ABD borsaları Avrupa’ya raÄŸmen yükseliÅŸ konusunda direnmeye devam ediyor.  Dün Merkel – Sarkozy görüşmesinden kayda deÄŸer bir sonuç çıkmaması Avrupa’da endekslerin negatif seyrinin devam etmesine neden olurken, ABD’de bir süredir gelen olumlu verilerle düşüşe direnen endekslerde dün ufak çaplı da olsa yükseliÅŸler yaÅŸandı. Bu sabah Asya piyasalarında ve ABD vadeli endekslerinde bu iyimserlik devam ederken Avrupa’ya da pozitif katkı yapacağı kesin. Fakat bu iyimserlik ÅŸuan ki ÅŸartlarda çok fazla sürdürülebilir mi emin deÄŸiliz. Ä°MKB’de ise negatif hava yurtdışının oldukça üzerinde devam ediyor. Hatırlanacak olursa uzun bir süredir bu durumdan bahsediyorduk. Zaman zaman Ä°MKB’nin pozitif yönde de agresif tepkileri yaÅŸanabilecek olsa da orta vadede Ä°MKB’nin yurtdışını underperform etmeye devam etmesi bizleri ÅŸaşırtmayacaktır.
İMKB olumsuz ayrışmaya devam eder mi?
Bu soruya cevap vermek için İMKB’nin neden olumsuz ayrıştığına değinmek gerekiyor. Aslında dün haftalık bültende bu konuların bir kısmına değinmiştik. Fakat öne çıkan maddelerden bir kaçanı burada da vermekte fayda var. Öncelikle daha bir ay öncesine kadar %5,75 olan politika faizi kağıt üzerinde değişmemiş olsa da uygulamada %12’ye çıkmış durumda.  Faizlerdeki bu yüksek seyrin en azından yılın ilk yarısında devam edeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle İMKB’deki değerlemeler de bu orana göre yeniden şekillenmeye başladı. Bunun yanında başlayan parasal sıkılaştırma büyüme oranlarında da beklentilerin aşağılara çekilmesine neden oldu. Düşen bu beklentilerle birlikte gerileyen kar beklentileri şirketlerin fiyatlarını aşağıya çeken bir başka unsur. Bunlar görünürde gerçekleşen ve fiyatlara yansıyan etkenler. Bunun yanında güney sınırımızda yaşanan gelişmelerin getirdiği riskler, terör ve güneydoğu sorunu, petrol fiyatlarındaki artışın devam etmesinin cari açık ve enflasyona olası etkileri, kısa vadede başarılı olsa da müdahaleler sonrası MB’nin rezervlerinin azalmasının yarattığı tedirginlik, AB ile ilişkilerin yakında resmen askıya alınacak olması, AB’deki krizin derinleşmesi, Macaristan sonrası not indirimlerinin Türkiye’yi de içine alabilecek şekilde daha geniş bir çevreye yayılması gibi riskler de kenarda fiyatlanmayı bekleyen gelişmeler. Buna karşın Türkiye’nin pozitif ayrışmasına neden olabilecek bir hikaye beklentisi olmaması İMKB’deki iştahı azaltıyor. Özetle faiz, enflasyon ve büyüme beklentilerinde yaşanan değişmeler fiyatlara hızlı bir şekilde yansıyor. Bir süre sonra bu yeni beklentilere göre denge sağlanacak ve yurtdışı ile korelasyon yeniden yakalanmaya çalışacaktır. Fakat yukarıda saydığımız diğer risklerin biri ya da bir kaçının gerçekleşmesi durumunda negatif ayrışma daha uzun bir zaman dilimine yayılabilir.
Son olarak sıkça dillendirilen bir konuya değinecek olursak, 2 gün gecikmeli gördüğümüz Yabancı Takas Oranı %62,50 ile son iki ayın en yüksek seviyelerinde. Tek başına bir gösterge olmasa da ciddi bir yabancı çıkışı olduğunu düşünmüyor, bu yönde yapılan yorumlara da katılmıyoruz.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
0212 286 98 22