pozisyon almanın da bir mantığı yok. Alınacak yukarı yönlü pozisyonlarda da piyasalardaki yükseliş sonsuza kadar devam edecekmiş yanılgısına düşülmemeli. Zaman zaman kağıt üzerindeki karlar realize edilmeli. En önemlisi ise mutlaka bir stop loss stratejisi belirlenmeli. Aksi takdirde ya piyasanın dışında ya da tersinde kalmanız an meselesi olabilir.    

PDF formatı: 090212_Gunluk Strateji

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir