Yunanistan’ın Kurtarılması Sonun BaÅŸlangıcı mı?

Yunanistan’ın borçlarının sürdürülebilir olmadığı iki yıl evvel de biliniyordu. Borçların yeniden yapılandırılması öneriliyordu. Kötü örnek olur diye o dönemde borç yapılandırması kabul görmedi. Çıkmaza girilince, Yunanistan alacaklılarla masaya oturmak zorunda kaldı. Åžimdi, sözde özel kesim alacaklıların isteÄŸiyle Yunanistan’ın borçlarının iskonto edilmesi pazarlık ediliyor.
Pazarlığın özel kesim tarafı biliyor ki, Yunanistan iflas ettirilmeyecek. Yunanistan da biliyor ki, özel kesim belli bir iskontoyu kabul etmediği takdirde zararları daha da büyüyecek. Bilek güreşi kesintilerle devam ediyor.
Yunanistan’ın iflas etmesi, özel alacaklılar açısından zararların büyümesi anlamına geliyor. Euro Bölgesi açısından ise, iflas, baÅŸta Yunanistan’da olmak üzere Avrupa çapında bir bankacılık krizinin ateÅŸleyicisi olabilir. Kaldı ki, elinde Yunanistan bonosu bulunduran en büyük kurum, Avrupa Merkez Bankası, iflas halinde, karşılığı olmayan para basmış durumunda kalacak. Ek sermaye gereksinimi doÄŸacak.

PORTEKÄ°Z SIRADA
Bugün iflas birçok açıdan bir çözüm yolu gibi görünmüyor, tıpkı iki yıl evvel Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması bir çözüm yolu görünmediÄŸi gibi. Borçları yeniden yapılandırıldığında (örneÄŸin, yüzde 70 iskonto ile), Yunanistan’ın borçları sürdürülebilir olacak mı? Kâğıt üzerinde, çok önemli bir varsayımla evet.
Varsayım, Yunanistan’ın iki yıl içinde makul faiz oranlarıyla, piyasalardan borçlanabilme kabiliyetine ulaÅŸması. Borçlar yeniden yapılandırıldıktan sonra da, Yunanistan hiç de küçük olmayan bütçe açığı (2011 yılında milli gelirin yüzde 10’u) vermeye devam eden, hatta bütçesinde faiz dışı açık vermeye devam eden bir ülke olmaya devam edecek. Dolayısıyla, Yunanistan’ın borçlarının sürdürülebilir olup olamayacağı piyasaların tepkisi ile yakından ilgili.
Yunanistan Euro Bölgesi’nin diÄŸer zayıf halkaları için örnek olmaya devam ediyor. Yunanistan’ın borçlarının yüzde 70’ini silip vadeyi 30 yıla kadar uzattığı bir ortamda Portekiz borçlanmalarına neden yıllık yüzde 15 faiz ödemeye devam etsin? Bu soruyu Portekiz’in kendi sormasa, finans piyasaları soracak. Ä°ki yıl evvel “Yunanistan’a yardım yapılırken neden Portekiz’e yardım yapılmasın ki” yaklaşımı ne anlama geldiyse, piyasalar açısından Portekiz’in borçlarını yeniden yapılandırması olasılığı aynı ÅŸey.
Portekiz de bir biçimde borçlarını yeniden yapılandırmaya zorlanabilecek.

BULAÅžICILIK BAÅžLADIKTAN SONRA
Ä°talya ve Ä°spanya’nın kredi notları düştükçe, Avrupa BirliÄŸi’nden yardım talep etmeleri olasılığı artıyor. Ä°talya potada. Gayrimenkul piyasasının karışması durumunda, Ä°spanya da potaya girebilir, hatta Ä°talya’yı geçebilir. Avrupa Ä°stikrar Fonu’nun cephanesi Ä°talya ve Ä°spanya’yı kurtarmaya yeter mi? Tek başına Yunanistan ve Portekiz’i kurtaramayan bir yaklaşım bu ülkelerin derdine hiç deva olamayabilir.
Ä°rlanda bu tartışmaların dışında tutulmalı. Ä°rlanda ekonomisi büyüyor. Alınan önlemlerle Ä°rlanda bütçesi tahminlerin de ötesinde güçlü bir performans gösteriyor. Dolayısıyla, Ä°rlanda bugün potanın kenarında, ama Ä°spanya ve Ä°talya’dan daha uzakta bir yerde.
Yunanistan sorunu bulaşıcı hale gelmeden radikal önlemler alınabilseydi, alınan önlemlerin örnek olma özelliÄŸi hiç olmayacaktı. Yunanistan kendi başına bir olay olarak algılanacaktı. Avrupa o ÅŸansını yitirdi. Artık Yunanistan’a yönelik alınan ve alınacak her önlem sorunlu diÄŸer ekonomiler için de örnek teÅŸkil ediyor. Aslında, Euro Bölgesi’nin en büyük sorunu, Yunanistan ekonomisinin kurtarılmasının maliyetinin yüksekliÄŸi deÄŸil, kurtarılma ÅŸeklinin herkes için örnek olması. O nedenle de, alınan her önlem artık sonun baÅŸlangıcı olma niteliÄŸinde.

“Yunanistan’ın Kurtarılması Sonun BaÅŸlangıcı mı?” ile ilgili 1 yorum

  1. HOCAM YANÄ° BU MEMLEKETLER EURO DAN ÇIKMADAN İŞİN SONU GELMEZ DÄ°YORSUNUZ……

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir