Yunanistan konusunun yarattığı belirsizliğe karşın, piyasalar olumlu havayı açıklanan ekonomik veriler sayesinde geçen hafta da devam ettirdi. Geçtiğimiz hafta bu veriler içerisinde PMI verileri ön plana çıkarken, haftanın son günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı da beklentilerden çok daha iyi gelerek olumlu havaya katkı yaptı.
PMI verileri coÅŸku getirdi
Geçtiğimiz hafta açıklanan PMI verileri borsalardaki coşkunun devam etmesinin arkasındaki en önemli etkendi. PMI (Purchasing Managers’ Index), Türkçe literatürde Satın Alma Endeksi ya da Satın Alma Yöneticileri Endeksi olarak kullanılmakta ve şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerini göstermektedir. Bu verinin 50’nin üzerinde seyretmesi olumlu olarak algılanmaktadır. Geçtiğimiz hafta açıklanan PMI verileri de genelde olumlu bir görünüm oluşturdu. Çin’de PMI verisinin 50’nin üzerine çıkması, Almanya’da 50,9 ile eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşılması bunlarla birlikte ABD’den gelen ISM verilerinin de büyümeyi işaret etmesi geçtiğimiz hafta zaten varolan coşkunun daha da artmasına neden oldu. Her ne kadar Euro Bölgesi PMI verisi 50’nin altında seyretmeye devam etse de, rakamların artış eğiliminde olması ve 48,7 ile son dönemin en yüksek seviyelerine ulaşması olumlu algılandı. Bilindiği üzere büyüme rakamları gecikmeli açıklanmaktadır. PMI gibi veriler ise büyüme rakamlarının tahmini açısından ön plana çıkmaktadır.
ABD’de istihdam rakamları olumlu
Cuma günü ABD’de açıklanan tarımdışı istihdam rakamları ve iÅŸsizlik oranın da beklentilerin çok üzerinde olumlu rakamlar açıklandı. Ä°ÅŸsizlik oranının %8,5’te kalması beklenirken açıklanan rakam %8,3 oldu. Tarım dışı istihdam da ise 150 bin kiÅŸi artış beklenirken 243 bin kiÅŸi artış olması piyasalardaki olumlu havayı destekledi. Aslında piyasaların verileri yorumlama mantığı günden güne deÄŸiÅŸiyor. Bugün bu verileri olumlu karşılayan piyasalar, yeri geldiÄŸinde gelen olumlu verileri parasal geniÅŸlemenin son bulacağı endiÅŸesi ile negatif de yorumlayabiliyor. Görünen o ki, piyasalar hala bardağın dolu tarafını görmeyi tercih ediyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak ve beklentileri aÅŸacak bir veri ya da haberin piyasalarda alım getirmemesi iyi bir dönüş sinyali olacaktır. Aksi takdirde gelen olumsuz veri ve haberlerle yaÅŸanan gerilemeler çok kısa vadeli düzeltmeler olarak kalacaktır.   Â
Trend eğimleri çok yüksek
İzlediğimiz birçok enstrümanda eğimleri çok yüksek olan trendler oluştu. Oluşan bu trendler çok sağlıklı bir görünüm sergilemiyor. Bu nedenle zaman zaman gelecek satışlarla bu eğimi düşürecek dipler oluşabileceği gibi bir süre piyasalardaki dinlenme süreci ile yatay kanal oluşması da seçenekler arasında. Bu hafta bu açıdan önemli olacaktır. Açıkça söylemek gerekirse bizler bu trendin bu eğimle devam etme olasılığını oldukça düşük görüyoruz. Bu şekilde düşünmemize enden olan başka bir unsur da teknik göstergelerin işaret ettiği aşırı alım sinyalleri. Bu sebeplerle piyasalarda bu hafta bir düzeltme süreci yaşanması bizleri şaşırtmayacaktır. Buna karşın piyasalarla inatlaşmamak gerektiği bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Düzletme yaşanması için birçok sebep öngörsek ve piyasalar bu düzeltmeyi yapacak olsa bile bazen bunun zamanlamasını tahmin etmek zorlaşıyor ve piyasalar bu esnada bu beklentileri değiştirecek sert hareketler yaptıktan sonra beklenen düzeltmeler gelebiliyor.
Yunanistan yılan hikâyesine döndü
Son haftalarda Yunanistan bugün yarın çözülecek beklentisi içerisindeyiz. Piyasalar bu konuda inanılmaz derecede iyimserler. Sorunun bir şekilde çözüleceği beklentisi o kadar güçlü ki, anlaşma sağlanamadı, Yunanistan zorunlu iflasa gidebilir şeklindeki haber ve yorumlar bile piyasaların neşesini kaçırmıyor. Özetle piyasalar bu kurtarma planını fiyatladı, fiyatlamaya da devam ediyor. Başka bir ifade ile Yunanistan sorunun aşılacağı şu anki fiyatlara yansımış durumda. Fakat yaşanan son gelişmeler anlaşma konusundaki belirsizlikleri iyice arttırdı. Troyka ile Yunanistan arasında devam eden görüşmelerde haftasonunda da biz uzlaşı çıkmadı. Yunanistan Başbakan’ın Lukas Papadimos’un önüne ne kadar acı bir reçete konuldu ise, Başbakan bu işin siyasi sorumluluğunu tek başına almak istemedi ve diğer siyasi parti liderleriyle görüşme turuna çıktı. Cuma günü liderlerden aradığı desteği bulamadığı ifade edilen Papadimos’un istifa edebileceği haberleri dolaşmaya başladı. Bugün izleyeceğimiz en önemli gelişme bu. Eğer Başbakan anlaşmayı imzalayamaz ve istifa edecek olursa Yunanistan’da başlayacak bir seçim süreci, sadece Yunanlıları değil, karşılarında muhatap bulmakta zorlanacak AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF de sıkıntıya düşürecektir. Papadimos aradığı desteği kısmen de olsa bulacak olur ve Troyka ile devam eden görüşmeyi olumlu sonuçlandırabilirse piyasalarda kısa süreli bir iyimserlik daha yaşanabilir. Ardındansa bir süredir bunu fiyatlayanların kar satışları beklenebilir. Özetle Yunanistan sorunu çözülse de piyasalara katkısı kısa vadeli olacak düşüncesindeyiz. Çözülememesi durumunda ise birkaç kayıp ay daha yaşayabiliriz.