Financial Times’ta yer alan ve sürece dahil olan 3 kaynağın açıklamalarına dayandırılan habere göre, Avrupalı bankaların sermayelerini yeniden yapılandırma planlarının büyük bir kısmı Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) tarafından daha da zor bir hâle getirilecek.
Sermaye zorunluluklarının finansal gücün temel unsuru olduÄŸunu savunan Avrupalı regülatörler 30 Aralık’ta bankaların sermayelerini, Tier 1 sermayelerinin yüzde 9’u oranına çıkarabilmek için toplamda 115 milyar euroya ihtiyacı olduÄŸunu söylemiÅŸti.
Bankalara, EBA’nın kurallarını yerine nasıl getireceklerine iliÅŸkin taslakları sunmaları için 27 Ocak’a kadar süre verilmiÅŸti. Planlar, önümüzdeki hafta EBA Yönetim Kurulu’nda görüşülecek.
Ancak süreçle ilgili bilgisi olan bir kaynak, bankaların planlarının yarısının “inandırıcı” gözükmediÄŸini, taslaklarda risk deÄŸerlendirmeleri ve varlık satışlarına yönelik tartışmaya açık taktiklerin yer aldığına dikkat çekti. Kaynak, aynı zamanda bazı bankalar için Haziran’a kadar döndürülecek kâr miktarının da “fazla emin” göründüğünü söyledi.
Bazı yetkililer geçtiÄŸimiz ay, EBA’nın stres testlerine göre 5.3 milyar euroluk açığı bulunan Alman Commerzbank ile 3.3 milyar euro açığı olan Ä°talyan Monte dei Pashi di Siena’nın hükümetten yardım almadan zorunlulukları karşılamalarının özellikle zor olacağını söylemiÅŸti. O zamandan bu yana Commerzbank 3 milyar euro deÄŸerinde yeni sermaye ürettiÄŸini söylerken, Cuma günü da Alman regülatör Bafin, bu olumlu beklentiyi bir kez daha dile getirdi.
Diğer yandan habere göre yalnızca İtalyan UniCredit sermaye artırmak için doğru yaklaşımda bulunmuş gibi görünüyor. UniCredit haricinde tüm bankalar varlık satışları, risk değerlendirmesi hesaplamaları, kâr üretimi ve borç yönetiminden oluşan bir dizi plan açıkladı.
EBA ise ekonomiye zarar vermesini önlemek için varlık satışlarını yakından denetleyece. Regülatörler aynı zamanda “yangından kaçarcasına yapılan mal satışları”nn önüne geçmek için bankalara zamanlama konusunda daha esnek davranabilir.
BloombergHT