Piyasalardaki olumlu hava dün de devam etti. ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının son dört yılın en düşük değerlerinden birine gerilemesi ve Yunanistan konusunda oluşan iyimser beklentiler endeksleri yukarıya taşımaya devam ediyor. Bunun yanında not indirimleri ardından Avrupa’da daha dikkatli takip edilmeye başlanan ihalelerde dün İspanya ve Fransa rahat bir şekilde borçlanması da olumlu havaya katkı yaptı.
Euro nefes aldı
Hafta başında 1,26 civarına kadar gerileyen Euro/Dolar paritesinde bu sabah itibariyle 1,2950 üzerinde işlemler geçmeye başladı. S&P’nin not indirimleri ardından şimdilik daha kötüsü olamaz algısı ve en önemlisi Yunanistan’ın özel sektör borçlarının yapılandırılmasında ciddi adımların atılmak üzere olduğu haberleri Euro Bölgesi’ni dolayısıyla da Euro’yu destekliyor. Bu desteklerle parite yükselişini kısa süre içinde 1,3050, ardından da 1,3250’ye kadar devam ettirebilir. Fakat bu yükselişin bahsettiğimiz bu seviyelerde sonlanması, başlayan iyimserliğin sadece tepki olduğunu ve Avrupa’da işlerin çok da yolunda gitmediğini gösterecektir. Bu açıdan parite önümüzdeki günlerde daha önemli bir gösterge olacaktır.
Geçtiğimiz haftadan beri İMKB’den uzak durulmaması, başlayan olumlu havadan yararlanılması gerektiği görüşümüzle parite hakkındaki görüşlerimiz birbiriyle uyum içerisinde. İKB 100 için verdiğimiz hedef seviyelerle (ilk hedef 55,300, ana hedef ise 56,750) paritede öngördüğümüz bu seviyeler birbiriyle uyumlu rakamlar. Biz bu iyimser havanın en fazla bu rakamlara kadar devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de eldeki veriler dâhilinde, bu seviyelere yaklaşıldıkça coşkuya kapılmak yerine daha fazla temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz.
Likidite ürkektir
Son iki haftada yaşanan süreci biz krizden çıkış ve kalıcı bir toparlanma olarak yorumlayamıyoruz. Buna karşın sürekli değindiğimiz gibi piyasalar olumlu tarafı görmeye devam ediyor ve bu tavır devam ettiği sürece de trendin aksine hareket etmeyi doğru bulmuyoruz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde güvenli limanlara, çoğunlukla da likit ve risksiz ürünlere park eden paranın yavaş yavaş piyasalara aktığını gördük. Bu durum bir süre daha devam edebilir, bizim beklentimiz bu ay belki de şubatın ilk haftasının sonlarına kadar da devam edebileceği yönünde. Fakat yukarıda da değindiğimiz gibi bu süreçte yukarıda bahsettiğimiz hedeflere yaklaşıldıkça coşkuya kapılmak yerine, temkinli olup kâğıt üzerindeki karları realize ederek bir süre izlemeye geçmekte fayda olacaktır. Bu süreçte olumlu haberlerin hacmi arttırıp, fiyatları çok fazla etkilemediği zamanlar en fazla dikkat edilmesi gereken dönemler olacaktır. Yılbaşından beri sağlanan getirilere baktığımızda birkaç haftada yakalan getiriler bazı ülkelerde sabit getirilerde birkaç yılda ulaşılabilecek oranlara ulaşmaya başladı. Başta Euro Bölgesi olmak üzere global ölçekte sorunların çözümüne ve ekonomik büyümenin yeniden tahsis edilmesine yönelik henüz net bir adım görmememiz nedeniyle şimdilik, bu iyimserliğin sürdürülemez olduğunu düşünüyoruz.  Bu durum birçok fonun, bir süre sonra cepteki kuş, daldakinden iyidir mantığıyla bir noktada kararını realize etmesine neden olacaktır. Bu durum muhtemelen birbirini tetikleyen satışları da beraberinde getirecektir.
Özetle…
İMKB’de, paritede ve yurtdışı endekslerde hala gidecek yer var. Ama yolun sonuna gitgide yaklaşıyoruz. Gittikçe daha temkinli olmaya başlanması gereken bir döneme giriyoruz. Fakat ilk satıp çıkanın yani tepeyi yakalayanın siz olma ihtimaliniz çok çok düşük oluğu için belirli bir stop loss mekanizması bulundurarak trendi takip etmek şuan en iyi strateji olarak görünüyor.
PDF Formatı: 200112_Gunluk Strateji
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
0212 286 30 00 (pbx)