Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik görünüm raporunun (World Economic Outlook) güncellenmiÅŸ halini açıkladı. Raporun özeti ÅŸu: Euro Bölgesi’nin sorunları küresel ekonomiyi derinden etkiliyor. Ekonomik büyüme dünyanın her yerinde düşüyor. GeliÅŸmiÅŸ ekonomiler büyüme sorunu çekerken, geliÅŸmekte olan ülkeler ekonomik büyümeden fedakârlığı asgaride tutabilmek için enflasyon sorunuyla boÄŸuÅŸmaya devam edecekler. Genel görünüm geçen yılın eylül ayında yapılan tahminlere göre daha kötü.
Küresel talep büyümesi doğal olarak düşüyor. Ekonomik büyümesi ihracata dayalı ülkeler (çoğunlukla Asya ekonomileri ve Almanya) büyümeden fedakârlık etmek zorunda kalacaklar. Cari işlemler fazlası düşecek.
HERKES İÇİN SORUN, BÜYÜME
Avrupa, küresel ekonomi hakkındaki genel kötümserliÄŸin merkezinde. Euro Bölgesi ekonomilerinin 2012 yılında reel olarak ortalama yüzde 0.5 küçüleceÄŸi tahmin ediliyor. Ekonomik küçülmenin tamamı “borç sorunu” içindeki ülkelerden geliyor. Ä°talya’nın yüzde 2.2, Ä°spanya’nın yüzde 1.7 küçüleceÄŸi tahmin edilirken, Yunanistan ve Portekiz’in küçülmeleri daha derin olacak. Euro bölgesi içindeki ticaretin daralmasının da katkısıyla Almanya’nın dahi 2012 yılında ancak 0.3 büyüyebileceÄŸi tahmin ediliyor.
GeliÅŸmiÅŸ ekonomilerde ortalama büyümenin yüzde 1.2 olacağı hesaplanırken, geliÅŸmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin yüzde 5.4 olacağı bekleniyor. GeliÅŸmekte olan ülkelerdeki alışılmış yüzde 7’yi aÅŸan büyüme performansından sonra bu tahmin oldukça kötümser. Asya ekonomileri göreli olarak en hızlı büyüyen ülkeler. Çin yüzde 8.2, Hindistan yüzde 7 büyürken, diÄŸerleri yüzde 5’in biraz üzerinde büyüyecekler. GeliÅŸmekte olan ülkeler arasında büyüme sorunu beklenen bölge bizim de içinde olduÄŸumuz Orta ve DoÄŸu Avrupa ülkeleri. Bu bölgedeki büyümenin bu yıl yüzde 1.1 olacağı tahmin ediliyor. Latin Amerika’daki büyüme yüzde 3.6 civarında.
2009 yılında küresel krizin derinleÅŸmesinden bu yana Euro Bölgesi’ndeki sorunların bulaşıcı etkisinin en fazla bu yıl hissedileceÄŸi tahmin ediliyor. Karamsarlık da buradan kaynaklanıyor.
Küresel kriz sonrasında yüzde 9’un üzerinde büyüyen Çin ile yüzde 8’in üzerinde büyüyen Hindistan gibi ülkelerdeki göreli olarak daha düşük büyüme 2012 yılında ekonomi politikalarının gevÅŸetileceÄŸi beklentisini yaratıyor. Dolayısıyla, geliÅŸmekte olan ülkelerde zaten yüksek olan enflasyonun 2012 yılında da yüksek kalacağı tahmin ediliyor. 2012 yılında geliÅŸmiÅŸ ekonomilerde yıllık enflasyon yüzde 1.6 beklenirken, geliÅŸmekte olan ülkelere yönelik beklenti yüzde 6’nın üzerinde.
EN KARAMSAR RAPOR
Kısacası, gelişmiş ülkeler ekonomik büyüme sorunu çekerken, gelişmekte olan ülkeler ekonomik büyümedeki göreli yavaşlamayı asgaride tutabilmek için enflasyonla mücadele etmek zorunda kalacaklar gibi görünüyor. Rapor, enflasyonu pek sorun gibi görmüyor izlenimi veriyor. Genişleme yeri olan ülkelerde maliye politikalarının gevşetilebileceğini, borç sorunu içindeki ülkelerde ise mali toparlanmanın şart olduğunu vurguluyor.
Gelişmiş ülkeler açısından bankacılık kesiminin, kredilerini kısıp küçülme eğilimlerini tersine çevirmeye yönelik olarak ek sermayeye ihtiyaç duydukları dile getiriliyor. Aşağı yönde risklerin arttığından hareketle, acil önlemlerin devreye sokulması öneriliyor. Bu raporun son dönemlerde IMF tarafından kamuoyuyla paylaşılan en karamsar raporlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.